Pitali smo šefa Sudijske komisije za optužbe da pola arbitara sudi po zadatku: Merilo su UEFA i FIFA

Milan Karadžić napravio presek sezone, potencira samo pozitivne trendove u Superligi

  • 8
Novak Simović Foto: MN press

Mnogo toga se svali posle svake sezone na pleća superligaških sudija, te nisu obavili zadatak kako valja, te su nepošteni, loši i korumpirani, sude po nečijem nalogu, te malo sviraju penale za Zvezdu, pa malo za Partizan, svirnu malo i za Radnički, ali izgleda da nije sve tako crno kod "ljudi u crnom".

Čujmo i glas rukovodećeg organa:

- Mogu samo da vam kažem, što se tiče sudija, da srazmerno veličini naše zemlje, a mi smo manja ili srednja zemlja Evrope - možemo da se podičimo da imamo vrhunske sudije i to je rezultat rada FSS-a i Sudijske organizacije - kaže za Telegraf, sa mnogo ponosa u glasu, prvi čovek Sudijske organizacije FSS Milan Karadžić.

Nabraja perjanice Karadžić, afirmisana imena, stubove nosioce sudijske scene, i one koji dolaze. Zanimljivo, kroz njihov uspeh posmatra suđenje u Superligi.

- Pre svega, to je Mažić, posle njega Srđan Jovanović sa svojim timom, imamo i Novaka Simovića koji je sudio derbi, koji je sazreo kao sudija, međunarodni kalibar, imamo još dvojicu, trojicu mladih sudija, ali ne bih o imenima, jer su mladi, da se ne uobraze. Nadamo se da mogu da dostignu put Mažića i Srđana Jovanovića. Svi oni su rezultat našeg rada i o tome možemo da pričamo, a o ostalom zaista ne bih - zastaje Karadžić, ne želi o teškim temama, o penalima, protekciji pojedinih klubova, suđenju po zadatku.

Srdjan Jovanović Posle Mažića, Srđan Jovanović je najcenjeniji srpski sudija Foto: MN Press

Za prvog čoveka srpskog suđenja merilo vrednosti je bedž UEFA i FIFA.

- Najbolje merilo su rezultati rada, a nama su rezultati rada rejting koje naše sudije imaju u Evropi i to je negde, da kažemo, naša satisfakcija.

Dobro, ali kad smo već kod suda Evrope, statistika evropske fudbalske opservatorije pokazala je da postoji trend rasta sviranja penala u Superligi Srbije, tu smo neprikosnoveni. Srpskim klubovima se u protekle tri godine najviše sviraju kazneni udarci, Zvezdi najviše na svetu, blizu su Partizan i Radnički - šta se može zaključiti na osnovu ovog preseka?

- Ja mogu da van kažem sledeće, da kao član komisije Fudbalskog saveza Srbije moram da se pozovem na sudijsku konvenciju UEFA koja strogo zabranjuje bilo kakvo oglašavanje po tom pitanju, tako da nisam prava adresa za to pitanje. Jednostavno konvencija zabranjuje iznošenja mišljenja o suđenju, to je sve što mogu da vam kažem.

Vaš bivši saradnik u Sudijskoj organizaciji Rade Đurović iznosi teške optužbe kad kaže da "pola sudija sa liste Superlige radi po zadatku".

- Upravo sam vam sve rekao pričajući o sudijama i sudijskoj organizaciji, da su i UEFA i FIFA prepoznale kvalitet naših sudija - skreće sa teme Karadžić, želi da vidi samo pozitivne stvari, insistira da se one potenciraju.

- Mažić je sudio dva Svetska i jedno evropsko prvenstvo, Jovanović je sudio Ligu šampiona i Svetsko prvenstvo za mlade u Brazilu krajem prošle odine. Naveo sam već Simovića i još dva izuzetno perspektivna momka, pred kojima je ozbiljan karijera. To su sve neke stvari koje govore o ozbiljnosti rada naše organizacije. Verujte, nismo ni svesni kakav potencijal imamo i kakav pozitivan sudijski materijal imamo, jer kad pogledate zemlje u okruženju, možemo slobodno sa ponosom da kažemo da imamo ozbiljan kvalitet suđenja.

MILAN KARADZIC, GORDAN PETRIC Predsednik Sudijske organizacije Srbije Milan Karadžić Foto: MN Press

Uprkos svetlim stranama, prva asocijacija na suđenje u Superligi kod običnog navijača je "suđenje po zadatku" , ne može se od tog utiska pobeći.

- Verujte mi, pored nabrojanih sudija, imamo još trojicu sudija, a napravićmo i stvorićemo još više mladih momaka. Evo, koristim priliku da pozovem mlade momke i devojke da se prijave... Imamo već dve sjajne devojke koje sviraju Superligu za žene. Jedna od njih, Jelena Cvetković, će sad dobiti priliku da sudi utakmicu Prve lige Srbije, delegirana je za meč u Smederevu. Radimo sve kroz afirmaciju naših sudija i uvek će biti nekih nevernih Toma, zlonamernih i manje dobronamernih, ali znamo svoj put i ne sumnjamo da ćemo zaista pravim radom napraviti da naša zemlja uvek ima dostojnog predstavnika u Evropi i Svetu.

Floskula "biće bolje" se ucrvala i u fudbalu, ali stiže VAR! Konačno će sudije biti rasterećene, video podrška će im olakšati posao. Ali nije ni tako blizu implementacija video nadzora, kažu za dve godine...

Potpredsednik FSS Jovan Šurbatović je otkrio dokle se stiglo u procesu rada na uvođenju VAR sistema.

- Ugovor sa FIFA još nije potpisan tako da ne možemo da dajemo izjave na tu temu, to je pravilnik FIFA Sve dok se zvanično ne potpiše ugovor o pristupanju sa VAR-om strogo su zabranjene izjave, ali u svakom slučaju dosta toga smo uradili i uradićemo, tako da smo na dobrom smo putu. Zaista ne mogu da dajem zvanične izjave - dosledan je Karadžić u poštovanju i najsitnijih FIFA regulativa.

Šurbatović je, ipak, izneo neke detalje, kao na primer da je "u toku je izrada projekta i da će u naredna tri meseca FSS dobiti najmoderniji VAR centar sa četiri VAR sobe u SC FSS u Staroj Pazovi".

- Razumite šta je poenta, ja kao šef tog projektnog tima i tim lider moram da poštujem pravila FIFA i IFAB-a (Bord međunarodne fudbalske asocijacije), pa ne mogu da pričam dok se ne potpše ugovor o pristupanju VAR-u. Zaista ne možemo davati zvanične informacije.

Da li je realno da se VAR uvede za dve sezone?

- Ono o čemu mogu da pričam, je da kada budemo imali ugovor, sazvaćemo sve medije da vrlo rado podelimo vest, jer je bitna stavka i edukacija novinara. Zajedno smo tim sa ciljem da približimo svim navijačima šta je suština VAR-a i na koji način on funkcioniše.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    18. jun 2020 | 21:01

    Pa da li je ovaj covek normalan (mislim na ovog Karadzica)? A i vi kazete "svirnu malo i za Radnicki", a za kRadnicki vise sviraju nego za Partizan.

  • Dragan

    18. jun 2020 | 21:44

    Ma sve je idealno dok je mezimica prva

  • Kinez

    18. jun 2020 | 23:12

    Zvezda prva na uefinoj listi po broju dosudjenih penala... Radnicki Nis sesti... toliko o tome...to je lista za poslednje tri godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA