• 0

Zabrinjavajuća statistika mentalnog stanja premijerligaških igrača: Čak 22% depresivno zbog krize

Anketa je obuhvatila 262 bivša i sadašnja igrača najjačih engleskih klubova

  • 0

Skoro četvrtina sadašnjih i bivših profesionalaca anketiranih tokom pandemije koronavirusa rekli su da depresivni ili su bili u riziku da se samopovrede, pokazalo je istraživanje Asocijacije profesionalnih fudbalera Premijer lige (PFA).

Stručni tim PFA je obavio razgovore sa 262 bivša i sadašnja igrača između sredine aprila i sredine maja kako bi procenili uticaj krize na njih i otkriveno je da se 57 njih (22%) osećalo depresivno ili su razmišljali da sebi nanesu povrede, prenose engleski mediji.

Među aktuelnim igračima, brojka iznosi šest procenata.

Podaci su takođe pokazali da je 182 od 262 igrača (69%) zabrinuto za svoju buduću fudbalsku karijeru ili za sredstva za život, a 72 procenta njih redovno su bili svesni osećaja nervoze ili anksioznosti.

Istraživanje je takođe otkrilo da su 24 anketirana igrača, što iznosi devet procenata, imala poteškoća sa štetnim navikama zavisnosti.

- Ne znaju da li će se vratiti fudbalu, ne znaju da li će fudbalska sezona ponovo početi, nisu sigurni šta se dešava. Postoje finansijske situacije sa klubovima koje brinu igrače, postoji odlaganje plata - prokomentarisao je rezultate ankete direktor PFA Majkl Benet.

- Imamo nekoliko igrača koji žive od čeka do čeka i to emocionalno utiče na njih. Takođe, tu su i zdravstvena pitanja - ako se sezona nastavi, kako će to izgledati? Hoće li uspeti? Šta je sa porodicom? Mnoga "šta ako" pitanja se neprestano nameću.

Anketa je obuhvatila i neke bivše igrače koji su takođe pogođeni pandemijom. Finansije su uvek pitanje svih pitanja.

- Od bivših igrača bilo je pitanja u vezi sa zapošljavanjem. Mnogi od njih rade svoje poslove,  neki su treneri, neki taksisti i slično. Imali su emocionalne probleme zbog finansijskog uticaja zbog čega nismu mogli da rade. Posledica svega toga su stres, anksioznost i depresija.

Od anketirane grupe igrača, 177 im je bila potrebna podrška na mentalnom planu, potom i na planu obrazovanja i karijere i zapošljavanja, dok je njih 32 zatražilo direktnu pomoć od terapeuta ili savetnika.

Video: Kako da olakšamo sebi izolaciju tokom pandemije?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima