Velika tragedija u Junajtedu: Preminuo napadač iz generacije "Bazbijevih beba"

Strelac 212 golova na 394 utakmice, dao je i gol na prvoj Mančesterovoj utakmici posle minhenske katastrofe

  • 0
doson-ales.jpg Aleks Doson daje gol Fulamu / Foto: Printscreen Youtube

Aleks Doson, nekadašnji napadač Manačester junajteda i Prestona preminuo je u 80. godini, objavio je klub i izrazio saučešće nekadašnjem igraču.

Doson je rođen 1940. godine u škotskom Aberdinu i bio je deo poznate generacije Meta Bazbija u kojoj je debitovao sa svega 17 godina.

Međutim, tokom prve sezone u klubu nije dobijao mnogo vremena na terenu, što sve promenilo posle februara 1958.

Posle minhenske tragedije iz 1958. godine kada je osam fudbalera Mančester junajteda poginulo u avionskoj nesreći, Aleks Doson je dobio više prostora i minuta u ekipi.

Postigao je gol već na prvoj utakmici Junajteda posle tragedije u pobedi 3:0 protiv Šefild Vensdeja, da bi do poslednje sezone među Crvenim đavolima dao ukupno 54 gola u svim takmičenjima.

Otišao je u Preston Nort End gde je ostavio još dublji trag, a karijeru je posle još nekoliko kraćih epizoda završio 1973. godine.

- Naše najdublje saučešće voljenima bivšeg napadača Mančester junajteda i "Bazbijeve bebe" Aleksa Dosona, koji je preminuo u 80. godini. Biće uvek upamćen od svih nas u klubu i neka počiva u miru - poručili su iz Junajteda.

Da podsetimo, nesreća u Minhenu desila se kada je avion sa fudbalerima Junajteda leteo iz Beograda i stao je u Minhenu da bi dopunio gorivo.

Zbog problema pri poletanju došlo je do nesreće u kojoj su ukupno 23 osobe poginule, uključujući i osam fudbalera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA