≫ 

"Arkan je naredio igračima Zvezde da se sklone, Piksi se tresao, a ja sam Robiju rekao - ti si naš"

Jure Ravić, redar koji je pre 30 godina bio jedan od prisutnih na Maksimiru tokom nereda, priseća se nemilog događaja

  • 10
Navijači Crvene zvezde na Maksimiru

Printskrin: Youtube/Stevo Štagalj

I 30 godina kasnije mnogo je onih koji tvrde da je sve bilo režirano, ali je i mnogo nejasnoća u vezi sa sukobom navijača Dinamo Zagreba i Crvene zvezde.

- Ja sam onaj redar u beloj košulji. Svake se godine na taj datum gledam na televizijama na snimcima, tako je bilo i ovog puta, na 30. godišnjicu. Tik nakon što je Boban udario policajca - kaže Ravić za Sportske novosti.

Ove godine je posebna pažnja posvećena temi Maksimira koji je dobio dublju simboliku jer ga mnogi smatraju uvodom u građanski rat.

Iako se tada preko granice prelazilo u potrazi za sportskim angažmanom pa su u Zvezdi i Partizanu igrali Hrvati i u Hrvatskoj Srbi, na Maksimiru je po rečima Ravića izdvajano "ko je čiji".

- Ceo taj dan sam bio s Jožom Čačkovićem, pokojnim Nikolom Markovićem i ljudima koji su u to doba radili u Dinamu. Moj je posao bio osiguranje ekipa kod tunela koji vodi od svlačionice do terena. Pazio sam na igrače obe ekipe koliko sam mogao. Kad je počela tučnjava, Arkan je naredio da igrači Zvezde odu u tunel, pa u svlačionicu.

- Video sam da je naoružan, da ima pištolj ispod sakoa. Igrači Zvezde su bili u strahu. Dragan Stojković Piksi se tresao, a ja sam prišao Robertu Prosinečkom i rekao mu "Ne boj se, ti si naš, tebi neće niko ništa". I on je bio uplašen - kaže Ravić.

Zvonimir Boban je dobio gotovo kultni status u hrvatskoj javnosti zbog sukoba sa policajcem. Ravić tvrdi da su on i ostali odbijali da ga predaju policiji, iako je napravio ogroman prestup.

On je išao na sud da svedoči u korist Bobana, a kaže da je sreća što se Jugoslavija raspala pa je proces prekinut.

- Hteli su da ga strpaju u zatvor. Sudije su bile jugoslovenske. Rekao sam da Boban nije kriv. Zvone je bio mladić, tek je počeo da živi, a mnogi su hteli da ga unište. To je bio dan u kom je policija čuvala Zvezdine navijače i tukla Hrvate. I ja spadam među one koji smatraju da je zapravo već tada na neki način počeo rat - tvrdi Ravić.

Pomoć Bobanu je došla i od strane Miljana Miljanića.

- Najviše mu je pomogao pokojni Miljan Miljanić. On je voleo Zvonu, a bio je autoritet u Beogradu i NSJ. To vredi ponoviti - rekao je Ravić.

Video: Legendarni Mijat o meču Hrvatske i Jugoslavije koji je zapalio Maksimir

(Telegraf.rs / SN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZVEZDA SRBIJA NIKAD YU

    15. maj 2020 | 16:36

    "Ne boj se, ti si naš, tebi neće niko ništa". Znači sve je već bilo organizovano, tebe nećemo, a ostale ćemo...

  • ratar

    15. maj 2020 | 16:30

    Hehe kako bre vas kad mu keva iz cacka? Tako nesto...

  • Mix

    15. maj 2020 | 16:15

    Miljanic srbijanac....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA