≫ 

Delije navijaju za Partizan, Grobari za Zvezdu? Nikad nije bilo bitnije da naši klubovi uđu u grupe!

Došlo je vreme da se navijači u Srbiji opamete i da se ne gleda samo "da komšiji crkne krava"

  • 95
Fudbal, Liga Evrope, Liga šampiona, srpski fudbalski klubovi

Foto: Marko Jovanović, Wikipedia

Pred srpskim klubovima su najbitnije evropske kvalifikacije ikada! Ovo je možda i poslednja šansa da se Srbija domogne toliko željenog 15. mesta na UEFA listi nacionalnog koeficijenta, što bi našoj zemlji donelo privilegiju da ima dva učesnika u Ligi šampiona, kao i jedno mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Srbija je trenutno samo jedno mesto ispod toliko željenog 15. mesta, pošto je obrisana sezona (2015/16) u kojoj je skupljeno manje bodova.

Dobre prethodne tri sezone Zvezde, kao i dva od tri ulaska Partizana u grupe Lige Evrope, poboljšali su nacionalni koeficijent naše zemlje, iako su ostali timovi uglavnom ispadali u ranim fazama takmičenja i nisu preterano doprinosili boljoj brojci.

Ovoga puta naši timovi imaju nešto bolju polaznu situaciju.

Zvezda je imala sreće na žrebu u prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona i tu se mogu očekivati novi bodovi, dok u trećem kolu ima dobru šansu da bude nosilac i dobije lakšeg rivala, tako da je put do plej-ofa LŠ otvoren, a to znači najmanje i sigurne grupe Lige Evrope.

Partizan je takođe imao dobar žreb za prvo kolo kvalfikacija za Ligu Evrope i biće i matematički nosilac do plej-ofa, čime su vrata Lige Evrope takođe otvorena, ali zbog specifičnih ovogodišnjih kvalifikacija u kojima se igra samo jedan meč, svakog rivala treba shvatiti maksimalno ozbiljno.

Plasman Vojvodine u 3. kolo dobar za njihov klupski koeficijent, ne i za nacionalni

 

Nenad Lalatović

Foto: Marko Jovanović

Vojvodina je sticajem okolnosti došla direktno do trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope i samo je dva koraka dele od grupe. To je dobro za klupski koeficijent Vojvodine, koja dobija i 2.000 bodova, ali ne i za nacionalni koeficijent, jer Srbija neće dobiti eventualne bodove iz 2. kola kvalifikacija, gde bi Vojvodina mala znatno lakšeg rivala, nego u 3. gde neće biti nosilac.

TSC je poslednji predstavnik Srbije u kvalifikacijama. Takođe je na startu imao povoljan žreb i za rivala ima Petroklub iz Moldavije, a otežavajuća okolnost je što gostuje. Svaki prolazak dalje TSC-a značio bi za nacionalni koeficijent.

Prošle godine je Češka sa 27.300 bodova zauzela 15. mesto, pa bi otprilike isto toliko trebalo i Srbiji da se domogne 15. mesta koje donosi dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pobednika Kupa u kvalifikacijama za Ligu Evrope i dva učesnika Konferens lige.

Srbija startuje sezonu sa 16. mesta po nacionalnom koeficijentu

 

UEFA, Nacionalni koeficijent

Foto: Twitter.com/Playtony_rsb

Srbija posle brisanja bodova ima 21.250 bodova, što znači da bi joj godina poput poslednje tri, kada je skupila 6.000 bodova za nacionalni koeficijent, verovatno omogućila i plasman u grupe evropskih takmičenja. To znači dva učesnika u grupnoj fazi, gde bi trebalo da se timovi što bolje pokažu, imaju veći broj pobeda, i možda da obezbede i evropsko proleće.

Sve nade uprte su u Crvenu zvezdu i Partizan naše najbolje klubove, ali ukoliko uz to i Vojvodina i TSC iznenade, to može da bude samo dodatni bonus. Za srpski fudbal bi bilo idealno da ima što više učesnika u grupnoj fazi, pa tako i navijači večitih rivala mogu da razmisle o tome da navijaju za protvnički tim u Evropi, jer to može da ima velike koristi i za njihov klub.

Koliko bodova donose pobede Zvezde, Partizana, Vojvodine i TSC-a u kvalifkacijama za nacionalni koeficijent?

 

Zbog specifičnosti ovogodišnjih kvalifikacija, gde se igra samo jedan meč, UEFA je odredila i drugačiji sistem bodovanja, pa tako svaka pobeda donosi 1.5 bodova, remi posle 90 minuta (ulazak u produžetak) donosi bod, a poraz pola boda.

Dakle, hipotetički, samo kroz kvalifikacije, ukoliko računamo da bi ekipe dolazile do pobeda posle 90 minuta,ako bi se sva četiri srpska kluba plasirala u grupu, Srbija bi na nacionalnom koeficijentu mogla da zaradi 5.25 bodova, a onda je "samo nebo granica" sa četiri kluba u grupnoj fazi.

Pobede Zvezde, Partizana i TSC-a u 1. kolu donele bi Srbiji 1,125 bodova za nacionalni koeficijent, isto bi bilo i ukoliko se to ponovi u drugom, a u trećem je moguće još više bodova zbog uključivanja Vojvodine.

Ipak, i dve ekipe u grupnoj fazi donose sjajnu poziciju Srbiji, tako da će ove kvalifikacije biti ispraćene sa posebnim žarom i kod protivničkih navijača u Srbiji.

Video: Ovako se Grobari i Delije prozivaju na derbiju

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA