"Vidić i ja smo stalno morali da se rvemo sa dva špica, voleo bih da vidim i Van Dajka sa dvojicom"

Nekadašnji štoper Mančester junajteda Rio Ferdinand kaže da je trenutno Virdžil Van Dajk najbolji na svetu na toj poziciji

  • 0
Rio Ferdinand i Nemanja Vidić Foto: Guliver/Alex Livesey/Getty Images

Van Dajk je zajedno sa ostalima predvodio Liverpul do prve titule u poslednjih 30 godina u Premijer ligi i na tom putu je čak 15 puta tim Redsa sačuvao mrežu.

Doduše, Ferdinand kaže da Van Dajku nema premca mada pozicija štopera manjka kvalitetom ovih dana.

- Sviđa mi se kako igra i mislim da je najbolji. Nema sumnje da je vrhunski igrač, ali ne mislim da se bori sa previše jakom konkurencijom centralnih defanzivaca koji su igrali na primer u moje vreme - kaže Ferdinand za podkast Beautiful game.

On je odmah dodao da bi iz tog period mogao da navede "pet, šest, sedam, osam, devet" kao iz topa, dok u današnje vreme ne bi mogao da ih sabere na prste jedne ruke.

- Nije to izraz nepoštovanja prema današnjim defanzivcima, ali ovde pričamo o vrhunskim igračima, mada Van Dajk u bilo kojoj eri izgleda kao top klasa - tvrdi Ferdinand.

Rio je igrao od 1995. do 2015. godine i mada je bilo naznaka povratka u nekoliko navrata, do toga nije došlo.

Najviše će ostati upamćen po tandemu sa Nemanjom Vidićem, mada su u tom periodu (2006 - 2014) uobičajene bile i postave koje imaju dva klasična špica.

- Igra je sad drugačija. Jedina stvar koju bih voleo da vidim da radi je da igra protiv dva centarfora. Videti ga protiv dva centarfora i jedan na jedan sve vreme, 90 minuta, iz nedelje u nedelju. Mi smo stalno tako morali, a danas imate jednog napadača i dvojicu krila koja idu široko o kojima se brinu bekovi, dok u suštini centarhalfovi brinu o jednom čoveku. Tako imaju vremena da predahnu, da se odmore, dok partner obavlja posao - kaže Ferdinand. On je potom pobrojao svojih pet najboljih štopera gde je bio i Van Dajk.

- Kada bih birao petoricu u istoriji Premijer lige tu bi bili Vidić, Vensan Kompani, Džon Teri, Van Dajk i Sol Kembel. To bi bilo pet - rekao je Ferdinand.

Nasmejao se kada je shvatio da je sa liste izostavio Japa Stama, nekadašnjeg štopera Junajteda, ali nije ni znao koga da izbaci sa liste vrhunskih defanzivaca.

Video: Gelor Kanga se vratio u Crvenu zvezdu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA