Poznati koji su priznali da navijaju protiv Zvezde i Partizana, neki čak i kad igraju s Albancima!

Kad klubaštvo nadraste nacionalne okvire

Vladimir Vuletic, Vuk Jeremic, Bozo Koprivica, Dejan Andjus, Zvezda, Partizan, Albanija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: ATA Images/Nikola Tomić/Marko Jovanović

Crvena zvezda i Tirana se sastaju u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i ovo svakako nije prvi put da se srpski i albanski klubovi sastaju u kvalifikacijama za neko od evropskih takmičenja.

Samim tim, nije ni prvi put da će biti Srba koji će navijati protiv srpskog kluba, zvao se on Zvezda ili Partizan.

Vuk Jeremić navijao za Fljamurtari protiv Partizana, Vladimir Vuletić najavljuje podršku Tirani protiv Zvezde

Crno-beli još uvek pamte Fljamurtari, kada su neki zvezdaši otvoreno navijali za albanski klub iz Valone.

Sada je situacija obrnuta, pa ima partizanovaca koji će navijati za Tiranu kada Zvezda bude gostovala u prestonici Albanije, a mi podsećamo na neke od ljudi koji su javno deklarisali da bi protiv Zvezde, odnosno Partizana navijali za bilo koga.

Jedan od njih je potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić koji je poručio da će navijati za bilo koji klub koji igra protiv Zvezde.

On je proteklih dana podsećao i na to da je Zvezda već odlazila da igra u Tirani davne 1945. godine, te da su crveno-beli i Tirana "ponovo zajedno" posle 75 godina.

To je izazvalo oštre polemike među pristalicama dva tabora i brojnih prepucavanja putem interneta, koja bi možda utihnula tek u utorak 25. avgusta ako Zvezda pobedi Tiranu kao gost.

Fljamurtari je svojevremeno bio najveća mrlja u istoriji Partizana i te 1987. godine, kada je albanski klub pobedio kod kuće sa 2:0, osim Albanaca iz svoje zemlje i sa Kosova i Metohije, imao je i najmanje jednog Srbina kao svog navijača.

Reč je o nekadašnjem ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću koji je više puta rekao da je tada navijao za Fljamurtari protiv Partizana.

Vuk Jeremić Vuk Jeremić; Foto: Nikola Tomić

U međuvremenu se, doduše stvar promenila, što je Jeremić svojevremeno ispričao za magazin "Zvezda, Srbija".

- Ranije sam principijelno navijao za svakoga ko igra protiv Partizana, uključujući i Fljamurtari. Sada sam omekšao, možda i sazreo, kako god da se to zove, i kad Partizan igra sa strancima navijam za njega. Vlade Divac mi je prijatelj, a bio je šokiran kad sam mu rekao: Vlade, ti si zaslužan Srbin, ali ja moram da ti priznam, kao prijatelju, da sam navijao za Jugoplastiku protiv vas - rekao je Jeremić.

Božo Koprivica: Navijao bih za 11 Hitlera protiv Zvezde

Slično je i bilo i na drugoj strani odakle se još pamti izjava pisca Bože Koprivice o "11 Hitlera", koji kaže da je Partizan njegovo estetsko opredeljenje.

Govoreći za Blic pre nekoliko godina kaže da nije odustao od te tvrdnje, te da je navijao za Bajern prtiv Zvezde. Zbog toga je gotovo izvesno da će navijati i za Tiranu, ako bude pratio.

- Izletelo mi je jednom da igra Zvezda protiv 11 Hitlera, navijao bih za Hitlere i ne odustajem od toga. Ima fudbalera koje poštujem, jedan od njih je Mitić, pa Šekularac, Melić, Ostojić, Aćimović..., mogao bih da kažem i Džajić, ali tu mi smeta što je on proglašen za najboljeg igrača Jugoslavije, a nije bio ni dvadeseti. Bolji od njega su bili i Skoblar i Galić - kategoričan je Koprivica, čija su razmišljanja svojevremeno na jednoj tribini posvećenoj večitom derbiju izbacila iz takta Vladimira Petrovića Pižona, koji je demonstrativno napustio skup.

Odgovor Matije Bećkovića na pitanje za koga navija kada Partizan igra protiv stranog kluba: Zar je Partizan domaći klub?

Njegov kolega po pozivu, pisac Matija Bećković je u anketi SOS kanala i na pitanje "Kad Partizan igra protiv stranog kluba, za koga navijate?", Bećković je upitao: Zar je Partizan domaći klub?

Time je najverovatnije aludirao na uvreženu i često ponavljanu tvrdnju da Partizan vodi poreklo iz Zagreba.

Ivan Gvozdenović nije hteo da navija za Partizan protiv Skenderbega

Za Partizan protiv albanskog kluba nije želeo i mogao da navija ni Ivan Gvozdenović, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, ali i Skenderbega.

Kada su crno-beli pre tri godine prebrodili ovu prepreku na putu ka nokaut fazi Lige Evrope, Gvozdenović je rekao da su mu osećanja pomešana, te da ne može da navija za Partizan protiv Skenderbega, ali ni obrnuto.

FK Partizan, Crvena zvezda, 2001 Nekadašnji kapiten Zvezde Ivan Gvozdenović u duelu sa Nišom Saveljićem; Foto: MN Press

- Partizan cenim kao nekadašnjeg velikog rivala. Srpski je klub, između ostalog. Poštujem Skenderbeg, proveo sam tamo tri predivne godine, triput bio prvak. Dobar sam sa predsednikom Ardijanom, ostao sam u kontaktu i sa osmoricom saigrača iz mog doba. Otud, biću neutralan. Neka bolji pobedi, a što se mene tiče, gledaću Zvezdu sa Arsenalom - ispričao je Gvozdenović.

Dejan Anđus: Uglavnom navijam za Partizanove protivnike

Takođe u anketi SOS kanala, nekadašnji voditelj Dejan Anđus, koji za sebe kaže da je sada u penziji posle afere oko "reketiranja", rekao je da je navijao za Partizanove protivnike.

- Moram da priznam da uglavnom navijam za Partizanove protivnike. Kad već Zvezda ne znači ništa u Evropi, ne bih voleo da Partizan toliko odskoči. Prinajem, neću da kažem da uživam, da sa jednim podsmehom i sarkaznom gledam kada Partizan ispadne od jednog Šamroka ili Genka - rekao je Anđus pre nekoliko godina.

Dea Đurđević: Navijaću za Olimpijakos protiv Partizana

Nešto su svežiji primeri sa voditeljkom Deom Đurđević koja je otvoreno rekla da može da navija protiv Partizana za strani klub kada se govorilo o Olimpijakosu u Partizanovim kvalifikacijama pre tri godine.

- Za Olimpijakos sigurno, ja mogu da ne navijam za srpski klub, navijaću za Olimpijakos sto posto - rekla je tada Đurđevićeva, a isto je poručio i njen kolega Predrag Sarapa pred meč Partizan - Olimpijakos.

Poznato je da je Olimpijakos bratski klub sa Zvezdom koju Dea podržava, a ostaje misterija za koga je navijala kada je Partizan igrao protiv Skenderbega.

S druge strane, Albanci su koherentniji u pogledu koji klub je njihov, a koji nije, pa je poznat slučaj od zimus kada su navijači iz Prištine tražili da se na stadionu stadiona "Fadilj Vokri" ne smeju naći fudbaleri Partizana na revijalnom turniru, iako je Vokri nekada igrao za beogradske crno-bele i navijao za njih.

Pred put u Tiranu, Zvezda danas (18.00) gostuje novosadskom Proleteru, i želi da u lepom raspoloženju dočeka kvalifikacije za Ligu šampiona. Kvota na dvojku je 1,15, a na pobedu Zvezde bez primljenog gola (Sigurna pobeda) 1,68. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Proleter Novi Sad – Crvena zvezda.

Inter je favorit večeras (21.00) u finalu Lige Evrope u Kelnu, ali na drugoj strani je Sevilja, kraljica ovog takmičenja. Kvota na italijansku ekipu je 2,25, dok je kvota na Sevilju 3,30. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za finale Lige Evrope Inter – Sevilja.

Utakmicom Bordo – Nant večeras (19.00) počinje novo francusko prvenstvo. Na premijeri, kvota na Bordo je 2,55, na iks 2,75, a na dvojku 3,30. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bordo.- Nant.

Video: Ivanić drugim golom protiv Evrope stavio tačku na meč protiv tima s Gibraltara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jerković

    21. avgust 2020 | 17:13

    Ali kako vi uopšte mislite da mi budemo ujedinjeni kao narod kada imate pre svih Bećković pijanduru sa ovakvim nakaradnim stavovima, takav glava radja glave kao sto je Vuletic, Andjus, Koprovica itd...Doticnu DEA ne bih komentarisao kako seje tako znje

  • Olimdar

    21. avgust 2020 | 16:58

    Zašto odmah niste naglasili šta je pisac hteo reći? Nije vama baš bitan Vuletić već ste hteli podsetiti kako je Partizan ispao od Fljamuntarija. Imam dosta godina i fudbal pratim od 64 godine sve je ovo lepo što ste napisali ali gde vam je izjava Dragana Džajića koju sam lično čitao da navija za bilo koji klub kad igra protiv Partizana uključujući sve klubove van naše Zemlje. Nemoj da pravimo od komarca magarca mogu ja da navijam bilo protiv koga ali obično u Evropi pobedi bolji. Drugo je naša ping pong liga gde uvek pobedi onaj kom tatica kaže. Trnutno ganci su kao fer i oni bi navijali za Partizan sve dok utakmica ne počne a onda počinju da se raduju kada Partizan gubi. Pašto su ganci pročitani kao bukvar onda nema smisla ako si pravi navijač suprotnog tabora da navijaš za njih prem da im ne možemo pomoći a još manje odmoći.

  • 6+4+3=2

    21. avgust 2020 | 16:47

    nije mi jasno kome uopste ide u prilog bilo kakav NEUSPEH u evropskim takmicenjima bilo kojeg kluba iz srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA