≫ 

Dan kada su "dosadni" rasplakali Ronalda: 16 godina od čudesnog trijumfa Grka na Evropskom prvenstvu

Jedna od najlepših fudbalskih priča u istoriji ove igre...

  • 3
EURO 2004, Grčka - Portugal Njihov uspeh se i danas prepričava; Foto: Guliver/Henri Szwarc/Bongarts/Getty Images

Taj 4. jul 2004. ostaće zlatnim slovima upisan u istoriji Grčke. Čim je glavni sudija finala odsvirao kraj u Lisabonu veliki kamen pao je sa srca grčkih fudbalera na stadionu Luž. Ta energija prelila se u slavlje koje je zahvatilo sve Grke šrom planete jer je njihova zemlja postala šampion Evrope prvi put u istoriji.

Grčka je na EURO 2004. stigla kao potpuni autsajder kojeg nijedan stručnjak nije označio kao potencijalnog šampiona.

Uvučeni žrebom u "grupu smrti" sa Portugalijom i Španijom, koji su bili izraziti favoriti, morali su svaku utakmicu da pobede. Od tog trenutka Grci su odlučili da pokažu Evropi da su spremni za nešto veliko, savladavši Portugalce i Kristijana Ronalda već u prvom kolu.

Uz veliku dozu sreće koja ih je pratila i tvrd i "dosadan" fudbal, Grci su prošli u nokaut fazu pobedom nad Španijom u poslednjem kolu, jedinim poželjnim ishodom jer su imali za dva gola slabiju gol-razliku uoči posledenje utakmice. Ipak, ni u tom trijumfu nisu mogli dugo da uživaju.

Već u četvrtfinalu čekali su ih Francuzi sa Tjerijem Anrijem i Roberom Piresom. Ispostavilo se da im ta utakmica nije bila poslednja na turniru, pošto je napadač Angelos Haristeas postigao pobedonosni gol u 65. minutu. Od tog trenutka Galski petlovi su bili "ubijeni" defanzivom Grka koji su otišli u polufinale.

Tamo su i Grci imali naklonost svojih bogova, pa su za rivala dobili Češku. Ipak, do pobede nisu stigli lako jer su i Česi sanjali svoju autsajdersku bajku. Posle teške 90-minutne borbe dva tvrda rivala utakmica je otišla u produžetke, a tamo je Trajanos Delas posle kornera obezbedio još jednu vrednu minimalnu pobedu za Grče.

I onda je došao taj 4. jul. Pred 60.000 Portugalaca na Lužu hrabra četa nemca Ota Rehagela pripremila je jednu od defanzivno najboljih utakmica ikada, i svu pažnju usmerila na teren umesto na atmosferu. Majstori poput Kristijana Ronalda i Luisa Figa probali su nekoliko puta da probiju grčki bedem, ali bez uspeha.

EURO 2004, Grčka - Portugal Rasplakani Ronaldo; Foto: Guliver/Ben Radford/Getty Images

Ono što Portugalci nisu očekivali bio je još jedan smrtonosni udarac nikog drugog do Angelosa Haristeasa. Kao da su Grci uoči utakmica blagosiljali svaku korner zastavicu u Portugaliji. Opet su posle kornera i udarca glavom tadašnjeg napadača Verdera u 57. minutu stigli do veličanstvenog trijumfa.

Pobede koja će se zauvek sloviti za najlepšu priču o trijumfu jednog autsajdera u istoriji fudbala.

Video: Zdenko Muf: Bio sam slavan u Grčkoj i Meksiku, od Partizana me delilo pola godine

I dalje se u Laciju nadaju da Juventus nije nedostižan, i dalje u Rimu živi san o Skudetu posle 20 godina. A u Rim večeras (21.45) stiže Milan i kec je 2,45. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Lacio - Milan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikopolidis

    4. jul 2020 | 10:58

    Fudbaler ne igraju imena, fudbal igra tim. U ovom slucaju Grci su te 2004 godine dokazali snagu tima i sta isti znaci. Svi ko jedan.

  • Bob Dylan

    4. jul 2020 | 13:25

    Naši selektori i treneri bi mogli puno da nauče od ovog trijumfa Grka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA