≫ 

Arsenal je osvajač FA Kupa! Tobdžije slave Obamejanga koji je "anrijevskim" potezom rešio Čelsi

Prvi trofej u takmičenju posle tri godine i prvi u trenerskoj karijeri Mikela Artete

  • 0
Arsenal - Čelsi u finalu FA Kupa Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Arsenala osvojili su FA Kup preokretom protiv londonskog rivala Čelsija 2:1 u meču u kom je odbrana Tobdžija pokazala da ume da bude bušna kao sito, ali i da je napad dobar.

Od ekspresnog gola i majstorije Žirua za Pulišića, do "anrijevskog" pogotka Obamejanga, u finalu FA Kupa bilo je lepih poteza, ali i mnogo prekida za čak 103 minuta igre!

Timovi su statistički odigrali prilično ujednačen meč koji je Arsenal pri kraju pokušavao da uspori i sačuva loptu, kada je već rezultat počeo da mu ide na ruku.

Išlo mu je na ruku i to što je Mateo Kovačić dobio drugi žuti karton i što je isključen, pa Frenk Lampard nije mogao mnogo toga da promeni ni kada je izveo Žirua i Maunta i izvršio trostruku izmenu na pragu poslednjih desetak minuta.

A u onih početnih deset minuta, Arsenal je odmah kapitulirao. Već u petom minutu Žiru, nekadašnji napadač Arsenala dobija loptu sa krila pred petercem u kontri Čelsija.

On i Kristijan Pulišić su bili u tom trenutku u kaznenom prostoru pored četvorice u crveno-belim dresovima i Pulišić je pored Tirnija i Luiza uspeo da iskobelja loptu, prođe i zabije je u donji levi ugao gola Emilijana Martineza za 1:0 na Vembliju.

Obamejang je u 28. minutu potvrdio zašto je najbolji u Arsenalu jer je na čistu borbenost pored Sezara Aspilikuete iznudio penal koji je potom i realizovao za 1:1.

Krenuo je na loptu oštrije nego što je Aspilikueta očekivao, "Plavac" ga je gurnuo i sudija je pokazao na belu tačku.

Arsenal - Čelsi u finalu FA Kupa Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu je Kovačić dobio prvi žuti karton u 14. minutu, a i pre prvog gola Arsenala je mrežu Čelsija zatresao Nikolas Pepe, ali su sudije pokazale da je ofsajd.

I sam penal je proveravan VAR tehnologijom, ali tu dileme jednostavno nije bilo jer kontakta jeste, te se na poluvreme otišlo egalom.

Arsenal - Čelsi u finalu FA Kupa Foto: Tanjug/AP

Drugo poluvreme nije počelo idealno po Čelsi jer je van igre morao Pulišić koga je na terenu zamenio Pedro.

Arsenal je do preokreta došao u 67. minutu kada je Pepe poslao loptu iz sredine levo u šesnaestercu za Obamejanga, ovaj je ispred sebe imao Kurta Zumu na desetak metara od gola, predriblao ga je kao čunj i onda "bocnuo" loptu iznad golmana Čelsija.

Arsenal - Čelsi u finalu FA Kupa Foto: Tanjug/AP

Čelsiju je odmoglo to što je Kovačić u 73. dobio crveni karton jer je nespretno zakačio Granita Džaku kad su obojica krenula po loptu, tridesetak metara od gola Arsenala.

Do kraja meča su Plavci pokušavali uglavnom sa strane i ubacivanjima da urade nešto više, Arsenal se bez mnogo problema branio, iako je igrao povučeno, pa ni sedam minuta nadoknade nije bilo dovoljno da se ishod promeni u korist Čelsija.

Arsenal - Čelsi u finalu FA Kupa Foto: Tanjug/AP

Arsenal je osvojio svoj 14. FA Kup u istoriji i prvi pehar još od 2017. godine kada je takođe bio najbolji u istom takmičenju.

Da podsetimo, Tobdžije nisu osetile slast pobede u Premijer ligi još od daleke 2004. godine, a uz 14. FA Kup trofej, vremenski najbliži je onaj iz 2017. u Komjuniti šildu.

Arsenal - Čelsi u finalu FA Kupa Foto: Tanjug/AP

Video: Gelor Kanga se vratio u Crvenu zvezdu

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA