≫ 

Istina o Zvezdinom gostovanju u Tirani 1945. i zašto je Rajko Mitić otišao na meč u vojnoj uniformi

Crveno-beli posle 75 godina ponovo igraju u Albaniji, ali će ovoga puta doček biti potpuno drugačiji

FK Crvena zvezda, Fudbalska reprezentacija Albanije, Tirana 1945 Zajednička fotografija sa meča između Zvezde i Albanije u Tirani 1945. godine; Foto arhiva: Branislav Jocić

Posle 75 godina, Crvena zvezda se vraćaju u Tiranu. Crveno-beli će u utorak, 25. avgusta od 20.00 igrati meč protiv Tirane u prestonici Albanije u okviru 2. kola kvalifikacija. Biće to drugo gostovanje crveno-belih u ovom gradu u istoriji, a upravo u Tirani Zvezda je odigrala i svoju prvu inostranu utakmicu.

Mnogi danas to gostovanje koriste kao argument za prozivanje crveno-belih i navodnog bratstva crveno-belih i reprezentacije Albanije. Sa ove vremenske distance deluje čudno da je Zvezda igrala prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Albanije u Tirani, ali pre 75 godina tu nije bilo ničega spornog.

Navijači Zvezde sa portala Redstarbelgrade, kontaktirali su istoričare koji poseduju dokumentaciju i arhivu sa fotografijama iz tog perioda koji su opisali i kako je došlo do susreta između Crvene zvezde i reprezentacije Albanije. Zvezda je bila predstavnik Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije i kao takva igrala je protiv reprezentacije Albanije, koja je bila predstavnik Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Albanije.

Zvezdi je ovo bila ukupno 8. utakmica u istoriji, a prva koju je odigrala u nekoj stranoj zemlji. Meč je odigran 22. aprila 1945. godine, a Zvezda je po dekretu bila poslata u Tiranu zajedno sa Kulturno umetničkim društvom Ivo Lola Ribar, na osnovu odluke FISOS-a, rukovodećeg tela za sve fiskulturno-sportske discipline u zemlji u to vreme.

Albanija u tom periodu nije smatrana neprijateljskom zemljom, jer je režim Envera Hodže bio anfifašistički, pa je i gostovanje Zvezde upriličeno u svrhu širenja antifašizma. Vođa Jugoslavije, Josip Broz Tito imao je u prvim godinama vladavine odlične odnose sa Enverom Hodžom, čak tada razmatralo i ujedinjenje Albanije u Jugoslaviju.

FK Crvena zvezda, Fudbalska reprezentacija Albanije, Tirana 1945 Rajko Mitić (desno na slici) u uniformi na gostovanju u Tirani; Foto arhiva: Branislav Jocić

Interesantno je su u tom periodu mnogi igrači Zvezde bili na Sremskom frontu, jer se rat na prostoru Jugoslavije nije završio, pa je tako u Tiranu direktno sa fronta stigao i Rajko Mitić, koji je na slici sa gostovanja iz Tirane u vojničkoj uniformi.

O tome je pričao i Mile Kos, legenda Partizana, koji je istakao da je Zvezda u prvim godinama od osnivanja imala najbolji tim, ali da je trpela zbog toga što su mnogi njeni igrači bili na frontu.

Zvezda je Albaniju na tom meču pobedila sa 5:2. U tom periodu su igrači Zvezde imali žute dresove, koje su nasledili od fudbalskog kluba Slavija, jer tada crveno-beli još nisu bili sašiveni.

Sastav Crvene zvezde na toj utakmici bio je sledeći: Bijelić, Stanković, Filipović, Đajić, Jovanović, Ćirić, Jezerkić, Mitić, Tomašević, Pečenić, Horvatinović.

Golove su postigli Jezerkić, Mitić, Tomašević, Pečenić i Stanković, a na stadionu je bilo 25.000 gledalaca.

Ipak, ako je pre 75 godina bilo normalno da Zvezda doće u Tiranu i odigra prijateljski meč, sada je situacija potpuno drugačija, pa navijači iz Tirane već prete crveno-belima i šalju jezive pretnje uz pesme "Ubij Srbina i ilustracije sa otkinuta tri prsta koji su simbol Srba".

Nema sumnje, crveno-bele na drugom gostovanju u Tirani neće dočekati "cvećem" kao što je bilo 1945. godine, već će doček biti, žargonski rečeno, "na nož".

Video: Stanković nije došao pred novinare, Milijaš nije hteo o Tirani, ali je odgovorio njihovom treneru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    20. avgust 2020 | 22:53

    NK Crvena Zvezda Zagreb Idea. Forca Idea, Forca Robi, Forca Covic, Forca Supermen, Forca grad Zagreb, Forca deda Toza:)

  • Grobar do groba

    21. avgust 2020 | 06:44

    Tirana GAZIIII ciganeeeeee

  • QQLELE

    21. avgust 2020 | 08:02

    Dzaba rehabilitujete zvezdine poteze, Nijedan igrac zvezde kada je zvevda osnovana nije bio na frontu, mozda su se kasnije prikljucili. Njihov osnivac Krcun koji je naredio streljanje 60.000 Srba ne bi dozvolio da mu igraci ginu na frontu. A cudo da sadasnje rukovodstvo zvezde nije proglasilo tu pobedu protiv Tirane kao pobedu za prvaka evrope, isto su tako proglasili sebe za prvake drzave 1945, pobedili su u nekom turniru, a Spartak je pobdio na turniru koji se igrao u Vojvodini...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA