≫ 

Poredili smo Zvezdu i Partizan po pozicijama: Evo ko je gde u prednosti za novu sezonu

Utisak je da je kvalitet timova približan, a to što su oba večita rivala sačuvala okosnicu tima, garantuje uzbudljivu šampionsku trku

  • 61
Savo Milošević,  Dejan Stanković, stadion Foto: MN Press, Telegraf.rs, Printskrin: footballuser.com

Crvena zvezda i Partizan počinju novu sezonu sa najvećim ambicijama. Oba večita rivala najavljuju titulu kao prioritet, a pehar će ove sezone biti nikad bitnije, ali žele i ulazak u grupnu fazu nekog evropskog takmičanja, jer su bez toga uvek u problemu zbog finansija.

Zvezdi će biti za nijansu lakše, jer kreće iz kvalifikacija za Ligu šampiona, i to možda iz 2. kola (ako Juventus i Barselona opravdaju ulogu favorita protiv Napolija i Liona u osmini finala Lige šampiona), pa tako crveno-bele faktički dve pobede u kvalifikacijama dele od grupne faze.

I Zvezda i Partizan su sačuvali okosnicu tima i pojačali su se dodatno na nekim pozicijama. Zvezda je pojačala ofanzivni deo veznog reda dolascima Aleksandra Kataija, Srđana Spiridonovića i Gelora Kange, a Partizan zadnju liniju Makijem Banjakom i Dušanom Lalatovićem, dok je klub napustio Strahinja Pavlović.

Pre nego što i Zvezda i Partizan započnu svoje mečeve u 1. kolu, gde crno-beli gostuju u Kruševcu protiv Napretka od 17.30, a crveno-beli od 19.30 čekaju Novi Pazar na Marakani, pozabavićemo se njihovim timovima i analizirati po pozicijama ko ima jači sastav.

Utisak je da je on sada prilično izjednačen, jer su mnoga pojačanja Partizana iz prošle sezone sada imala priliku da se adaptira posle godinu dana i od njih se sada očekuju mnogo bolje partije. Kladionice daju Zvezdi prednost, ali je na Partizan pala kvota kada je u pitanju osvajanje prvenstva.

Golman - Zvezda: Borjan, Popović, Vasiljević / Partizan: Stojković, Popović - prednost za Zvezdu

Vladimir Stojković, Milan Borjan Vladimir Stojković i Milan Borjan; Foto: Marko Jovanović

Zvezda je ovde bez dileme u prednosti. Borjan je bez dileme trenutno najbolji golman u Srbiji. Bio je stabilan na golu čitave sezone, dok je Stojković imao promenljivu formu i umeo je svojim kiksevima ozbiljno da poremeti Partizan, a posebno se pamti onaj iz Haga protiv AZ Alkmara, koji je Partizan koštao proleća u Evropi. Ove sezone će ulogu prvog čuvara mreže Partizana imati mladi Popović, koji tek treba da se dokazuje, pa je jasno da je na ovoj poziciji kvalitet na strani crveno-belih, koji imaju i kvalitetne zamene u vidu Zorana Popovića i Nemanje Vasiljevića.

Desni bek - Zvezda: Marko Gobeljić, Milan Gajić / Partizan: Nemanja Miletić, Aleksandar Lutovac - prednost za Zvezdu

Nemanja Miletić, Marko Gobeljić, FK Crvena zvezda - FK Partizan, 155. večiti derbi Marko Gobeljić i Nemanja Miletić; Foto: Marko Jovanović

Može se reći da je ovde prednost na strani Zvezde, jer Partizan nema pravog desnog beka kome je to prirodna pozicija. Miletić je po vokaciji štoper, ali pokriva i desnog beka, dok je Lutovac krilo i zbog nedostatka igrača na ovoj poziciji spušten je nešto niže u liniji tima. Gobeljić je bio standardan na poziciji desnog beka, dok Stanković pokušava da "probudi" Gajića iz letargije. Zvezda ima malu prednost zbog toga što je ova pozicija prirodna i Gobeljiću i Gajiću, ali nije preterano veći kvalitet na njenoj strani na ovoj poziciji.

Štoperi - Nemanja Milunović, Miloš Degenek, Radovan Pankov / Partizan: Maki Banjak, Uroš Vitas, Bojan Ostojić - izjednačeno

Bojan Ostojić, Nemanja Milunović Bojan Ostojić i Nemanja Milunović u duelu; Foto: MN Press

Umeli su štoperi Zvezde tokom prošle sezone da prođu kao "bosi po trnju", naročito iz duela protiv Totenhema i Bajerna u Ligi šampiona, gde su na 4 utakmice primili 18 golova. Milunović je često bio poput "tempirane bombe", pa je iskazivao nesigurnost u mnogim jačim duelima, a Degenek je "obeležen" posle derbija u Kupu u kojem mu je Sadik "slomio kičmu" pre Partizanovog gola.

Partizan je na ovoj poziciji doveo Makija Banjaka, od koga očekuje velike stvari, ali koji je partijama u Olimpiji u završnici sezone zabrinuo navijače, tako da i dalje ima epitet "mačke u džaku". Ipak, od njega se očekuje da zauzme mesto komandanta u odbrani, a uz to ima i standardnog i sigurnog Ostojića i Vitasa, koji je prošao period adaptacije i u koga Savo Milošević ima veliko poverenje, iako je umeo da bude sklon greškama. Videćemo kako će Partizan nadomestiti odlazak Strahinje Pavlovića, koji je bio veliki kvalitet crno-belih na ovoj poziciji.

Maki Banjak fudbaler Partizana Maki Banjak; Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Može se reći da je trenutno teško proceniti ko je bolji na ovoj poziciji i tu je situacija 50-50, a nije isključeno i da uskoro Degenek ode iz kluba, pošto na to ukazuju njegovi tvitovi, i priča sportskog direktora Zvezde o interesovanju jednog velikog kluba, pa bi situacija brzo mogla da se promeni.

Zvezda kao alternative ima Radovana Pankova i Strahinju Erakovića, dok crno-beli još imaju i Igora Vujačića i Dušana Lalatovića, za koje se ne očekuje da dobiju pravu minutažu ove sezone.

Levi bek -  Zvezda: Milan Rodić, Stefan Hajdin / Partizan: Slobodan Urošević, Rajko Brežančić - prednost za Partizan

Slobodan Urošević Slobodan Urošević; Foto: Marko Jovanović

Kada hoće da igra i kada je sto odsto spreman, Rodić je verovatno najbolji levi bek u Srbiji, zbog čega dobija i povremene pozive u reprezentaciju Srbije na ovu deficitarnu poziciju.

Ipak, Urošević je prošle sezone bio jedan od najstandardnijih igrača Partizana, a posebno je dobar bio u derbijima. Kada to uzmemo u obzir, Rodićeve česte povrede i nekad slabiju formu, kao i činjenicu da su alternative na ovoj poziciji za Zvezdu Hajdin, a za Partizan Brežančić, utisak je da crno-beli imaju prednost za nijansu.

Milan Rodić Milan Rodić; Foto: Marko Jovanović

Sve to može ipak da se promeni kako sezona bude odicala, posebno ukoliko Rodić bude na vrhuncu svoje forme i fizički i ukoliko bude motivisan kao u ranijim sezonama.

Zadnji vezni - Zvezda: Seku Sanogo, Branko Jovičić / Partizan: Saša Zdjelar, Aleksandar Šćekić - prednost za Partizan

Saša Zdjelar, Aleksa Vukanović Saša Zdjelar; Foto: Marko Jovanović

Za sada prednost na poziciji zadnjeg veznog ide Partizanu, jer je Zdjelar bio jedan od najstandardnijih i najpouzdanijih igrača Sava Miloševića prošle sezone, a alternativa mu je Aleksandar Šćekić, koji je sve "zatvarao" na derbijima i bitnijim utakmicama u kojima su crno-beli izlazili defanzivnije.

Seku Sanogo može da eksplodira, ali je za sada "mačka u džaku", jer je godinu dana bez fudbala i sa "ranjivim kolenima", a uz to fizički još nije na vrhuncu, tako da će neka ozbiljnija ocena njegovih kvaliteta moći da se da kako sezona bude odmicala. Za sada, Partizan ima prednost.

Centralni vezni - Zvezda: Njegoš Petrović / Partizan: Bibras Natho - prednost za Partizan

Bibars Natho, Njegoš Petrović Bibras Natho u duelu sa Njegošem Petrovićem; Foto: Marko Jovanović

Apsolutna prednost na strani Partizana. Natho je bio jedan od najboljih igrača u ligi prošle sezone i jedan od najboljih u Partizanu. Njegoš Petrović se ustalio u postavu crveno-belih, odigrao je dobro jedan derbi u kojem je bio agresivan i jedan od boljih aktera crveno-belih, u kojem nije bilo golova na Marakani, ali je ipak daleko od klase kapitena reprezentacije Izraela.

Ofanzivni vezni - Zvezda: Gelor Kanga / Partizan: Sejduba Suma - izjednačeno

FK Crvena zvezda - FK Krasnodar, Gelor Kanga Gelor Kanga; Foto: A. Nalbantjan

Kanga je ogromno pojačanje za Zvezdu, koje bi trebalo da reši problem kreative koji je bio evidentan u veznom redu tokom priprema. Suma je sa druge strane potpuno eksplodirao kod Sava Miloševića, iako su navijači Partizana prvobitno mislili da je najskuplje pojačanje u istoriji najveća greška. I Kanga i Suma su slični igrači, kreativci koji potezom menjaju meč. Kanga je nešto bolji u kreativnosti i pasu, Suma u driblinzima, prodorima i završnici, s tim da Kanga ima jači šut.

Sejduba Suma Sejduba Suma; Foto: Marko Jovanović

Ipak, njegov temperament je kao "tempirana bomba" i ukoliko Stanković uspe da ga usmeri u pravom smeru, dobiće veliko pojačanje, u suprotnom, može da bude i poguban po svoj tim, kao na meču protiv Ludogoreca u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Zvezda ovde ima alternativu u vidu Veljka Nikolića i Mirka Ivanića, a Partizan u vidu Lazara Pavlovića, ali oba večita imaju mnogo igrača koji mogu da igraju na više pozicija u ofanzivnom delu i često tokom meča menjaju pozicije. Bez dileme, trenutno na ovoj poziciji i Zvezda i Partizan imaju ogroman kvalitet u vidu Kange i Sume.

Desno krilo - Zvezda: El Fardu Ben, Srđan Spiridonović / Partizan: Filip Stevanović, Lazar Marković - izjednačeno

El Fardu Ben, Lazar Marković El Fardu Ben i Lazar Marković; Foto: Marko Jovanović

Još jedna izjednačena borba. Ben je možda i najkompletniji igrač Zvezde, ali je zbog povrede propustio pripreme i neće ga biti na startu prvenstva. Spiridonović tek treba da se dokazuje, iako ono što je prikazao na pripremama raduje Dejana Stankovića i navijače Zvezde.

Sa druge strane Partizan ovde ima najvećeg talenta srpskog fudbala trenutno, Filipa Stevanovića, koji je zaludeo mnoge velikane evropskog fudbala. Tu je i probuđeni Lazar Marković, kod koga je jedino pitanje motiva i fizičke spreme.  Ukoliko bude na nivou, crno-beli će imati ozbiljan kvalitet po desnoj strani.

Može se reći da je ovde podjednak kvalitet na obe strane i nerešen ishod. Kako se sezona bude odvijala, videćemo i ko bi mogao da dobije prednost.

Levo krilo - Zvezda: Aleksandar Katai / Partizan: Takuma Asano - prednost za Zvezdu

FK Crvena zvezda - FK Vozdovac, Aleksandar Katai Aleksandar Katai; Foto: Marko Todorović

Aleksandar Katai je ovog leta trebalo da igra za Los Anđeles Galaksi, koji ga je doveo i dao mu sjajan ugovor. Međutim, zbog ispada svoje supruge, sticajem okolnosti završio je u Zvezdi, koja je iskoristila njegovu situaciju i dovela ga bez obeštećenja. Zbog reputacije i svega što je prikazao do sada, Katai donosi prevagu i predost na poziciji desnog krila u odnosu na Partizanovog Japanca Takumu Asana, koji se u finišu sezone probudio nakon što je prošao adaptaciju.

Takuma Asano Takuma Asano; Foto: Marko Jovanović

Ipak, imao je previše oscilacija tokom sezone da bi mogao da dobije prednost u odnosu na Kataija, bar pre nego što počne sezona, ali neosporno je da poseduje veliku brzinu i da ukoliko bude na nivou, može predstavljati veliki kvalitet crno-belih.

Zvezda na ovoj poziciji ima i mladog Željka Gavrića, koji je jedan od najvećih talenata crveno-belih, i to je dodatni plus u davanju ocene da su crveno-beli na ovoj poziciji bolji, ali postoje ozbiljne najave da bi on ovog leta mogao da bude prodat.

Napadač: Zvezda: Tomane / Partizan: Umar Sadik - prednost za Partizan

Umar Sadik, Miloš Degenek, večiti derbi, FK Crvena zvezda, FK Partizan Foto: MN Press

Apsolutna prednost na strani Partizana. Umar Sadik sam se pokazuje bolji od sva tri napadača Zvezde - Tomanea, Pavkova i Boaćija.

Start sezone doneće Tomaneu mesto startera u Zvezdi, Boaćiju i Pavkovu se uveliko traži klub, a crveno-beli se nadaju da će nakon njihove prodaje dovesti Federika Makedu ili Andersona iz Familikaa, koji bi trebalo da dobiju ulogu prvog špica.

Nakon što se sezona zahukta može da bude ozbiljnih promena u oba tabora na ovoj poziciji, jer Partizan može da proda Sadika, za koga je mnogo zainteresovanih klubova. Alternativa Nigerijcu u Partizanu na poziciji špica su Bojan Matić i mladi Nikola Štulić, dok je u Zvezdi u konkurenciji među špicevima mladi Nikola Krstović. U ovakvoj konstelaciji snaga, prednost je definitivno na strani Partizana.

Uporedite i sami formacije i recite nam u anketi šta mislite, ko ima jači tim?

Formacija, FK Crvena zvezda, FK Partizan Printskrin: footballuser.com
Formacija, FK Crvena zvezda, FK Partizan Printskrin: footballuser.com

Video: Kafanska prozivka Sava i Dekija: Kolko para tolko muzike

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina boli...

    1. avgust 2020 | 15:04

    Niste naveli najveću zvezdinu snagu u poslednjih 3-4 sezone. Sudije! Ipak treba opravdati naziv zvezdanesterac.

  • xyz

    1. avgust 2020 | 15:04

    Najveca prednost za zvezdu su sudije i fss

  • Ax

    1. avgust 2020 | 15:23

    Najveća prednost Zvezde je što igra fudbal, a Partizan igra nogomet. S'tim u vezi Zvezda ima tri puta više navijača od kluba iz predgrađa Zagreba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA