≫ 

Fudbal kakav bi trebalo da bude: Nemci smanjuju plate i provizije igračima i menadžerima

Tamošnji savez je uveren da sledi velika kriza posle pandemije pa je spremio konkretan plan u pet tačaka za boljitak ove igre

  • 2
Virus Outbreak Germany Soccer Bundesliga, FC Cologne FSV Mainz Detalj sa meča u Kelnu; Foto: Tanjug/AP

Nemci su nastavili Bundesligu posle pandemije korona virusa, ali su svesni da će njhov fudbal dugoročno imati dosta finansijskih problema posebno ako se utakmice budu igrale bez publike koja je u specifičnom fudbalskom sistemu jedan od glavnih izvora finasiranja za klubove.

Naime, u Nemačkoj vlada pravilo 50+1 po kojem su timovi u većinskom vlasništvu navijača (čalnova kluba) pa ne mogu da troše basnoslovne svote na pojačanja svake godine kao recimo Englezi ili Španci.

Predsednik Fudbalskog saveza Nemačke Fric Keler najavljuje da će ova organizacija napraviti korak dalje i uvesti obavezan "seleri kep" kada su u pitanju zarade fudbalera i provizije koje uzimaju menadžeri. Sve je precizirano u planu od pet tačaka koji će uskoro biti dostavljen javnosti na uvid.

- Posledice korona krize tek ćemo osetiti u godinama koje dolaze. Moraćemo da naučimo neke nove lekcije i da iz krize izvučemo strategiju po kojoj će fudbal funkcionisati u budućnosti - kaže Keler.

Bundes liga Nemačka fudbal posle korone Virus Germany Soccer Bundesliga Foto: Tanjug/AP

Prvi korak se zna - smanjenje plata fudbalerima u Nemačkoj i njihovo svošenje na razumnu meru.

- Prvo o čemu moramo da razmišljamo jeste ograničenje plata. Besmisleno je toliko novca izdvajati na zarade fudbalera. Te sume nisu verodostojne. Ogromne provizije za agente i obeštećenja sve su veći faktor iritacije i otuđenosti od našeg sporta. Fudbal mora da dođe do nekog rešenja kako bi uspešno nastavio da se razvija. Tema ekonomske, ekološke i socijalne održivosti trebalo bi da češće bude na dnevnom redu. Moramo da postavimo neke standarde - poručio je Keler.

Dakle, još jedan revolucionaran poduhvat je pred nama, a Bundesliga pokušava da se ponaša u skladu sa svojim motom: Fudbal kakav bi trebalo da bude.

Video: Ronaldo utajio 19 miliona poreza a na suđenje poneo dijamantski sat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica Adamov

    20. maj 2020 | 06:36

    Dok milioni ljudi u svetu umiru od gladi, razmazeni fudbaleri se, posebno na zapadu, rasipaju visemilionskim ugovorima. Tako je i Nemackoj, mozda u malo manjoj meri nego u nekim drugim drzavama. I sam sam do pre tridesetak godina igrao fudbal. Naravno - iz ljubavi. Vecini danasnjih zvezda treba vratiti taj osecaj ljubavi prema najlepsoj sporednoj stvari na svetu. Samo tako fudbal ce opstati. U protivnom sledi mu sunovrat iz kojeg se nikada nece oporaviti.

  • I treba

    20. maj 2020 | 06:24

    Pa ko će onda da dođe da igra kod njih, imaće samo domaće igrače, i strane lošije jer ovi bolji belosvetski majstori igraće u bolje plaćenim ligama. A i jesu bili precenjeni toliki milioni se daju za jednog čoveka, a tek menadžeri su posebna priča.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA