≫ 

Diznilend čeka šampiona sveta: Kreće NBA, Janis i Lebron se "tuku" za tron, žele ga Jokić i Dončić

Konačno, nastavlja se najjača liga sveta!

  • 2
Džejms Lebron, Janis Adetokumbo, Nikola Jokić, Bobi Marjanović, Luka Dončić, trofej NBA Foto: Tanjug/AP, Printskrin: amazon.ca

Najjača košarkaška liga na svetu NBA se nastavlja u nikad neobičnijem ambijentu, u tišini praktično, ali se nastavlja na radost ljubitelja najjače lige na svetu. Ogroman novac je u igri, liga bi pretrpela nezabeležene penale da se nije nastavio šampionat, tako da nije bilo mesta za razmišljanje o definitivnom prekidu, već samo o tome "kada će se nastaviti".

Taj trenutak je došao, 22 tima su već duže od mesec dana u takozvanom "balonu" ESPN sportskog centra u Orlandu, Florida, u kompleksu Diznilenda, gde su trenirali, igrali test utakmice, a u noći između četvrtka i petka sledi ono glavno - nastavak takmičenja i potera za trofejem "Lerija O'Brajana".

Podsetimo, u "balonu" nisu samo one koje su izgubile sve šanse za prolaz u plej-of, a one koje su i dalje "u igri"za doigravanje imaće osam utakmica da ostvare taj cilj.

Podsetimo, titulu brani Toronto.

NBA, košarka, logo Foto: Tanjug/AP

Najveći favoriti za osvajanje su kao i pred sam start, Lejkersi sa Lebronom Džejsmom i Entonijem Dejvisom i Janisov Milvoki, a kao favoriti iz senke vrebaju šampion Toronto, koji je i bez Kavaja Lenarda izuzetno nezgodan rival, potom Boston, Klipersi, Denver, pa čak i Dalas sa apsolutno svemogućim Dončićem.

Od srpskih igrača u "balonu" pred start sezone su Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica sa Kingsima, Boban Marjanović sa Dalasom i Nikola Jokić sa Denverom, s tim da tandem Sakramenta ima baš male izglede da se domogne plej-of zone.

NBA, košarka, logo Foto: Tanjug/AP

Kingsi zauzimaju 11. poziciju, imaju četiri pobede manje i tri poraza više od osmoplasiranog Memfisa koji bi već u prvom meču restarta sezone, protiv Portlanda, mogao da reši sve dileme po pitanju da osigura doigravanje.

Trejlblejzersima je tu neophodna pobeda, poraz ih praktično izbacuje iz dalje borbe, ali imaju razloga za optimizam u Oregonu s obzorom na to da su u oporavljenom Jusufu Nurkiću dobili veliko pojačanje za nastavak sezone.

Dakle, prava borba pred plej-of nas očekuje u borbi za osmu poziciju, koju, rekosmo, brani Memfis sa poletnim i supertalentovanim "rukijem" i već liderom Dža Morantom.

Lebron Džejms Lideri prvog favorita za šampionsko prstenje, Lebron Džejms i Entoni Dejvis Foto: Tanjug/AP

Denver i Dalas će se boriti za što bolje pozicioniranje na tabeli i lakšeg rivala u plej-ofu, doduše kako se svi mečevi igraju na nautralnom terenu povoljnija pozicija pred doigravanje praktično neće igrati nikakvu ulogu jer ne donosi višak meča na domaćem terenu.

To može biti i najveća zanimljivost čitavog nastavka sezone i borbe za titulu so koje će ekipe doći po ustaljenom formatu (na četiri pobede u seriji).

Kao i mnogih prethodnih sezona, opšti je utisak da je na Zapadu skoncentrisan daleko veći kvalitet, te će se sa mnogo većom pažnjom i ove sezone pratiti plej-of okršaji u konferenciji koja pršti od superstar imena poput Džejmsa, Dejvisa, Džordža, Lenarda, Vestbruka, Hardena, Jokića, Dončića, Porziginsa, Mičela, i ostalih.

Na Istoku, situacija je takva da Milvoki ima obezbeđenu poziciju broj jedan, u prvoj rundi ide na Orlando ili Bruklin, pa je realno da Janisa i družinu praktično sve do finala konferencije ne očekuje bogzna koliko težak posao.

Na Zapadu je već situacija daleko komplikovanija. Prema trenutnom plasmanu, Lejkersi bi išli na Memfis, to je jedini izvestan okršaj prve runde, jer su "Jezerdžije" odmakle na prvom mestu, a Grizliji eventualno mogu da izgube osmu poziciju, ali nikako da odu na sedmu.

Luka Dončić i Zajon Vilijamson Zvezde Nju Orleansa i SDalasa, Zajon Vilijamson i Luka Dončić Foto: AP/Tanjug

Situacija sa ostalim parovima plej-ofa je daleko zamršenija.

Trenutno bi prvo kolo izgledalo ovako: Klipersi na Dalas, Denver na Hjuston, a Oklahoma na Jutu, međutim, poredak ovih ekipa na tabeli je trenutno takav da su do kraja regularnog dela sezone moguća i gotovo izvesna pomeranja, samim tim i drugačiji kostur pred doigravanje.

U svakom slučaju, najveći košarkaški šou može da počne, samo ovog puta bez fanfara, buke i pompe koja prati NBA, čijem se vođstvu generalno mora odati priznanje na činjenici da je uopšte organizovan jedan ovako kompleksan turnir na jednom mestu u jeku pandemije smrtonosnog virusa.

Četvrtak na petak

Nju Orleans - Juta 00:30

Los Anđeles Lejekrs - Los Anđeles Klipers 03:00

Petak

Bruklin - Orlando 20:30

Portland - Memfis 22:00

Vašington - Finiks 22:00

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Микс

    30. jul 2020 | 18:11

    Јел' то светско првенство у кошарци па се добија шампион света или нба лига где се добија шампион те лиге?

  • Brana

    30. jul 2020 | 18:11

    Samo sto Amerika nije svet a dopingovani kosarkasi nisu kosarkasi.Kad budu ista pravila za sve dajte ih da se igramo s tim čovekolikim skakacima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA