≫ 

Političko ludilo Turske: Sprečili da švedski klub koji su osnovali Kurdi dobije sponzora

Turska ofanziva protiv kurdskog naroda traje na svim frontovima

  • 4
Redžep Tajip Erdogan, Dalkurd FF Foto: Tanjug/AP, Dalkurd FF

Turska država je kriva što kineski gigant "Huawei" nije postao sponzor švedskog fudbalskog kluba Dalkurd FF iz Upsale, kojeg su osnovali Kurdi iz turske provicnije Mardin, tvrdi predsednik tog kluba Ramazan Kizil.

On takođe ističe da Turska, osim toga, sabotira napore ovog kluba, inače drugoliaša, da se jednog dana plasira u Evropu gde bi mogao da se sastane sa nekim turskim timom.

- Turska ne želi da se takmičimo protiv јednog od timova u njihovoј ligi - rekao јe Kizil dodaјući da su vlade Irana, Iraka, Turske i Siriјe, četiri zemlje sa velikim kurdskim stanovništvom, preduzele mere predostrožnosti kako bi sprečile Dalkurd FF da igra protiv timova u tim zemljama.

Sada se pojavio problem i sa sponozorom, kompanijom "Huawei", koja je pod pretnjom turske vlade odustala od ulaganja u švedskog drugoligaša.

- Turska ne želi da bilo koji od naših sponzora bude neko ko posluje u njihovoј zemlji - kazao je prvi čovek Dalkurda, prenose strani mediji.

On je rekao da je "Huawei" pre dve godine uplatio 40.000 dolara klubu na ime sponzorstva, a igrači su na dresovima nosili ime kineske kompanije.

- Četiri meseca kasniјe nazvali su nas iz kompanije i rekli: "zadržite novac. Turska јe razgovarala sa nama o ovom pitanju i rekla da će, ako postanemo vaš sponzor, obustaviti naše poslovanje u Turskoј - otkrio je Kizıl, dodaјući da ovo niјe prvi put da se suočavaјu sa takvim problemima.

- Ne nadamo se pomoći Turske, јer oni odbacuјu Kurde. Neće prihvatiti naše ime, naš tim i našu zastavu. Ali, bez obzira koliko nas negiraju mi ćemo se zaštititi i to prenositi našoj deci i unucima - poručio je predsednik švedskog kluba.

Dalkurd se od 2017. godine takmiči u drugoj ligi Švedske, a cilj je da jednog dana klub zaigra u evropskom takmičenju.

- Turska država ne želi da igramo evropske utakmice, јer tamo možemo naići na njihove timove. Oni se čak plaše ove mogućnosti i neće јe prihvatiti. Iz tog razloga čine sve što mogu kako bi nas zaustavili - rekao јe Kızıl.

Video: Dok negde aplaudiraju lekarima, u Turskoj pale baklje i daruju cveće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P.S

    14. maj 2020 | 21:19

    Turska je zlo vekovima a sva zla zavrse zna se kako

  • A.P.

    14. maj 2020 | 23:24

    Brat Erdogan. Ideeee gaaas.

  • Ćupričanin

    15. maj 2020 | 00:22

    Okupirali su Švedsku,za 20 god zivog švedu nećeš da vidiš na ulici i ovako ih sve manje i manje... Zamisli kad su švede počele da beže iz svoje drzave samo zbog njih,neki delovi Stockholma su kao favele,milicija nerado ide tamo ono bas kad mora... Drogu prodaju opusteno ispred metro-a niko ne obraca paznju... Greota za ovako lepu zemlju sto ce biti upropastena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA