≫ 

9 dugih godina i investicija od 1,3 milijarde evra koja se konačno isplaćuje

PSŽ je tek sada stigao tamo gde je odavno trebalo da bude...

  • 11
France Soccer French League Cup Final Sveci su u finalu Lige šampiona; Foto: Tanjug/AP

Spiskali su 135 miliona evra na Kilijana Embapea, razdrmali fudbalski svet platvši 222 miliona za Nejmara pre nekoliko leta, uložili su preko milijardu evropskih novčanica u proteklih devet godina, a tek večeras uspeli su da ispune cilj i dođu do finala Lige šampiona.

Sve što ih je proganjalo, prvo ona "remontada" na Nou Kampu, pa ruka Kimpembea prošle godine u revanšu protiv Mančester junajteda na "Parku prinčeva", sve to je nestalo ovih letnjih dana u Lisabonu.

Od prvog dana kada se Naser Al Kelaifi sa čekovnom knjižicom pojavio u prestonici Francuske zacrtan je jedan cilj - biti najbolji na svetu, dakle osvojiti Ligu šampiona. Do tog cilja ostaje im još jedan korak, Bajern ili Lion, ali bitno je da su "večiti gubitnici" konačno prešli granicu. Istu onu o kojoj je Gvardiola pričao pre neki dan...

Novac i samo novac omogućio je jednom osrednjem francuskom klubu da se uzdigne i da postane prava fudbalska aždaja koja guta rivale i koje se sada plaše svi. Podjednko. I mali i veliki. Čak i kada su ih tukli, Real, Barselona, Junajted i ostali, znali su da tuku nekoga ko je izuzetno jak i koji će se vratiti jednog dana.

Svece je na korak do sna doveo Nemac. Tomas Tuhel, u svojoj zemlji često omalovažavan, ali genijalni stručnjak koji je uradio sve ono što pre njega nisu mogli Loran Blan, Karlo Anćeloti i Unaj Emeri iako su i oni bili deo velikog projekta. Nisu mogli do toga ni sa Zlatanom, Bekamom, Kavanijem, Pastoreom...

Punih 9 godina i 1,3 milijarde evra bilo je potrebno da ovaj "moderni PSŽ" konačno dođe do finala najelitnijeg takmičenja i istakne kandidaturu za podizanje "ušatog pehara".

FK PSŽ - FK Atalanta Tomas Tuhel; Foto: Tanjug/AP

Znamo, mnogi ga i dalje ne vole. Investicije iz Katara učinile su ga "plastikom", nepodnošljivim favoritom kome svi jedva čekaju da vide leđa i seire se nad njegovom eliminacijom.

Pari Sen Žermen je večeras tek posle 110. utakmice u Ligi/Kupu šampiona i stigao do prvog finala u istoriji kluba i tako oborio rekord Arsenala koji je to učinio posle 90 mečava 2006. godine.

Uprkos svemu, ekipa iz Pariza ima top igrače, igra dopadljiv i lepršav fudbal i s pravom je tu gde jeste.

Na korak do sna.

Video: Golovi Ivanića i prilike crveno-belih protiv Evrope

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA