Prosinečki pričao Špancima o Zvezdi: Igrao sam za tri velika kluba, crveno-bele, Real i Barsu

Ponosan je Robi na karijeru

  • 5
Robert Prosinečki Foto: MN Press

Robert Prosinečki dao je veliki intervju za As, u kom je govorio o bogatom iskustvu u Španiji, ali i o Crvenoj zvezdi.

Prvo je Prosinečki planetu oduševio partijama u Čileu, na Svetskom prvenstvu za mlade 1987 kada je Jugoslavija osvojila titulu, a onda je sa Crvenom zvezdom osvojio Ligu šampiona.

- Taj tim je četiri godine trenirao i usavršavao se. Ta jugoslovenska liga je bila veoma jaka jer nismo mogli da izađemo da igramo u drugoj zemlji sve do 25. godine, nije bilo stranaca i sve što je pomoglo da ova generacija, sigurno najbolja u bivšoj Jugoslaviji, dostigne toliko visok nivo, ne samo zato što smo osvojili Ligu šampiona, nego i zato što su mnogi od tih igrača kasnije trijumfovali u velikim timovima u Evropi.

Da li ste ikada razmišljali o evoluciji koju bi jugoslovenski tim imao do danas, da nije došlo do rata?

- Teško je znati, ali naravno, talenti svih onih naroda koji su bili deo tog užasnog rata su otišli i nastavili da odlaze. Naravno, jugoslovenski tim, da je ostao, borio bi se za Evropsko i Svetsko prvenstvo.

Mnogi se pitaju zašto se Prosinečki nije proslavio u Realu.

- Da li sam mogao više? Možda, ali istina je da sam bio malerozan sa povredama. Kada sam se oporavio i vratio u formu, opet sam se povredio... Zatim sam otišao u Ovijedo i odradio godinu dana na veoma visokom nivou, moj nastup je takođe bio dobar u Barsi, a zatim i u Sevilji... Ja u Zvezdi nisam imao povrede. 

Da li je postojao pritisak zbog toga što ste bili najplaćeniji sa samo 21 godinom, transfer je u to vreme bio vrtoglav sa šest miliona evra današnjih.

FK Crvena zvezda, Bari 1991 Foto: MN Press

- Možda i jeste, ali ja sam već igrao za veliki klub kao što je bila Zvezda tada, uvek je stadion bio pun, igrali smo Ligu šampiona... Igrali smojaku jugoslovensku ligu. Prelazak u Madrid je druga priča. Početak je bio dobar, ali su povrede učinile svoje sa pritiskom, još kad je na konferenciji rečeno da sam od stakla.. Bio sam mlad, da se sada tako nešto opet desi, bilo bi drugačije.

Da li ste ikada zažalili zbog odlaska u Real?

- Nikad, uvek mogu ponosno da kažem da sam igrao za tri velika kluba, Crvenu zvezdu, Real i Barsu.

Poznato je i da je Radomir Antić bio uz Robija.

- Imali smo sjajno prijateljstvo, pomogao mi je mnogo u Ovijedu, ali je Johan Krojf voleo mene i odveo me je u Barsu, u tom momentu sam mislio da je igranje za dva najveća kluba na svetu velika stvar, uz dužno poštovanje prema Atletiku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA