≫ 

Selektor o pozivima Joviću i Grujiću: Neću da se dopisujem s njima "Kako si, šta radiš?"

Selektor je održao konferenciju za novinare na kojoj je istakao da je spisak reprezentativaca skrojen tako da se iskristališe tim i igra za baraž 8. oktobra protiv Norveške

  • 27

Selektor reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković odgovarao je na pitanja medija povodom spiska reprezentacije za mečeve Lige nacija protiv Rusije i Turske.

On je istakao da je spisak skrojen ovako, jer će se na predstojeće dve utakmice Lige nacija iskristalisati stil igre i sistem za ono što je najbitnije, a to je baraž protiv Norveške 8. oktobra.

Mnogi novinari postavili su pitanje o manjku igrača u odbrani, posebno na poziciji desnog beka, kao i da ne vidi to kao preterano veliki hroničan problem i da Gudelj nije alternativa za tu poziciju, na kojoj je igrao u mlađim kategorijama.

Zašto ima manje odbramenih igrača, problem s desnim bekovima i može li tu Gudelj?

FSS, reprezentacija Srbije, spisak igrača Foto: FSS.rs

- Bio bi veći problem da pričamo o igračima koji igraju u špicu, ili o ofanzivnim veznim. Za naredne tri utakmice, ideja je bila da se kroz mečeve sa Rusijom i Turskom afirmiše neki način igre za ono što je naš cilj, da prođemo taj baraž, prvo sa Norveškom, pa sa pobednikom duela Škotska - Izrael.

- Pitanje desnog beka je deo pitanja o sistemu i načinu igre kada su ove tri reprezentacije u pitanju. On može da se menja u zavisnosti od same utakmice. Ovaj spisak koji smo napravili smo za nijansu modifikovali u odnosu na spisak za mart, koji je bio planiran za baraž. Napravili smo spisak koji je bio najrealniji. Vodili smo računa da način i model igre prilagodimo igri gde naši igrači igraju u svojim igrama. Zato je manji broj igrača u odbrani, ali to će biti neki sistem igre u narednim utakmicama.

- Da li je to neki hroničan problem, ne znam, verovatno naiđe s vremena na vreme grupa igrača koja nosi jedan tim, to traje nekoliko godina, onda se nastavi neki proces da na nekim pozicijama nemate igrača. Pratim Gudelja, sećam se kada je igrao za omladinsku i mladu reprezentaciju kao desni bek, ali njegova karijera je adaptirana u drugom pravcu, ovo što igra u Sevilji posebno, ovog momenta se u mojoj glavi ne uklapa na poziciji desnog beka.

Problem sa dolaskom igrača posle odmora i sa priprema

Ljubiša Tumbaković Foto: MN Press

- Veliki je problem sama ova situacija sa koronom. Mnogi su radili individualno, po programu klubova ili sami. To je nova dimenzija u fudbalu za sve nas koji se bave ovim poslom. Sve te lige koje su prekinute ili nisu nastavljene, ti igrači su imali proces rada ili odmora nekoliko meseci, a druge zemlje su završavale prvenstva svaka za sebe, bez publike, a pričamo da se fudbal igra za publiku. Trenutno forma nije lako merljiva za igrače.

Nije želeo da priča kako su reagovali Jović i Grujić na pozive posle duge pauze

FK Crvena zvezda, odevne kombinacije iz prošlosti Marko Grujić i Luka Jović u pozadini iz perioda dok su igrali u Zvezdi; Foto: MN Press

- Nećemo da se dopisujemo šta smo radili, pričali, kako si šta radiš. To je vrlo jednostavno. Sa Jovićem smo sve izdefinisali još prošle godine u decembru, to je stara informacija. Marko Grujić je dečko koga pratim godinama, od mlađih kategorija i njegovog statusa u Liverpulu. Ovog momenta se ukazala prilika da dobije šansu, nisam razgovarao sa njim. Kakav je nesporazum bio i da li je bio, ja ne znam, ja sam ovde godinu i mesec dana i ne znam o čemu se radi.

Zašto nema igrača iz naše lige i igrača iz Superlige?

- U novonastalnoj situaciji nismo mogli da skautiramo i gledamo. Spisak je najrealniji. Vodili smo računa da način i model igre prilagodimo igri naših reprezentatativaca iz klubova. Jeste manji broj igrača u defanzivnoj liniji. Skautirali smo 60 igrača. Moja ideja je da afirmišemo i našu ligu, da na spisku budu igrači iz naše lige. Sve je poremećeno terminološki i moja ideja je da igrači iz naše lige, gde ulaze u ritam i u utakmica u Evropi, bolje bi bilo da bude u svojim klubovima. Evropa puno znači. Onog momenta kada bude postojala potreba da budu deo nacionalnog tima, biće tu. Ovog momenta prećutno izlazimo u susret Partizanu, Crvenoj zvezdi i Vojvodini - rekao je Tumbaković.

Zašto Strahinja Pavlović nije dobio poziv dok je igrao u Partizanu?

Strahinja Pavlović Foto: Marko Jovanović

Mnogi navijači Partizana kritikoali su selektora da je poziv za Pavlovića mogao da stigne i dok je igrao u Partizanu.

- Nije tačno, lepo je što su prepoznali da je Strahinja kvalitet i potencijal, on je evidentiran i u martu mesecu, +ja sam se vodio time i u martu, bio je planiran i za mart, tada je bio u tonusu, bio je u formi, sticajem okolnosti se desilo da nije mogao tada da dobije poziv.

Zašto nema Luke Milivojevića?

Luka Milivojević Foto: Marko Jovanović

- Naravno da održavamo kontakt sa svim reprezentativcima. Kroz ove dve utakmice moramo da definišemo i način igre. Luka je proveren igrač, ja sam ga i vratio u reprezentaciju posle razgovora u Londonu, napravljen je razgovor sa njim, glupo je bilo da gomilamo igrače da dolaze, a i oni su u specifičnom sistemu treninga, oni se okupljalju 28.-  29. pa sam se opredelio za neke igrače poput Grujića i Saše Lukića, ali Luka je tu uz reprezentaciju.

Razmišlja li da zove Branislava Ivanovića?

BRANISLAV IVANOVIC U ovoj opremi je Srbija pobedila Gruziju, Foto: MN Press

- Iskreno, po pitanju i stavu kada je spisak u pitanju, ja sam specifičan i imam problem u komunikaciji, smeta mi ta pitanja o čemu ste pričali. Svi igrači su prošli kroz skener, kada razmišljamo o njima, svako ima svoju ličnost, i igrački kvalitet i ličnost. Ja sam zatekao situaciju da je Bane Ivanović završio svoju karijeru i oprostio se od reprezentacije. Mislim da nije baš profesionalno da se on opet vraća. Bio si tu, završio si, lepo smo se ispozdravljali, idemo u neku novu priču - zaključio je selektor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pista

    20. avgust 2020 | 14:49

    Maaarsss hohstapleru ,Bane Ivanovic nije svojevoljno zavrsio reprezentativnu karijeru nego je sutnut kao stara kanta od strane par njih starijih igraca prevashodno Kolarova jednog dripca koji nikada nista nije odigrao u reprezentaciji za razliku od Baneta koji je tata za sve njih ,ali pametan je Bane otiso mirno I ostavio budale da rade sta I kako hoce, sto bi rekli je.. mu se.

  • Haris

    20. avgust 2020 | 14:57

    Bane je sa vas institucija licno

  • joco

    20. avgust 2020 | 16:16

    Brisi bre i onaj ko te postavi za selektora.Da nisi smesan bio bi jadan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA