≫ 

Dule Savić pljuje loptu, Zvezda ostaje bez Kupa UEFA: Sećanje na najveće ogorčenje crveno-belih

Tužan datum za zvezdaše

  • 16
Dule Savić Foto: youtube.com

Crvena zvezda je 23. maja 1979. godine izgubila revanš meč finala Kupa UEFA od Borusije 1:0, golom Alana Simonsena iz kontroverznog penala.

- Jedna fantastična evropska sezona gde su radom padali Dinamo Berlin, Sporting iz Hihona, Arsenal, VBA i Herta, nije se završio hepiendom za Crvenu zvezdu jer je tako odlučio perfidni italijanski arbitar Alberto Mikeloti, u to vreme jedan od najboljih sudija u svetu. Posle beogardskih 1:1, crveno-beli su na revanš meč finala Kupa UEFA stigli u Dizeldorf uvereni da mogu da još jednom nadigraju Borusiju iz Menhengladbaha i da trijumfuju u svom prvom evropskom finalu - podseća Zvezda na zvaničnom sajtu.

Pobednik je odlučen u 15. minutu, a italijanskom arbitru je ova utakmica bila poslednja u sudijskoj karijeri.

- Alan Simonsen je krenuo sa loptom ka petercu, Ivan Jurišić je samo stao ispred njega a Danac se teatralno bacio i pao. Mikeloti je šokirao igrače Crvene zvezde pokazujući na penal koji je uspešno realizovao Danac.

Ogorčenje je bilo veliko, igrači su protestovali, a posebno je ljut bio Dule Savić, koji je pokušao da izmaleriše Nemce pljuvanjem lopte.

Tek u drugom poluvremenu fudbaleri Branka Stankovića odigrali su u svom stilu, ali su ostali bez pogotka - ređale su se šanse Jovanovića, pa Milosavljevića, Muslinova bomba je uzdrmala prečku, Šestićev volej je prohujao iznad gola. Jovanović je u samom finišu imao kolosalnu priliku i šutirao je pored gola sa svega nekoliko metara.

Zvezda je tako ostala bez pehara u 2. najvažnijem evropskom internacionalnom takmičenju, ali je zato kasnije, 1991. osvojila Ligu šampiona.

Borusija Menhengladbah – Crvena zvezda 1:0 (1:0)

Dizeldorf, 23.maja 1979. godine. Strelac: Alan Simonsen u 15. minutu iz penala. Stadion: „Rajnstadion“. Gledalaca: 45.000. Sudija: Alberto Mikeloti (Italija).

Borusija Menhengladbah: Knajb, Fogts, Hanes, F. Šafer, Ringels, V. Šafer, Simonsen, Kulik (Kepel), Gores, Volers, Linen. Trener: Udo Latek

Crvena zvezda: Stojanović, Jovanović, Jovin, Muslin, Miletović, Jurišić, Petrović, Blagojević, Savić, Milovanović (Šestić), Milosavljević. Trener: Branko Stanković.

Video: Dule Savić obukao stari dres Zvezde i pozvao Delije na Marakanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    23. maj 2020 | 12:03

    Boze sacuvaj! Pljuvanje po lopti. Kucno nevaspitanje.

  • StTs

    23. maj 2020 | 12:11

    Pljuje i prenosi virus. Njegovima je to normalno.

  • Arhivator

    23. maj 2020 | 12:43

    Kakvi lažni mitovi. Borusija u obe utakmice imala više šansi, plus jezivo oštećena u Beogradu (nepostojeći ofsajd kad su izašli sami ispred golmana).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA