≫ 

Vlada Italije napokon udovoljila zahtevu Serije A: Kreću treninzi, ali nastavak lige još "u magli"

Klubovi su uspeli da isposluju promenu zdravstvenog protokola

  • 0
Patrik Kutrone Foto: AP/Tanjug

Ministar sporta u Vladi Italije Vinćenco Spadafora potvrdio je da je država konačno odobrila klubovima Serije A da krenu sa grupnim treninzima pošto je modifikovan zdravstveni protokol koji je dosad bio "kamen spoticanja" da se postigne dogovor.

Ostaje još da se usaglasi datum nastavka sezone, on je zapravo već bio određen za 13. jun, međutim zbog odlaganja povratka ekipa u trenin baze, sada će se odrediti novi datum "restarta" sezone.

Najveći spor na relaciji vlada Italije - Serija A, FS Italije, Asocijacija igrača, je rešen: promenjene su ključne stavke u zdravstvenom protokolu.

Prema onom koji je dosad važio, klubovi bi bili u obavezi da sve igrače pošalju u 15-dnevni karantin ako bi i samo jedan bio pozitivan na virus COVID-19, a modifikovani protokol donosi olakšanje po klubove i igrače.

Prema navodima lista "La Repubblica", klubovi su pristali na to da češće testiraju igrače, pa će tako fudbaleri, po povratku treninzima, biti testirani dva puta u 24 sata, a onda na svaka četiri dana, uz to će im biti vađena krv na svakih 14 dana.

To je kompromisno rešenje koje je postignuto, za klubove svakako bolje od rizika da moraju da zatvaraju kompletan tim u slučaju jednog ili više pozitivnih na korona virus.

Ministar sporta Spadafora pozdravio je dogovor za povratak grupnim treninzima, ali je ostavio rezerve za početak sezone - koja zavisi isključivo od razvoja dalje situacije sa virusom.

- Do 28. maja, svi ćemo moći da odredimo datum povratka Serije A. Sazvao sam sastanak za taj dan sa predsednikom FS Italije Gabrieleom Gravinom, predsednikom Serije A Paolom Dal Pinom i ostalima. Tada ćemo pred sobom imati dovoljno podataka da možemo doneti nove odluke - rekao je Spadafora.

Video: Najprovokativnija novinarka se zagreva za restart Serije A: Lopte se ne kotrljaju, ali se tresu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA