≫ 

Tajna hrvatske fudbalske senzacije: Skauting po Albaniji i Kosovu dok svi kupuju po Brazilu i Africi

Lokomotiva plasmanom u kvalifikacije za Ligu šampiona postigla istorijski uspeh

  • 0
Fudbaleri lokomotive Foto: youtube/Hrvatska Nogometna Televizija

Hrvvatska je dobila i drugog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, i to posle hičkokovske završnice HNL-a u kojoj su tri kluba bila "u igri" za drugo mesto do maltene poslednjeg minuta, da bi Lokomotiva na kraju profitirala.

Zagrebački klub je u direktnom sudaru sa rivalom za plasman Osijekom slavio 2:1, autogolom u završnici utakmice, te će tako prvi put u istoriji kluba igrati kvalifikacije za Ligu šampiona.

Uzalud je bila Rijeci pobeda od 4:2 nad Istrom u drugom meču, Lokomotiva je sezonu završila sa bodom više ispred Rijeke.

Rijeka i Lokomotiva će se za samo šest dana sastati u borbi za pehar Kupa Hrvatske i eto prilike da tim iz zagrebačkog predgrađa Kajzerica zaokruži fenomenalnu sezonu.

O Lokomotivi, sada naročito posle velikog uspeha, u superlativu pišu hrvatski mediji sa posebnim akcentom na poslovnu taktiku i skauting kluba koji se pokazao ka ključan za uspeh.

- I dalje se u brojnim pričama oko Lokomotive spominje (pre)veliki uticaj Dinama i puno nejasnoća, ali Lokomotiva fudbalski gledajući već godinama radi dobar posao. Lokosi imaju odličan skauting, puno bolji od većine hrvatskih prvoligaša, na Kajzerici igrače uzimaju jeftino, pa ih onda prodaju (da, najčešće u Dinamo) za prilično velik novac. A njihov je uspeh velik šamar i drugim hrvatskim velikanima, Lokomotiva igrače traži u punom manjem bazenu kao što su domaći teren, te Kosovo, Albanija, BiH i tu radi sjajne stvari, piše 24sata.hr.

Lokomotiva u svojim redovima ima čak četvoricu Albanca, Mersinaja, Cokaja, Uzunij i Tucija, čiji je doprinos uspesima ogroman, a tu je i Kosovar Kastrati, strelac 11 golova ove sezone.

Lokosi su ključan posao napravili sa Besnikom Prengom, čovekom zaduženim za skautiranje igrača po Albaniji, gde klub čak ima svoju akademiju, a samo za Kastratija i Uzunija na Kajzericu će ovoga ljeta stići 3,8 miliona evra. Dodamo li tome transfer Jakića, njihova zarada raste na pet miliona evra.

Uspeh zagrebačkog kluba koji bije glas da je Dinamova filijala, nije slučaja, psoebno kada je reč o dobrom skautingu. Ovaj klub je, i bez uticaja Dinama, često pogađao sa igračima, pa su tako baš na Kajzerici prvi prepoznali Marcela Brozovića kada su ga doveli iz Hrvatskog dragovoljca, Antu Budimirakupili od Intera, ali i sami promovirali mlade igrače poput Pjace, Ivanušeca, Majera...

Zanimljivo, Lokomotiva se ove sezone za drugo mjesto u HNL-u borila sa Osijekom koji u poslednje vrijeme često igrače kupuje od - Lokomotive. Tim su putem išli Petar Bočkaj i Eros Grezda, ponajbolji igrači kluba sa "Gradskog vrta".

Kreće plej-of za plasman u Premijer ligu prvom utakmicom Svonsija i Brentforda. Domaćin se „ušunjao“ u plej-of na čudesan način, a Brentford je jedan gol delio od direktne promocije. Zato su gosti favoriti s kvotom 2,40, dok je kec 3,10. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Svonsi – Brentford

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA