≫ 

Kalendar nastavka fudbala posle korone: Kad počinju Premijer liga, Primera, Serija A...

Vreme je da fudbal opet oživi...

  • 2
Lionel Mesi, maska, korona virus, FK Barselona Lionel Mesi još čeka zeleno svetlo; Foto: AP/Tanjug

U mnogim državama Evrope polako se ublažavaju mere posle pandemije korona virusa i život lagano vraća u normalu. Vraća se i fudbal koji će tokom vikenda oživeti u Nemačkoj posle dvomesečne pauze.

Bundesliga će biti prva top liga koja će od 16. maja pokrenuti takmičenje i ujedno biti i generalna proba za ostale lige (pre svega Engleze) da vide da li je izvodljivo organizovanje normalnih utakmica bez prisustva publike sa minimalnim rizikom od širenja virusa među igračima.

U Srbiji će naša Superliga biti nastavljena kroz tačno dve i po nedelje (30. maja), a taj vikend ujedno će biti i početak nastavka sezona u velikom broju zemalja poput Hrvatske, Poljske, Portugalije, Danske i Ukrajine, ako sve bude u skladu sa očekivanjima i pandemija ostane u trenutnim granicama.

Mađari kreću sedam dana ranije od nas (23. maja).

LIGE KOJE SE NASTAVLJAJU

Belorusija (uveliko se igra)

Južna Koreja (igra se od 8. maja)

Farska Ostrva (igra se od 9. maja)

Nemačka (16. maj)

Mađarska (23. maj)

Danska (28. maj)

Poljska (29. maj)

Hrvatska (30 maj, kup)

Portugalija (30. maj)

Srbija (30. maj)

Ukrajina (30. maj)

Bugarska (5. jun)

Island (5. jun, kup)

Turska (12. juna)

Švedska (14. jun)

Norveška (16. jun)

Finska (1. jul)

Od 6. juna predviđeno je i da opet krenu s fudbalom i Bugari i Islanđani, a sedam dana kasnije sezone započinju Šveđani (14. juna) i Norvežani (16. juna), dok Turci koji nastavljaju gde su stali od 12. juna. Finci počinju najkasnije svoju sezonu, tek 1. jula. 

Podsetimo, minulog vikenda već su krenule nove sezone u Južnoj Koreji i na Farskim Ostrvima i te dve zemlje su se pridružile Belorusiji, koja je igrala svoje prvenstvo uveliko i tokom pandemije.

Belorusija, fudbalska liga, korona virus 2020 Belorusi odavno ne mare za koronu; Foto: AP/Tanjug

Što se tiče top evropskih liga, i dalje nemamo jasan datum kada će se fudbal ponovo zaktorljati na njihovim terenima. Francuzi, Holanđani i Belgijanci već su poslušali svoje državne organe i okončali sezone (neki su proglasili šampione, neki nisu), dok potvrdu termina nastavka sezone željno iščekuju Englezi, Španci i Italijani, koji su imali dosta žrtava tokom pandemije korona virusa.

Premijer liga - 6. ili 12. jun: Vlada Velike Britanije je juče dala dozvolu za povratak sporta, ali ne pre 1. juna i bez prisustva publike. Zvanična odluka još treba da se donese, ali je "zeleno svetlo" kabineta Borisa Džonsona dobar znak da će se Premijer liga nastaviti i da neće doživeti sudbinu francuske, holandske i belgijske lige, koje su prekinute.

Prema prvobitnom planu klubovi bi trebalo da od 18. maja počnu sa treninzima kako bi se pripremili za nastavak sezone koji je planiran za 6. ili 12. jun.

Boris Johnson, Boris Džonson, korona virus Drži ključ za nastavak Premijer lige; Foto: Tanjug/AP

Primera - 12. jun: Još nije zvanično, ali je ovakva najava Havijera Tebasa, predsednika La Lige, koji je gostujući na televiziji Movistar otkrio plan za povratak fudbala. Ideja je da se sezona nastavi 12. juna, i da se igra do 31. jula, kako bi klubovi mogli da igraju tokom avgusta u Evropi, ali i kako bi u tom periodu mogli da se održe plej-of mečevi u Španiji.

Klubovi su već počeli sa treninzima, što daje optimizam da će se nastaviti i takmičenje u Španiji.

Serija A - početak juna: Nije još zvanično potvrđeno kada bi mogao da bude datum za nastavak prvenstva, ali jeste povrđeno da klubovi Serije A od 18. maja mogu da nastave sa treninzima. Problem predstavljaju i ekipe Sampdorije i Fiorentine, koje su prijavile nove slučajeve zaraženih korona virusom u svojim ekipama, pa se ne zna da li će kompletne ekipe morati u izolaciju ili samo zaraženi.

Još uvek nije poznato ni kada će se nastaviti prvenstva u Rusiji, Rumuniji, Grčkoj, Škotskoj, Švajcarskoj, Austriji, Češkoj...

Video: Đuričić: Najbitnije je da se liga nastavi, želimo da usrećimo ljude, voleo bih da Lacio bude šampion

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    12. maj 2020 | 18:16

    Što prije,jer ovako zenina obitelj misli da sam na raspolaganju 0-24, ni kuci više mira nema te telefon, te ona, te oni... Zelim nogomet :=) ne možes namiriti ovo ludilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA