≫ 

10 godina od Raćine bombe za titulu: Neviđeno prozivanje, gađanje stolicama u loži, rat saopštenjima

Bio je ovo jedan od derbija koji je nosio najveći ulog i u kojem je bila neviđena tenzija, koja se prelila i na godine kasnije

  • 23
138. večiti derbi, FK Crvena zvezda, FK Partizan Radosav Petrović slavi pobedu na derbiju; Foto: MN Press

Pre tačno 10 godina odigran je 138. večiti derbi u kojem je junak bio Radosav Petrović. Njegova "bomba sa Autokomande", kako je gol vredan titule za Partizan prozvan među navijačima crno-belih, prepričava se i posle decenije.

Prihvatio je loptu na nekih 30 metara od gola Saše Stamenkovića, koji nije imao nikakve šanse da zaustavi loptu koja se munjevitom brzinom uputila u gornji levi ugao i ušla u same rašlje njegovog gola.

Usledio je neverovatan huk na Jugu, ka kome je istog momenta potrčao Petrović da podeli radost sa Grobarima.

Muk na Severu i opšte slavlje na Jugu, značilo je da će Partizan doći do titule! Upravo se na ovom derbiju i odlučivalo pitanje titule.

Zvezda je tokom čitave sezone imala prednost, na kraju je uprava crveno-belih na čelu sa Vladanom Lukićem napravila kobnu grešku i smenila trenera Vladimira Petrovića Pižona u momentu dok je bio 1. na tabeli i umesto njega na klupu postavila Ratka Dostanića, koji je izgubio prednost vrlo brzo, pa je Zvezda na derbi došla sa bodom zaostatka i imperativom pobede.

Stadion je bio krcat, tribine ispunjene nabojem kakav samo derbi koji odlučuje o tituli može da izazove. Na kraju, Radosav Petrović je spektakularnim golom doneo Grobarima nezaboravno slavlje, a navijačima Zvezde bolnu uspomenu koja ih boli i posle 10 godina.

Obe navijačke grupe imale su posebne koreografije sa šetalicama na početku. Jug sa legendom Draganom Manceom u karakterističnom stavu sa podignutim rukama, a Sever sa slikom sa proslave titule na Kalemegdanu, čime se aludiralo na novo slavlje posle derbija.

U momentima dok je Sever podizao šetalicu, došlo je i do čarki na boku prema zapadu na toj tribini, a bilo je i preskakanja ograde i upada na atletsku stazu od strane "viđenijih Delija", Ivana Bogdanova i Marka Vučkovića.

Sa druge strane, Grobari su bili ujedinjeni u vređanju Zvezde i njenom "sahranjivanju", jer je u tom periodu posebno bila popularna pesma "Ku*va umire", zbog lošeg finansijskog stanja u Ljutice Bogdana, zbog čega je i na dresovima bio SMS broj 2244 kako bi se prikupila pomoć klubu.

I povodom toga su Grobari smislili novu pesmu, koju su izveli premijerno na derbiju "Hiljade poruka", koja je u momentima na kraju meča, kada je bilo jasno da će Partizan slaviti i osvojiti titulu, gromoglasno odjekivala u Humskoj.

I to nije bilo sve što se tiče prozivanja Delija od strane Grobara, koji su imali i nekoliko barjaka sa motivima LGBT osoba na kojima su bili i grbovi Zvezde i Olimpijakosa, bio je i transparent "Gejlije", kao i još jedan u duginim bojama, na kojima je pisalo "Pe*eri, sektaši, crveni, zvezdaši".

Meč su obeležili i sukobi na bočnoj tribini, tako je čak došlo i do gađanja stolicama u loži Partizana na istočnoj tribini, što su zabeležili fotoreporteri koji su bili na licu mesta, što možete videti u galerijama iznad.

Crvena zvezda se žestoko bunila tokom meča, smatrajući da je oštećena za dva penala, a posebno je sporan bio kontakt Kadua i Mladena Krstajića u kaznenom prostoru crno-belih.

138. večiti derbi, FK Crvena zvezda, FK Partizan Kadu pada u kaznenom prostoru posle duela sa Mladenom Krstajićem; Foto: MN Press

Međutim, arbitar Boško Jovanetić je samo odmahnuo rukom u toj situaciji.

Danima kasnije pričalo se o odlukama Jovanetića, pravili su se i klipovi sa spornim situacijama, a arbitar Jovanetić dobijao je kasnije i pretnje.

Delije su gnev zbog poraza iskalile na stolicama, koje su zapaljene na severnoj tribini stadiona Partizana.

Iako su se pre početka meča pozdravili predsednici Vladan Lukić i Dragan Đurić, ovaj derbi posebno je zaoštrio odnose dva kluba, koji su u tim momentima bili posebno zategnuti.

Usledio je rat saopštenjima. Predsednik Zvezde Vladan Lukić tada je izdao saopštenje u kojem je poručio da ne priznaje Partizanovu titulu, a zatim je viđena i serija odgovora i žestoko prepucavanje koje se nastavilo i u narednih nekoliko godina.

I sami igrači su uticali na dodatno zaoštravanje tenzije i mržnje među navijačima, a posebno je navijače Zvezde razbesneo Nemanja Tomić, koji je posle meča poveo pred Grobarima sa mikrofonom u ruci pesmu "Ku*va umire", koju su uglas pevali i ostali igrači Partizana.

Posle tog derbija, više ništa nije bilo isto i mržnja između dva tabora postala je još veća.

Partizan - Crvena zvezda 1:0

Strelci: Petrović (73. minut)

Stadion: FK Partizan

Datum: 8. maj 2010.

Sudija: Boško Jovanetić

PARTIZAN: M. Božović - Knežević, M. Jovanović, Krstajić, Lomić - Petrović - Tomić, Moreira (od 90+1. B. Ilić), S. Ilić (od 85. Davidov) - Kleo, Dijara (od 77. B. Jovanović). Trenrer: Aleksandar Stanojević.

CRVENA ZVEZDA: Stamenković - Ninkov, Đorđević, Vilotić, Reljić - Lazetić (od 79. Trifunović), Savio (od 84. Savić), Bogdanović, Kadu - Jevtić (od 68. Perović), Lekić. Trener: Rako Dostanić.

Video: Ispovest Luke o radovcima, Šekijevom pozivu, propuštenoj šansi u Partizanu i propasti Radnika

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raca sa Autokomande

    8. maj 2020 | 14:23

    Raco legendo.

  • Ujka Zitko PFK

    8. maj 2020 | 12:45

    Mi tada pevali: Imamo komplekse,a kebina armija pognutih glava otisla kuci😂😂😂😂

  • terza1.

    8. maj 2020 | 14:15

    Ma nije to Raća, šutirao je Tole. Isto kao i ono što pričaju da je Jojić upecao Bajka za titulu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA