Najveći dobitnici i gubitnici zbog skraćene Superlige: Zvezda jedva čekala kraj, mnogo razočaranih

Titula je jedino što će pamtiti crveno-beli od ove sezone, na listi razočaranih i nedorečenih zbog ranog kraja sezone Partizan, Čukarički, Radnički...

  • 7
Dobitnici i gubitnici Foto: MNPress

Tek što je nastavljena i zahuktala se od Subotice do Niša, Superliga se završava. Ostalo je još jedno "revijalno" kolo da se odigra, ali to bi bilo "to" za ovu sezonu, pa sumirajmo: Zvezda je opet šampion, titulu je overila već u prvom kolu "restarta" šampionata protiv Rada, čime je otklonjena poslednja, večita i jedina važna dilema u srpskom fudbalu i za ovu sezonu.

Utisak je ipak da crveno-beli ne završavaju ligu u šampionskom maniru, jer je derbi poraz učinio svoje, još jednom demaskirao anomalije ekipe i ostavio gorak ukus u crveno-belom navijačkom korpusu, koji je rezultirao zvižducima Dejanu Stankoviću posle bledog izdanja ekipe u Humskoj.

FK Crvena zvezda, 31 titula Foto: MN Press

Na fijasko iz Humske se nadovezala bleda partija u Senti protiv TSC-a, a oba ova meča jasno su pokazala da odgovornima na "Marakani" sledi faza radikalne rekonstrukcije po svim linijama kluba, ako se žele održati dosadašnji standardi.

Imaući u vidu potpuno skršeno samopouzdanje od derbija, nameće se i logično pitanje: da li bi Zvezdina titula bila ugrožena da je odigrana kompletna sezona, dakle još sedam kola, uz ovaj skraćeni nastavak od četiri runde?

Dakle, Zvezda se, na temu "dobitnika" i "gubitnika" Superlige po skraćenom modelu, definitivno može svrstati u prvu kategoriju, jer je očito došlo do zasićenja i ozbiljne erozije kvaliteta u svlačionici srpskog prvaka, i timskog i individualnog, pa bi svaki naredni duel bila žestoka borba za bodove, te je kraj šampionata ujedno i veliko olakšanje za Stankovićev sastav.

Partizan prvi u redu gubitnika skraćenog kalendara

Za razliku od večitog rivala, Partizan je u velikom naletu po svim merilima, igrački i na planu samopouzdanja, i sigurno bi kao takav bio pretnja po šampionske ambicije komšija da se takmičenje igralo sa 100 odsto fonda utakmica - iako je u dvocifrenom bodovnom zaostatku.

Ali "šta bi bilo kad bi bilo" teorija će i ovog puta biti prepuštena niskim navijačkim strastima.

Zato Partizan u novonastalim okolnostima nosi etiketu gubitnika.

Partizan - Čukarički Foto: MN press

Superliga je inače jedina u Evropi koja se nastavila tako što se nije igrala do kraja, nego po skraćenom modelu, iako je bilo jakih kontra argumenata da se kompletira šampionat, pa smo imali i negodovanja iz nekolicine klubova, jer je maksimalno sužen prostor da pojedini klubovi ostvare svoje takmičarske ciljeve.

Skraćenje sezone dovelo je i do drugih lančanih odluka, od kojih je najvažnija da nema ispadanja, te su tako najgoreg scenarija spašeni "davljenici" Mačva i Rad - najveći dobitnici sezone.

U kategoriju gubitnika mogu se bez dileme svrstati Čukarički i niški Radnički, dve ekipe sa evropskim pretenzijama kojima je uskraćena šansa da se bore za pozicije koje garantuju plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Možemo sada da nagađamo da li bi ista odluka bila doneta da su Zvezda ili Partizan bili u situaciji da "jure" Evropu.

Ni osvrt na ovu superligašku rekapitulaciju ne može da prođe bez najprijatnijeg iznenađenja lige TSC iz Bačke Topole, koji će Srbiju predstavljati u Evropi naredne sezone. Bilo bi nepravedno reći da je TSC evropsku poziciju izborio novonastalim okolnostima, odnosno skraćenjem lige, iako je u maloj meri i to doprinelo da nekadašnji AIK ostvari istorijski uspeh.

Zato, upisujemo i TCS na listu dobitnika još jedne turbulentne sezone domaćeg fudbala.

Pored njih, u red dobitnika ide i Vojvodina, kojoj je takođe skraćivanjem sezone bilo lakše da sačuva mesto koje vodi u Evropu, pošto su Čukaričkom i Radničkom smanjene šanse da ih sustignu manjim brojem utakmica.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5

    16. jun 2020 | 12:54

    ZVEZDA JEDVA ČEKALA KRAJ ? PLUS 11 !!! KAKO te BRE NIJE SRAMOTA ?

  • Cc

    16. jun 2020 | 12:37

    Partizan da se igralo jos 7 kola bi sa uvecao bodovni zaostatak. Verovatno bi izgubili jos 2 3 utakmice i lagana titula...🔴👏

  • Bg

    16. jun 2020 | 13:43

    Za ovaj skraceni model odgovarace se Boze zdravlja kad tad!Pa kad pocnu da namestaju jedni druge!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA