≫ 

Bivši prvak Evrope pred bankrotom

Slavni francuski klub je u najvećim gubicima

  • 4
FK Atletiko Madrid, Olimpik Marsej Foto: Tanjug/AP

Odluka francuskih vlasti o prekidu nacionalnog prvenstva zbog epidemije korona virusa donela je ogromne finansijske gubitke klubovima. Prema pisanju francuskih listova klubovi Lige 1 zabeležili su čak 500 miliona evra gubitaka.

Najteža je situacija u redovima nekadašnjeg evropskog prvaka Olimpik Marselj, kao i Bordoa, Sent Etjena i Lila koji se nalaze na rubu bankrota.

Internet stranica Mediapart navodi kako su samo tri prvoligaša ostvarila nekakvu dobit, dok je preostalih 17 u "crvenom". Među gubitnicima najteže je pogođen OM, koji je iskazao manjak od 206,3 miliona evra.

Najveći gubitak novca klubovi imaju od TV prava jer je Kanal+ odbio isplatiti sav iznos zato što se dobar deo sezone nije ni odigrao nakon što je prvenstvo prekinuto.

Klubovi su ostali i bez prihoda od ulaznica, prodaje suvenira... Francuska vlada je obećala pomoć od 200 miliona evra, međutim strahuje se kako to neće biti dovoljno da se pokriju troškovi.

FK Olimpik Marsej Printscreen: Twitter/@6Flavs

Francuska liga profesionalaca (Ligue de Football Professionnel -LFP) odmah je reagovala saopštenjem negiravši tvrdnje iznesene u istraživanju Mediaparta.

- Liga je uzela zajam koji joj je jamčila država kako bi klubovima Lige 1 i Lige 2 platili protivrednost televizijskih prava koja kanali odbili platiti nakon preuranjenog završetka sezone 2019./2020 - poručili su iz LFP-a.

)Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    22. maj 2020 | 19:45

    Sve timovi koji su mi najcesce obarali tikete

  • Zaratustra

    22. maj 2020 | 23:11

    Jel Zvezda u pitanju?

  • Pirlo

    22. maj 2020 | 23:13

    Kako to da su ti klubovi pred bankrotom? Pa i pre korone Marsej je imao velike troskove, a Etjen, Bordo i Lil nisu imali neke velike prihode od ulaznica pa su funkcionisali redovno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA