Kontroverzni penal Zvezdi doneo titulu na derbiju: Bojkot Grobara, kiks Kipranina za slom crno-belih

Crveno-beli su pre tačno 13 godina na stadionu najvećeg rivala overili 25. titulu, poslednju osvojenu pre sedmogodišnje dominacije Partizana

  • 13
igor burzanović Foto: MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde su u sezoni 2006/2007. osvojili 25. titulu u klupskoj istoriji, koju su matematički potvrdili pobedom u 130. večitom derbiju na stadionu najvećeg rivala Partizana, 5. maja 2007. godine, rezultatom 2:1.

Taj meč odigran pred mizernim brojem navijača, tek 12.592 ih se sabralo na tribine, a razlog tome bio je bojkot najvatrenijih pristalica Partizana zbog neslaganja sa upravom kluba na čijem su čelu tada bili Nenad Bjeković i Žarko Zečević.

Grobari su u danima pre utakmice proglasom pozvali sve svoje pripadnike da ne dolaze na meč, tako je i bilo, pa je najveća utakmica srpskog fudbala u svom 130. izdanju odigrana u krajnje neobičnom ambijentu za standarde derbija, bez huka sa južnog sektora.

Tako su fudbaleri Partizana, koje je sa klupe vodio Miroslav Đukić, bez pomoći najvatrenijih navijača ušli u meč koji im je bio "biti ili ne biti" za ostanak u šampionskoj trci. Crno-belima je bila neophodna pobeda kako bi održali priključak za Zvezdom tri kola pre kraja, a večitom rivalu ona je garantovala i matematički prvo mesto i novi pehar.

Utakmica je bila dinamična od početka, oba tima su igrala spuštenih gardova, a etiketu tragičara sebi je već u 19. minutu prilepio mladi golman Partizana Nikolas Asprogenis, tada 21-godišnjak.

Kipranin je u toj situaciji loše cenio centaršut Anđelkovića, krenuo na loptu koju nije uspeo da ukroti, zasmetao mu je i Obradović, a Burzanović je sve to lepo pratio i rutinirano zatresao mrežu.

Nastavak je doneo daleko organizovaniju i napadački potentniju igru crno-belih, a trud im se isplatio u 50. minutu kada je Rukavina uhvatio "ničiju loptu" van kaznenog prostora i preciznim hicem savladao Ranđelovića.

Ni ovaj okršaj večitih nije mogao da prođe bez kontroverzi, za to se pobrinuo sudija Mihajlo Jeknić koji je u 66. minutu dosudio penal za goste nakon kontakta Smiljanića i Milijaša unutar kaznenog prostora. Smiljanić, kao i njegovi saigrači, bili su u neverici zbog odluke Jeknića, a Zvezdi se otvorila idealna prilika dastavi tačku na derbi i šampionsku trku.

Milijaš je bio neumoljiv, vratio prednost crveno-belima, i "ubio" utakmicu koja je sa protokom vremena, sve do kraja, bila sporijeg tempa nego do momenta jedanaesterca.

Trener Zvezde Boško Đurovski ušao je u istoriju kluba sa tri pobede protiv večitog rivala u kratkom periodu, ali i po tome što je posle šampionskih titula kao igrač, doneo pehar klubu i kao trener.

Ipak, do naredne titule Zvezda je čekala punih sedam sezona!

Partizan - Crvena zvezda 1:2 (0:1)

(Rukavina u 50 - Burzanović 19, Milijaš 66.p)

Stadion Partizana

Gledalaca: 12.592.

Sudija: Mihailo Jeknić (Beograd).

PARTIZAN: Asprogenis, Rukavina, Mihajlov, Bajić, Obradović, Smiljanić (od 74. Bosančić), Gulan, Maletić, Jovetić, Lazić (od 69. Nebojša Marinković), Ž. Lazetić. Trener: Miroslav Đukić.

CRVENA ZVEZDA: Ranđelović, Basta (od 66. M. Perović), Tutorić, Gaj, Anđelković (od 39. Bajalica), Kastiljo, Milijaš, Trajković, Burzanović, Koroman, Purović (od 59. Đokić). Trener: Boško Đurovski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    5. maj 2020 | 13:59

    Faul čist kao sunce. Nije nameran, nije oštar, ali je faul. A faul u šesnaestercu je penal.

  • Zvele

    5. maj 2020 | 15:15

    Ne sedmogodišnja dominacija ! Nego šestogodišnja krađa sa ciljem da se izjednačite po broju titula sa nama .Ali nažalost TATA TOLETOV plan nije uspeo i dalje smo najveći srpski klub......

  • Rola 54

    5. maj 2020 | 13:28

    Kako to da sudija svirao penal za Zvezdu kada oni to ne rade stalno samo zadnjih deset godina. Nije lepo tako da pišete uvrediće se pošteni garagani pa počeće da lupaju sve i svašta samo da bi opravdali kradje i nameštanja. Pustite nek se raduju jer samo oni znaju tako lepo da slave nameštene i pokradene titule.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA