Klubovi siromasi, loš fudbal i prazne tribine: Šta nas čeka u korona sezoni Superlige sa 20 ekipa?

Čeka nas najobimniji raspored fudbalskog šampionata koji kreće 1. avgusta uz učešće čak 20 klubova

  • 13
Mapa nove Superlige Srbije, Infografika

Mapa gradova i klubova koji igraju Superligu naredne sezone; Ilustracija: Nikola Jovanović

Nova sezone fudbalske Superlige Srbije trebalo bi da krene 1. avgusta u svom najobimnijem izdanju, sa čak 20 klubova, koje je FSS kao prinudno rešenje sabrao u elitni rang usled pandemijskog talasa korona virusa.

Nije bilo ispadanja u niži rang, ali, čudno, jeste ulaska u viši i to proširenog, pa ćemo od naredne sezone najkvalitetniji fudbal, osim na već dobro poznatim lokacijama, gledati i u Novom Pazaru, Užicu (FK Zlatibor), Gornjem Milanovcu i Bačkoj Palanci.

ENIGMA ULASKA NOVOG PAZARA U NAJVIŠI RANG

Bilo je mnogo polemika u vezi sa popunjavanjem najvišeg ranga, čini se da je FSS i pri donošenju ove odluke zbunio navijače, pogotovo presudom da se "pravo niotkuda" Novom Pazaru dodeli preostalo upražnjeno mesto, bez pojašnjenja kriterijuma za dodelu pozicije u najvišem rangu klubu iz Raške, koji ulazi umesto Grafičara, koji je odustao od igranja u eliti.

Uz to, predsednik Sindikata  profesionalnih fudbalera Nezavisnost optužio je FSS da je sve urađeno mimo propisa, jer je Savez doneo odluke o popuni obe lige bez javnog poziva koji su bili u obavezi da sprovedu, po odluci od 6. maja ove godine.

Ostaje nam da verujemo da je FSS postupio prema skoro uvedenom propisu da će se u elitni rang plasirati klub koji da najizdašniju finansijsku ponudu, pa pretpostavljamo da je ona stigla upravo iz Pazara, gde je trenutno malo kome do fudbala usled katastrofalne epidemiloške situacije.

dokument

Dokument FSS-a gde piše da je u obavezi da ispoštuje zakonsku proceduru prijava klubova kandidata za plasman u viši rang Foto: fss.rs

U PETAK VIDEO SASTANAK SUPERLIGAŠA I UTVRĐIVANJE KALENDARA

Pošto su imena klubova učesnika elite poznata, Superliga će već u petak sastaviti raspored za predstojeću sezonu koja će biti specifična i zbog činjenice da će čak četiri kluba ispasti iz lite, jer će se, podsećamo, već sezona 2021/2022, ponovo igrati po starom formatu, sa 16 klubova.

- Zbog specifične situacije u većem broju gradova i opština Srbije, usled pandemije virusa COVID-19, Zajednica klubova Super lige i Prve lige Srbije odlučila je da predstojeće izvlačenje takmičarskih brojeva i utvrđivanje rasporeda takmičenja obavi putem video konferencije. Biće to novitet u radu Zajednice, prilika da se isproba i ovaj sve popularniji način održavanja sastanaka, pa se nadamo da će sve proći u najboljem redu i da će članovi biti zadovoljni. Sastanak je zakazan za petak 10. jul 2020. godine, prvo sa predstavnicima klubova Linglong Tire Super lige Srbije od 12:00 časova, a potom sa predstavnicima klubova Prve lige Srbije od 14:00 časova. Nakon toga biće poznat raspored odigravanja utakmica u predstojećoj sezoni 2020/21 za oba takmičarska ranga - rečeno je iz Superlige.

FUDBAL NAJVIŠEG RANGA U 15 GRADOVA, POJEDINI KLUBOVI I DALJE NEMAJU STADIONE DA UGOSTE RIVALE

Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, TSC Bačka Topola, Radnički Niš, Čukarički, Spartak Subotica, Voždovac, Mladost Lučani, Napredak, Radnik, Proleter, Javor, Inđija, Rad, Mačva, Novi Pazar, Zlatibor, Metalac, Bačka Palanka, su klubovi učesnici Superlige za narednu sezonu - u 15 gradova igraće se fudbal najvišeg ranga predstojeće sezone.

Nekolicina klubova će utakmice kao domaćini igrati van svojih stadiona, što je situacija koja je već postala uobičajena za srpski fudbal.

TSC Bačka Topola će do daljeg svoje mečeve kao domaćin igrati u Senti, mada je pitanje vremena preselenje ekipe na novi stadion u Bačkoj Topoli, koji se uveliko gradi. Slična situacija je sa Proleterom koji svoje mečeve kao domaćin igra na "Karađorđu", a stadion u Užicu, gde igra sada niželigaš Sloboda, biće dom fudbalera Zlatibora.

Najduže relacije će i naredne sezone prevaljivati fudbaleri Spartaka koji će za mečeve protiv timova sa juga Srbije putovati satima. Najduže do Surdulice - 510 kilometara, do Novog Pazara 432, Niša 422 i Ivanjice 359 kilometara.

Naravno, sve autobusom.

SLEDI EKONOMSKI NAJTEŽA GODINA ZA SUPERLIGAŠE: ELITNA LIGA SIROMAHA

FK Radnik Surdulica, FK Partizan

Stadion Radnika u Surdulici; Foto: Telegraf

Usled globalne finansijske krize nastale pandemijom korona virusa, trpi i fudbal, a posledice trpe i srpski superligaši koji, istina, najmanje zavise od broja navijača na stadionima i od TV prava - a jedino i isključivo od prodaje igrača.

Prodaja igrača će u narednom periodu biti slabija, tačnije biće sigurno manje zarade od transfera, te će ključna reč za sve klubove u narednom periodu biti štednja.

O aktuelnoj situaciji i finansijskoj klimi u Superligi nedavno je govorio Prvi čovek zajednice i Javora iz Ivanjice Dragomir Lazović.

- Što se tiče finansija, ja sam bio na Skupštini FSS i mogu reći da ni najmanje nije jednostavna situacija. Mnogi klubovi, posebno oni vezani za privredu, u jako su teškoj situaciji. I lokalne samouprave, čiji se prihodi baziraju na privredi, takođe su ugrožene. Budžeti klubova biće smanjeni, čime će doći i do diskreditacije kvaliteta klubova. Biće složena sezona, ali se nadam, večiti sam optimista, da će se virus staviti pod kontrolu i da ćemo se vratiti normalnom životu i da će se fudbal vratiti u normalne okvire - prilično su zabrinjavajuće prognoze za narednu sezonu.

ČEKA NAS SEZONA BEZ NAVIJAČA

Stadion Crvene zvezde Marakana fudbal Crvena zvezda

Ovo će najverovatnije biti svakodnevica na našim stadionima tokom mečeva; Foto: MN Press

Prevremeno slabljenje mera i prevremeno "proglašavanje pobede nad korona virusom" od strane državnog aparata, Kriznog štaba, pa i samog naroda koji se previše opustio, pogodiće i fudbal u velikoj meri.

Slike sa večitog derbija, Zvezdine proslave titule, te finala Kupa se neće još neko vreme ponoviti na našim stadionima, jer je do dalje na snazi zabrana okupljanja više od 500 ljudi na otvorenom.

Dakle, moguće je da nam sledi sezona bez navijača, jer teško da će iko biti toliko hrabar da popusti mere toliko da ponovo dozvoli okupljanje navijača na tribinama i tako direktno ugrozi zdravlje stanovništva.

U zavisnosti koliko se kao država i narod budemo disciplinovano odnosili prema merama koje se moraju slediti u vremenu pandemije virusa, biće poznato i kada bi mogli očekivati povratak publike na stadione.

U svakom slučaju, klubovi neće previše finansijski biti oštećeni zbog odsustva navijača, prihod od prodaje karata za klubove je značajan koliko i lanjski sneg, ali svakako, prizora radi, neće biti prijatno gledati sablasno prazne tribine kada se lopta konačno zakotrlja.

Video: Koreografija navijača Zvezde u simbolu 31. titule

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    9. jul 2020 | 13:13

    ZVEZDA JE SAMPION!!!

  • VeljaCZV

    9. jul 2020 | 13:16

    Znači ako ove sezone će biti 20 klubova, a one tamo 16, a 4 kluba ispada iz Superlige, to onda znači da neće biti promocije iz druge u prvu ligu ??

  • Par

    9. jul 2020 | 17:37

    Znaci da ce namestaljki biti jos vise, za titulu i opstanak u ligi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA