≫ 

Ljubi grb Hajduka iz Splita, a oca mu umalo streljali Hrvati: Priča Srbina koji "gine" za Torcidu

Ovo je životna priča momka koji je od malena zavoleo Hajduk iz Splita, a Češku je izabrao kao zemlju rođenja

  • 45
Stefan Simić Foto: Instagram/stefansimic, Wikimedia

Priča Stefana Simića, fudbalera splitskog Hajduka, prilično je burna zbog prošlosti oca, koji je morao da beži iz Hrvatske zbog porekla u vihoru rata.

Već ste imali priliku da pročitate priču o Miladinu Pršu, koji se odrekao srpskog imena i postao legenda Hrvatske, ali i o mnogim drugim sportistima koji su se odrekli naše zastave i postali legende drugih zemalja - ova priča ipak ima samo klupsku konotaciju.

Simić je rođen 1995. u Češkoj u Pragu, a njegovi roditelji su iz Prijedora u BiH. Otac mu je Srbin, majka rođena Zagrepčanka, uspeli su da pronađu sreću u Češkoj, jer je otac Radoje tamo postao poslovan čovek.

U davna vremena, Radoje je bio šef Carinske ispostave Žitnjak u Zagrebu, a pobegao je pred pripadnicima Merčepovih trupa kako ne bi tragično završio u Pakračkoj Poljani.

Hrvatski mediji pišu da je Radoje Simić pomogao mnogim Hrvatima koji su dolazili u Češku, a sin mu je vremenom stasavao i spremao se za veliku karijeru.

Postao je najmlađi igrač koji je potpisao profesionalni ugovor sa klubom sa 15 godina i 11 dana, debitovao je za klub 13. februara 2011. godine upravo protiv Hajduka iz Splita, povodom 100 godina od osnivanja hrvatskog tima (ideja o osnivanju je nastala upravo u Pragu, u kafani "U Fleku".

Onda je prešao u Đenovu za 500.000 evra, pa u Milan, gde je bio standardan u juniorskoj ekipi. Postao je čak kapiten, ali ga je usporila povreda fibule desne noge.

 
 
 
View this post on Instagram
The legend himself @iamzlatanibrahimovic 🙌🏽 #rrd #srsA post shared by Stefan Simić (@stefansimic) on

Posle toga, ništa više nije bilo isto, selio se u Vareze, Muskron i Krotone, a sada je igrač Hajduka. Što se reprezentacije tiče, Stefan je mogao da bira između Srbije, BiH, Hrvatske i Češke, izabrao je zemlju u kojoj je rođen.

 
 
 
View this post on Instagram
@hnkhajduk ! #rrd #tbA post shared by Stefan Simić (@stefansimic) on

Svojevremeno ga je Hrvatska više puta zvala, što je odbio, ali nije odbio poziv Hajduka, štaviše, oberučke je prihvatio jer za ovaj klub navija od malih nogu.

U Hajduk je došao kao slobodan igrač iz Milana 2019. godine u julu, potpisao je ugovor do leta 2023. godine.

- Za Hajduk sam se odlučio prvenstveno jer što mi se svideo projekat koji je predstavio sportski direktor Saša Bjelanović, ali i zato što sam oduvek veliki navijač Hajduka. Ceo život me otac tako odgajao, u našoj kući uvek je Hajduk bio najbitniji klub, u Splitu se osećam lepo, to je moj dom i zaista sam srećan što se napokon ostvario jedan od mojih dečačkih snova - rekao je Stefan na promociji.

Za Germanijak.hr, Stefan je rekao da je "veliki navijač Hajduka i Slavije Prag i da ne može bolje od toga".

Bilo je tada reči i o reprezentativnim pozivima, još 2016. godine.

- Za sada sam igrač Češke. Sviđa mi se i ponosan sam što igram za češku reprezentaciju. Bilo je puno kontakta iz svih reprezentacija i svuda sam ostavio vrata otvorena. Nikad ne reci nikad, ali trenutno sam zadovoljan odabirom.

Inače, njegov otac je izbegao tragediju u Hrvatskoj, ali je Stefan rano ostao bez majke, umrla je kad je bio dete. Ona je rođena u Zagrebu i zbog toga ga je nekoliko puta i zvao FS Hrvatske, ali je izabrao Čehe.

- Kao mali zavoleo sam Brač, a uvek smo pričali o Hajduku. Kao dečaku, prijatelj Milan Martinović, inače menadžer iz Praga, poklonio mi je dres Stipe Pletikose, čuvam ga u našem praškom stanu kao nešto najdraže - poručio je svojevremeno Stefan za Slobodnu Dalmaciju.

Zanimljivo je i da je Edin Džeko pokušavao da vrbuje Stefana da igra za BiH, videvši ga u Italiji, ali do dogovora nije došlo.

Inače, blizina Splita Ostrogu posebno prija Stefanu, koji voli da obiđe jednu od najvećih pravoslavnih svetinja.

Video: Sukob je počeo na Maksimiru, a Jugoslavija je nestala na Poljudu

Večeras (21.45) na San Siru gledaćemo duel dva najbolja tima u Seriji A od restarta fudbala u Italiji Milana i Atalante. A domaćinima je ova utakmica mnogo važnija jer jure plasman u Ligu Evrope. Kec je 3,10, iks 3,50, dvojka 2,25, a GG3+ 1,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Milan – Atalanta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA