Srpski biznismen iz Čikaga otkrio zašto nije preuzeo Slobodu: Umesto spasa, Užičani se umalo ugasili

Saši Turoviću, koji se pojavio kao spasilac užičkog kluba, na početku je predočeno da je dug 170.000 evra, a ispostavilo se da je u pitanju daleko veća suma, posle čega više nije bio zainteresovan fa fudbalski deo Užica, ali je zato počeo da ulaže u KK Sloboda

  • 0
FK Sloboda Užice, stadion Slobode iz Užica, Saša Turović Foto: Wikimedia/Milosgr97, Privatna arhiva

Srpski biznismen Saša Turović, rođeni Čačačnin, koji je u Čikagu napravio poslovnu imperiju, u razgovoru za Telegraf je otkrio kako je svojevremeno trebalo da investira u FK Sloboda iz Užica i spase ovaj klub od propasti i zbog čega je odustao od te namere.

Bio je spreman, kako kaže, da pokrije dug i pomogne klubu da stane na stabilne noge, ali su se onda pojavili problemi tako tipični za ove prostore.

- Nemam ništa sa fudbalskim klubom. Istina, nuđeno mi je da ga kupim i tom prilikom mi je rečeno da košta 170.000 evra, odnosno toliko su dugovi prema restoranu, igračima, prevozu, porezi... Rekao sam "u redu" - priseća se Turović.

Taman kada je spas Slobode bio na pomolu, Saši je predočeno da je dug zapravo daleko veći nego što mu je rečeno prvi put. Bilo je to previše čak i za biznismena takvog kalibra.

- Skupila se ekipa i onda se odjednom pojavi novi dug koji više nije toliki nego 370.000 evra, što je već bilo previše. Dodatno, u nekom trenutku, pojavila se cifra od 870.000. Katastrofa.

Usledile su mučne godine po Užičane. Sloboda je ispala u 4. rang, klub je čak morao da proglasi bankrot zbog čega je morao da krene iz zonskog takmičenja. Situacija je sada nešto bolja, ekipa je uspela da ostvari plasman u 3. ligu posle prekida sezone, jer su bili prvi na tabeli.

Posle svega, Turović je digao ruke od fudbalskog kluba, ali ne i od sportskog razvoja Užica. Košarka je ono čemu se maksimalno posvetio.

- Ništa, to je sve palo u vodu (fudbal). Ali pravimo Akademiju košarke, tj, za kadete. To je škola za anonimnu decu, ne "mamine i tatine sinove", svi imaju istu šansu. Kada imate juniore i odakle da napravite tim, ne morate da kupujete skupe igrače.

Velike planove ima ovaj biznismen sa KK Sloboda. Od prvog dana to mu se učinila kao sjajna ideja.

- Dobio sam tada poziv: "Ti voliš košarku, nama treba tri miliona dinara da izguramo". Pitao sam ih da li mogu da izađu, da ne budu B liga, obećali su da mogu. Dogovoreno je potom sve. Nisu razočarali, nisu ispali, već su ušli u višu ligu. Doveo sam kasnije dva Afroamerikanca. Sledeće godine i Rašu Radovanovića. Napravili smo ekipu koja igra ABA 2 ligu, iza Borca, a Borac je dva i po puta skuplji od nas. Ostajem ovde, pravimo evropski klub.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA