Jugoslavija je na današnji dan odigrala meč čiji rezultat se saznao godinu dana kasnije

Bio je to "meč stoljeća"

  • 1
Fudbalska reprezentacija Jugoslavije Printskrin: Youtube/ Aleks Chistogan

Na današnji dan, davne 1952. godine, fudbalska reprezentacija Jugoslavije odigrala je jedan od najvažnijih mečeva u svojoj istoriji - ponovljeni protiv SSSR-a na Olimpijskim igrama u Finskoj!

Bio je to "meč stoljeća", kako je Rojters nazvao unakmicu zbog zategnutih odnosa dve zemlje i njihovih lidera Josipa Broza Tita i Josifa Staljina.

Dve selekcije su 20. jula odigrale 5:5 u Tampereu, a dva dana kasnije Jugoslavija je slavila rezultatom 3:1. Zatim su redom padali Danci (5:3) i Nemci (3:1), a u finalu je doživljen poraz od Mađarske.

Rusi su u tom ponovljenom meču poveli preko svoj najboljeg igrača Bobrova u 6. minutu, ali su Rajko Mitić, Stjepan Bobek i Zlatko Čajkovski preokrenuli rezultat.

Igrači SSSR-a su iste noći vraćeni brodom za Lenjingrad, a sam Staljin je zabranio da se rezultat objavi. Zanimljivo, on je u novinama izašao godinu dana kasnije - nakon što je Staljin umro.

Godinama unazad prenosi se priča da su igrači dobili dve opcije: streljanje ili Sibir! Kao i da je same igrače spasio Staljinov sin Vasilij koji je voleo fudbal. Doduše, predložio je da se raspusti CDKA, moskovski vojni klub koji je bio najbolji, a igrači su razbacani po ostalim timovima.

Neki su čak promenili i sportove, kao što je slučaj sa strelcom jedinog gola Bobrovim koji je postao reprezentativca u hokeju.

Za Jugoslaviju su tada igrali: Vladimir Beara, Branko Stanković, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkoviski, Ivan Horvat, Vujadin Boškov, Tihomir Ognjanov, Rajko Mitić, Bernard Vukas, Stjepan Bobek i Branko Zebec.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сеновић

    23. jul 2020 | 11:43

    Најјачи тим који смо икада имали. Само су Мађари били испред нас на свету.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA