≫ 

"Ne komentarišem stavove Lovrena i Đokovića, vakcina je uz antifašizam najveća tekovina 20. veka"

Lekar hrvatskog nacionalnog tima tvrdi da ima argument i zbog čega insistira na obaveznoj vakcini

  • 13
Novak Đoković, vakcina Foto: Nikola Tomić, Pixabay

Zoran Bahtijarević, lekar hrvatske reprezentacije u fudbalu i član UEFA medicinske komisije smatra da bi vakcinacija protiv korona virusa trebalo da bude obavezna i preduslov da bi jedan sportista uopšte mogao da se takmiči.

On je svrstava među najbitnije tekovine prošlog veka i sa stanovišta lekara kaže da ne želi da ulazi u motive sportista poput Dejana Lovrena ili Novaka Đokovića.

- Kada vakcina bude dostupna, njome ćemo zaštiti i najrizičnije grupe, one starije građane te ljude koji prirodom posla mnogo putuju. Među njima su svakako i sportisti. Fudbal je u tom smislu specifičan jer u organizaciji utakmice učestvuje mnogo ljudi, njih 30-40.

Dejan Lovren Foto: MN Press

- Nisam zabrinut zbog igre, na terenu ne postoji velika mogućnost zaraze, jer kontakt koji bi prema onome što dosad znamo o koroni pretio zarazom, prosečno traje 18 sekundi tokom utakmice. To su podaci nemačkih naučnika. Lično me brinu ostali kontakti fudbalera i u tom delu moramo smanjiti rizik - kaže Bahtijarević za Index.

Ovo podrazumeva da će se fudbaleri manje družiti van terena, odnosno, svoj privatni život će morati da prilagode situaciji, počev od svlačionice pa do odlaska u krevet.

Bahtijarević objašnjava da UEFA samo daje preporuke kada je reč o nastavku ili prekidu takmičenja u različitim zemljama, ali da one to samostalno odlučuju u skladu sa svojim epidemiološkim okolnostima.

Prethodnih nedelja je jedna od gorućih tema bio stav srpskog tenisera Novaka Đokovića koji ne bi voleo neproverenu vakcinu Dok su jedni sportisti bili protiv, drugi poput Dejana Lovrena su takav stav podržali.

- Ne želim govoriti o njihovim motivima. Postoje roditelji koji odbijaju vakcinu, ali lično smatram da je uz antifašizam, vakcina najveća tekovina 20. veka. U određenim županijama u kojima vakcinacija nije visoka, nama su se vratile boginje. Deca umiru od bolesti koju smo decenijama smatrali iskorenjenom. Potrebno je razgovarati o ovom problemu i u sportu.

novak đoković Foto: MN Press

- To je političko, zdravstveno i filozofsko pitanje. Slično je i sa antidoping testovima, postoje sportisti koji se tome protive, ali oni se ne mogu takmičiti u profesionalnom sportu. Onaj ko se ne želi vakcinu u budućnosti neće moći da se bavi profesionalnim sportom, to je moj lični stav i uverenje. Moramo čuvati zdravlje sportista, to je preduslov za takmičenje - zaključuje Bahtijarević.

Video: Đoković: Tuširamo se posle meča svi zajedno, malo je neprijatno, ali se ne gledamo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Co21

    9. maj 2020 | 05:47

    Ja licno nisam protiv vakcinacije dece i moje dete ce biti vakcinisano, isto onim putem kojom sam ja vakcinisan, a takodje i Novak Djokovic, jer sumnjam da on nije vakcinisan kao dete. To sto se on usprotivio vakcini protiv Covida, tu se slazemo. Mislim da cu se boriti svim silama da ne primim tu vakcinu jer je ne zelim. Pa koliko nas jos moze zahvatiti epidemija od sarsa, mersa, zivotinjskih gripova, covida i sta se sve nece jos pojaviti, planski ili ne planski. Pa nasta bi to licilo da sam se vakcinisao na sve sto je bilo i da se vakcinisem na sve ostalo sto ce doci. Znam ljude koji su se zalili na losije zdravstveno stanje posle primljene vakcine protiv obicnog gripa. Jednostavno ne verujem tim vakcinama protiv korona virusa. I za gospodu poruka da ne uporedjuju antifasizam sa ovakvim necim. Antifasizam kao svetinja to ne zasluzuje.

  • Đeka

    8. maj 2020 | 22:40

    Za ispravnost vakcinu treba da garantuje fabrika. Za učinjenu štetu da plati odštetu.

  • Princeza

    8. maj 2020 | 21:43

    Dajte vi tu vakcinu vasima,sa druge se ne brinite. Svako ima slobodu odlucivanja o svom zdravlju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA