Paklen kraj Bundeslige: Velikan pred ambisom posle 40 godina, direktnom rivalu "podmetnuli" sudiju

Prštaće u Bremenu i Berlinu od 15.30 časova

  • 2
FK Verder Bremen - FK Fortuna Dizeldorf Foto: Guliver/Dean Mouhtaropoulos/Bongarts/Getty Images

Sve je u nemačkoj Bundesligi manje-više poznato uoči današnjih mečeva poslednjeg 34. kola, a jedino preostalo otvoreno pitanje je ko će pored već otpisanog Paderborna u Cvajtu, a ko u baraž za osptanak sa trećeplasiranim iz drugoligaškog ranga.

Fortuna iz Dizeldorfa ulazi u odlučujućih 90 minuta sa dva boda prednosti u odnosu na Verder iz Bremena koji je prvi ispod crte, a pošto ima za četiri gola bolju gol-razliku (-28 naspram -32) i bod će joj na gosotvanju Unionu u Berlinu biti dovoljan da (privremeno do baraža) opstane u Bundesligi, u slučaju da Verder ne pobedi sa četiri i više razlike takođe nezainteresovani Keln.

Poraz Fortune i bilo kakva pobeda Verdera bili bi dovoljni Zelenima da prežive do baraža.

Iako je poznato da kod Nemaca nema puštanja i da svako "igra do daske" poslednje kolo je donelo i kontroverzu koja daje posebnu čar borbi za opstanak. Naime, Fortuni će u Berlinu suditi Harm Osmers, arbitar rođen u Bremenu. Iako nemački fudbalski zakoni zabranjuju da sudija sudi klubu ili rivalima iz grada u kome je rođen, Omers se vadi na činjenicu da živi u Hanoveru i da je delegiran od strane tamošnjeg gradskog fudbalskog saveza.

Ali, Verder o tome ne brine. Zelenima za koje nastupa i srpski reprezentativac Miloš Veljković predstoji paklenih 90 minuta u kojima se bore da spreče istorijski debakl i katastrofu koju bi označilo ispadanje u Cvajtu.

Razlog je u tradiciji. Verder je klub koji u odnosu na sve ostale ima najveći broj sezona u Bundesligi (56), jednu više i od Bajerna, koji nije do sada ispadao, ali je kasnije započeo svoj bundesligaški niz, u sezoni 1965/66, dok je Verder prvi put zaigrao u Bundesligi u sezoni 1963/64.

Prethodni, i jedini put do sada, Verder je iz Bundeslige ispao pre tačno 40 godina, u sezoni 1979/80, ali se ekspresno vratio sledeće godine i od tada je u kontinuitetu igrao u eliti.

Verder je i četvorostruki prvak Bundeslige, ali je poslednju titulu osvojio pre šesnaest godina, kada je za njihov tim pod vođstvom Tomasa Šafa igrao i srpski reprezentativac Mladen Krstajić, a napad predvodili Hrvat Ivan Klasnić i potonji napadač Crvene zvezde Brazilac Ailton.

Od tada do danas Zeleni su sezonama unazad grcali u problemima i uspevali da se spasu ispadanja, a danas bi sve dali da se barem dočepaju baraža posle užasne sezone. Da li imaju snage za to čudo, videćemo danas oko 17.30.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    27. jun 2020 | 14:54

    Prvo Hamburg, sada Werder, sledeći je Schalke. Mada Schalke nije "velikan" kao ova dva prethodna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA