≫ 

Eksperiment uspeo, UEFA oduševljena formatom sa jednom utakmicom u nokaut fazi!

Aktuelni format koji je iznuđen zbog pandemije korona virusa se pokazao kao potencijalno dugoročno rešenje

  • 5
FK Lion - FC  Bajern Foto: Tanjug/AP

Moramo priznati, iznuđeni format Lige šampiona i Lige Evrope sa jednom utakmicom od četvrtfinala, pokazao se kao pun pogodak, pa UEFA sada razmišlja da se taj model primenjuje i nadalje.

Prvi čovek Evropske fudbalske federacije Aleksander Čeferin otkrio je da je sa saradnicima već razgovarao o mogućem nastavku ovakvog formata i u budućim sezonama, jer se pokazalo da ekipe u jednoj utakmici za prolaz igraju napadački, sa više rizika, manje kalkulišu, čime se dobija na dinamici i atraktivnosti.

To su i pokazali mečevi četvrtfinala u Lisabonu, ali i mečevi Lige Evrope u Nemačkoj, gde je bilo goleada, preokreta, iznenađenja na pretek.

- Bili smo prinuđeni da menjamo format, ali na kraju smo dobili nešto sasvim novo. Takod a ćemo razmisliti o tome za ubuduće - rekao je Čeferin.

Podsetimo da je UEFA, u iznalaženju najboljeg rešenja da se završe oba takmičenja u jeku pandemije korona virusa, pribegla ideji sa jednom utakmicom od četvrtfinala.

aleksander čeferin Foto: Tanjug/Ap

Prvi čovek UEFA smatra da jedan meč daje dodatnu draž sudaru dva jaka tima, igrači su svesni da nema revanša i da sve staje u jednom okršaju.

- Ako se igra jedna utakmica, ako jedan tim postigne gol, onda će drugi da teži tome da što pre izjednači. Kad se igraju dve utakmice, onda uvek psotoji revanš i šansa za popravni - kaže Čeferin.

Ipak, za realizaciju ovakve ideje pitaju se i sponzori, TV kuće koej daju ogroman novac, a sa formatom koji je ove godine na snazi ledaocima pružaju manje utakmica.

- Moramo misliti na činjenicu da bismo tako imali manje mečeva. U tom slučaju TV kuće bi nam rekle, "sada nemate onoliko utakmica koliko ste imali ranije". Takod a i o tome moramo pričati kad se ovo ludilo završi.

Prema pravilima UEFA, aktuelni format sa dvomečom u nokaut fazi ne sme da se menja do sezone 2024/2025, mada se najavljuju razgovori na ovu temu uskoro kao priprema za moguće menjanje formata u bliskoj budućnosti.

Video: Stanković nakon pobede prognozirao utakmicu Inter - Sevilja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neymar magija

    23. avgust 2020 | 17:30

    Mislim da je super. Treba ukinuti gol u gostima i uvesti pet izmena. Vidim da se suska od tome da se ofsajd isto ukine sto bi dovelo do manjeg taktiziranja i vise golova sto ce svako podrzati. Sve u svemu rudbal evoluira i razvija se na bolje. PSG sampion!!!!

  • Eeee

    23. avgust 2020 | 18:02

    Pa neka izmisle i registruju novu igru. Fudbal ostaviti na miru...

  • Bob

    23. avgust 2020 | 18:44

    Unistise fudbal.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA