≫ 

"Antivirus" tunel za miran san gledalaca u Italiji: Da li ovako nešto možemo očekivati i u Srbiji?

Italijani predstavili "anticovid" sistem na ulazima stadiona

  • 2
anti kovid sistem Foto: Tanjug/Ap

Italija je u sredu po prvi put prezentovala novi sistem u borbi protiv širenja korona virusa, zove se "Feel safe" i namenjen je bržoj kontroli posetilaca na velikim sportskim i drugim priredbama.

Ovaj takozvani antivirus sistem za ljude razvila je kompanija "Worldwide Exhibition System" iz Milana i prvi put je zvanično upotrebljen na stadionu u Torinu, za meč "Bikova" i Verone.

U Italiji i dalje važi zabrana dolaska na stadione za navijače, ali je novinarima pristup dozvoljen, pa je na predstavnicima "sedme sile" istestiran ovaj filter sistem za detekciju potencijalnih nosilaca virusa.

Kako radi ovaj "anti-covid" protokol?

anti kovid kutija Foto: Tanjug/Ap

Pri ulasku u tunel skener očitava temepraturu tela i u slučaju da je ona povišena, signal stiže do stadionskog osoblja i redara na ulazu, koji potom preduzimaju ostale mere predviđene zdravstvenim protokolom da kritičnog gosta sprovedu van stadiona.

Takođe, sistem je opremljen i čitačem lica pomoću kojeg se utvrđuje da li posetilac na ispravan način drži masku na licu. Ako to nije slučaj, pali se alarm i procedura se ponavlja.

Na kraju, svaki posetilac koji prođe kroz anti virus tunel, biže isprskan dezinfekcionim sprejem, čime je proces kontrole i preventivnih mera završen.

Ukoliko se pokaže kao efikasan i delotvoran, ovaj inovativni sistem biće postavljen na stadionima širom Italije, ali i na brojnim drugim javnim mestima, kako bi se sprovela što detaljnija kontrola ljudi.

S obzirom na to da sezona u srbiji počinje 1. avgusta potrebno je više nego ikad pre razmišljati u pravcu zaštite svih aktera, trenutno onih koji su na terenu i do terena, s obzirom na to da je do daljeg navijačima zabranjen ulazak na stadione.

Teško je proceniti kada će i ovdašnji ljubitelji fudbala ponovo na tribine, a dotle bi vođstvo našeg Saveza, uz naravno dosluh sa državom, moralo da razvije zdravstvene protokole u koje bi se italijanski tunel sasvim sigurno savršeno uklopio kao najjača karika u lancu sigurnosnih mera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    24. jul 2020 | 07:29

    Koja glupost,bas ce neko sa temperaturom da ide na utakmicu...a i temperatura kazu vise nije glavni simptom.

  • On

    24. jul 2020 | 09:02

    Pa inkubacija moze da traje i do nedelju dana i zdrwvi lepo prodjete tunel a u sebi korona se nosi da se podeli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA