≫ 

Prodaja Njukasla stigla i do vlade Engleske, digla se pobuna protiv saudijskog kapitala!

Grupa parlamentaraca pisala vrhu države o pogubnosti ulaska kapitala kontroverznog princa Bin Salmana

  • 0
Sent Džejms Park, FK Njukasl Junajted Foto: Guliver/Nigel Roddis/Getty Images

Prodaja premijerligaša Njukasla konzorcijumu PIF (Public investment Fund) pod kontrolom saudijskog princa Mohameda Bin Salmana, još uvek nije ozvaničena, a u Britaniji, i to sa najviših instanci, i dalje postoji veliki otpor prema ovoj transakciji. 

Još jedan glas protiv predaje engleskog kluba u ruke Saudijaca stigao je i od grupe parlamentaraca koji su u pismu poslatom na adresu Vlade Velike Britanije izrazili zabrinutost u vezi sa prodajom Njukasla saudijskom konzorcijumu.

Među 16 potpisnika pisma je i bivši lider laburista Nil Kinok, koji je, prema navodima engleskih medija, pozvao britansku vladu da preuzme vodeću ulogu u sprečavanju, kako kaže, pranja novca kroz sport u Velikoj Britaniji.

Saudijski investicioni fond investiraće 300 miliona funti u Njukasl čime bi postao većinski vlasnik kluba (80%), dok je manjinski deo u jednakoj razmeri u rukama Amande Stejveli i braće Reuben.

Protivnici ulaska Saudijaca u engleski fudbal preko Njukasla pozivaju se na izveštaje organizacija za ljudska prava, ali najviše zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine u ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu.

Iako su direktni počinioci gnusnog zlodela osuđeni na duge zatvorske kazne pred sudom u Saudijskoj Arabiji, ostalo je nerešeno pitanje nalogodavaca ubistva, pri čemu najveće sumnje padaju na kraljevsku porodicu i princa Bin Salmana.

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman Foto: Guliver/Leon Neal/Getty Images

Njukaslovim navijačima se lično obratila i Kašogijeva udovica, Hatis Čengiz, pisala je i Premiejr ligi, sa ciljem da ne dozvole da Saudijci investiraju u engleski fudbal. U odgovoru od vođstva najjače engleske lige stajalao je da "saosećaju sa njenom molbom", ali nisu joj pružena uveravanja da će biti sprečena kupovina Njukasla.

Postoji i treći razlog zbog kojeg je u Engleskoj na snazi jak otpor prema Saudijcima - krađa TV prava.

Katarska televizija "BeIN Sports" je optužila Saudijce za pirateriju premijerligaških utakmica, čime je geopolitički sukob Katara i Saudijske Arabije prenet i na sportski teren. Premijer liga je čak i preko Svetske trgovinske organizacije upoznata sa činjenicom da su Saudijci nelegalno prenosili utakmice najjačeg engleskog ranga za ljude u svojoj zemlji.

Uprkos svemu, Vlada Velike Britanije neće se mešati u prodaju Njukasla, izjavio je sekretar u ministarstvu za sport i kulturu u vladi Oliver Dauden, navodeći da je to pitanje koje bi trebalo da rešava Premijer liga.

Što se tiče navijača Njukasla, veliki deo podržava prodaju kluba Saudijcima, jer će time, kako veruju, njihov klub konačno biti u prilici da parira najvećima i najbogatijima - i to "preko noći".  Uz to, dolaskom novih vlasnika, napokon će "videti leđa" dosadašnjem prvom čoveku kluba Majku Ešliju sa kojim su bili u višegodišnjem neslaganju.

Inače, bogatstvo fonda koji preuzima Njukasl procenjeno je na 320 milijardi dolara, i deo je planova vlade Saudisje Arabije da nadomesti prihode od prodaje nafte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA