≫ 

Srpski fudbal dobija 2 nova pravila sledeće sezone: Jedno uzimamo od Rumuna, drugo iz najjačih liga

Superliga će naredne sezone biti znatno drugačija

  • 21
Dejan Stanković, Lazar Pavlović Foto: MN Press

Sledeće sezone nas čeka istorijska Superliga Srbije, sa rekordnim brojem klubova, pošto će ih biti 20 u najvišem rangu. Međutim, imaćemo i dva nova pravila koja se ovih dana razmatraju i trebalo bi da budu usvojena do početka prvenstva.

Kako saznajemo, u Superligi će naredne sezone biti obavezno pravilo koje već postoji u Rumuniji, kada su u pitanju igrači mlađi od 21 godine, koji moraju da započnu meč u startnih 11.

FSS želi da na ovaj način dodatno afirmiše fudbalske klubove da akcentat stave na svoje omladinske škole od čega će korist imati i klubovi i reprezentacija.

Drugo pravilo koje bi trebalo da važi od početka nove sezone, jeste i broj igrača u protokolu, koji je do sada iznosio 18. Od naredne sezone, ta brojka bi trebalo da bude povećana na 23, što znači da će treneri na raspolaganju na klupi imati čak 12 rezervista na klupi u odnosu na dosadašnjih sedam.

Ovo pravilo dugo već postoji u Italiji, a nedavno su se na ovakav korak odlučili i u Nemačkoj, gde je prošle sezone broj igrača u protokolu povećan sa 18 na 20.

I Zvezda i Partizan su pre prekidanja Superlige faktički već primenjivali pravilo sa minimum dva statera mlađa od 21 godine. Kod Zvezde su to bili Veljko Nikolić, Njegoš Petrović i Željko Gavrić, a kod Partizana su to bili Strahinja Pavlović, Lazar Pavlović i Filip Stevanović

Velika nepoznanica što se tiče Superlige naredne sezone biće kalendar, jer se još ne zna zvaničan kalendar UEFA kada su u pitanju kvalifikacije za Evropu, kao i kada će biti reprezentativne pauze.

Zbog kasnijeg početka prvenstva usled pauze zbog korona virusa, kao i pomeranja Evropskog prvenstva za narednu sezonu, zbog čega će lige naredne sezone morati da se završe ranije, kalendar je dodatno skraćen i zgusnut, pa se očekuje faktički igranje u ritmu sreda - subota, a nije isključeno i da se skrati zimska pauza i da prolećni deo Superlige počne ranije.

Očekuje se da nova sezona Superlige počne oko 25. jula. Pre toga, treba završiti aktuelnu sezonu koju je korona virus "osakatio" za plej-of, pa će, počevši od petka 29. maja biti odigrana četiri preostala kola regularnog dela prvenstva.

Video: Superliga se nastavlja 30. maja, igraju se još četiri kola do kraja

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rola 54

    18. maj 2020 | 17:43

    Treba uvesti pored ovih dva pravila i još dva iz srpskog fudbala i to čim neko udje u šesnaest metara i padne zbog vetra da se svira penal bez obzira iz koje je ekipe dosad to važilo samo za igrače Zvezde. Drugo pravilo može ostati na snazi da se Zvezdi priznaju golovi bez obzira dali je postignut sa atletske staze ili tribine to je dosad i bila sudijska praksa ali da se samo legalizuje pa posle utakmice nema priče komentara i zalbe na sudije i sudjenje.

  • Tatko

    18. maj 2020 | 16:58

    U Rumuniji vrše izmene u drugom minutu utakmice zbog tog pravila o igračima mladim od 21

  • Buks

    18. maj 2020 | 18:43

    Joj ne mogu da spavam zbog srpskog fudbala...Mnogo me zanima u pm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA