≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nikad ispričane tajne Vidića: O suzama u Moskvi i kako ga je Ferguson zakucao na klupu zbog rekorda

Vreme čitanja: oko 4 min.

Veliko partnerstvo, možda i najbolje u novijoj eri fudbala

  • 3
Rio Ferdinand i Nemanja Vidić Foto: Guliver/Alex Livesey/Getty Images

Nemanja Vidić napisao je veliki autorski tekst za sajt Mančester junajteda o partnerstvu sa Riom Ferdinandom, u kom je otkrio brojne anegdote.

Evocirao je uspomene Vidić na čelični tandem, koji važi za jedan od najboljih u istoriji fudbala. Zahvaljujući bedemu koji su Ferdinand i Vidić napravili, Junajted je prošao kroz zlatnu eru i velike godine dominacije pod vođstvom Sera Aleksa Fergusona.

- Pitali su me već da li me iritira što se više spominjem kao partner Rija Ferdinanda, nego kao individualac. Za mene, obrnuto je, ponosan sam što se spominjem kao polovina ovog partnerstva. Igrao sam uz mnogo velikih igrača, ali je on najbolji defanzivac sa kojim sam igrao - rekao je Vidić, uz podsećanje na detinjstvo.

- Bio sam upoznat sa time ko je Rio daleko pre nego što sam počeo da igram sa njim. Kada sam odrastao, prvo sam počeo kao napadač, igrao sm i krilo, a sa 13 sam počeo da igram odbranu. U Srbiji smo mnogo gledali italijanski fudbal, Parma je tad imala Fabija Kanavara i Lilijana Tirama, Milan je imao Paola Maldinija, koji je bio ikona brojnim generacijama koje su došle posle njega.

- To su bili igrači koje smo gledali, onda smo počeli da gledamo, ali smo posle više počeli da pratimo napadače, jer se fudbal igra zbog golova. Posle ove trojice defanzivaca mog detinjstva, više sam gledao napadače. Verovatno zato što sam štoper, razmišljao sam šta bih radio protiv tih igrača da sam igrao protiv njih. To je bio moj način razmišljanja.

Vidić je napisao da je gledao Rija u Lidsu i da ga je fascinirala ta ekipa sa Bojerom, Vudgejtom i Ferdinandom, a onda je došao u Junajted u januaru 2006.

Rio mu je tada ukazao veliku pažnju, prvi mu je pružio ruku i uveo ga u svlačionicu, pa se rodilo prijateljstvo pre igračkog tandema.

- Bio je sjajan tip, brzo sam to uočio. I zauzet tip! Uvek se interesovao za razne stvari, muziku, investiranje... Mozak mu je uvek u akciji. Volim to kod njega jer sam mogao da razgovaram sa njim na razne  teme. To mi je pomoglo kad  sam došao - naveo je Vidić.

Nije zaboravio Vidić ni Edvina van der Sara, koji je kao iskusan golman ulivao poverenje svima.

- Bio je dobar na lopti i uvek tu. Mogao je da vidi ceo teren i uvek je tu da pomogne, ako ja ili Rio nešto nismo uočili, on bi tu uskočio. Imao je 34 ili 35 godina kada je došao, a za nas štopere je važno da verujemo golmanu. Komunikacija i smirenost su bili važan deo Edove igre. Uvek bi sebe stavio u poziciju gde je trebalo.

Aleks Ferguson i Patris Evra Ferguson je znao kada da skine pritisak sa ekipe Foto: Guliver/ Laurence Griffiths/Getty Images

Bilo je reči i o tome kako je Ferguson rešio da prekine jedan niz.

- Sećam se kada nismo primili gol na 14 mečeva Premijer lige u sezoni 2008/9. Mislim da smo Edvin i ja bili jedini igrači koji su sve te utakmice odigrali. Ljudi su govorili o rekordu, mislim da se Fergiju to smučilo. Kada smo igrali protiv Blekburna na Old Trafordu, rekao je meni i Edu: Momci, klupa! I dalje se jasno sećam kako sam sedeo i gledao kako Blekburn daje gol i prekida niz.

Kada je Rio u pitanju, izdvaja se anegdota iz Moskve, kada je osvojena Liga šampiona.

- Morao sam da ga tešim da zaustavi suze posle pehara. Mi smo različiti na mnogo načini, Rio očigledno ulaže mnogo truda u sve što radi, a njegov san je bio da osvoji Ligu šampiona. Sećam se pre meča kako je govorio: Moramo da pobedimo, moramo da pobedimo, moramo da pobedimo.

- O tome je sanjao i to ga je guralo. Kada smo pobedili, naravno da je bilo emotivno. Sećam se penala, moglo je da prođe drugačije... Ali generalno, ja mislim da treba biti srećan kad nešto osvojiš, ne treba plakati. Nikad nisam plakao kada sam srećan. On je emotivan čovek. Bilo je malih suza, ništa specijalno.

Video: Dejan Osmanović o rasističkim napadima i paklenim duelima sa Vidićem

Finale FA kupa Engleske igra se danas od 18.30 na Vembliju, sastaju se Čelsi i Arsenal, a Tobdžijama od ovog meča zavisi da li će sledeće sezone igrati u Evropi, pošto kroz prvenstvo to nisu izborili. Kec na Čelsi je 2,25, iks je 3,30, dok je dvojka na Arsenal 3,25. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za finale FA kupa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jerry

    1. avgust 2020 | 12:20

    Vidić je legenda i jako ga poštujem jer se danas ne gura po FSS i Zvezdi...legendo !!!!

  • 🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️

    1. avgust 2020 | 12:52

    Moj prvorodjeni sin nosi ime po tebi. Veliki Nemanja Vidic, Zvezdas i kapiten Mancester junajteda! Hvala za sve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA