≫ 

Ovo je Barsin plan da uštedi 100 miliona u vreme krize

Klub pravi zaokret u sportskoj politici koja bi trebalo da ih spasi bankrota

  • 1
FK Barselona - FK Napoli Foto: Tanjug/AP

Barselona je danas klub s najskupljim sastavom i platama igrača u LaLigi, čija je konačna cena 525 miliona evra, što odgovara 61% ukupnog budžeta kluba.

Uzimajući u obzir da se za narednu sezonu izračunava minimalno smanjenje od 300 miliona evra u budžetu zbog pandemije korona virusa, to bi klub ostavilo u skoro 80% samo u platama i amortizacijama igrača, situacija koja bi dovela do klub do tehničkog bankrota.

Predsednik FK Barselona, Josep Maria Bartomeu, svestan je da je situacija danas neodrživa i da čak ni smanjenja plata koje je tim prihvatio tokom neaktivnosti - na kraju, pretpostavljalo je oko 32 miliona evra uštede - nije bilo dovoljno da ublažiti kritičnu situaciju kroz koju prolazi klub.

FK Bajern, Barselona Foto: Tanjug/AP

Dakle, klub je dao zeleno svetlo za odlazak teške kategorije. Odluka koja se može smatrati potrebnom, kako sportski, da podmladi radnu snagu, tako i ekonomski, da značajno smanji troškove zarada.

Klub je sebi postavio cilj da smanji trenutni račun za plate za oko 100 miliona, što bi zajedno sa nizom palijativnih odluka, poput naplate dela odložene plate, moglo da izbaci klub iz problema u kojima se nalazi.

Odlazak igrača kao što su Luis Suarez (23,4 miliona evra bruto), Sergio Buskuets (14,9), Ivan Rakitić (13,3), Samuel Umtiti (12), Arturo Vidal (9) ili Đordi Alba (8,5) bi sigurno olakšao klupsku blagajnu. U stvari, odsustvo ovih igrača već predstavlja uštedu od oko 80 miliona evra.

FK Barselona - FK Napoli Foto: Tanjug/AP

Otuda, odgovor Suareza da nastavi u klubu, prihvatajući ulogu zamene, odgovorni za tim smatraju nevažnim: Sudario se sa svojim trenutnim rekordom, trećim najskupljim igračem u timu.

Isto tako, politika uključivanja mladih i talenata olakšala bi mogućnost dugačkih ugovora sa uzlaznim i progresivnim platama, što bi otvorilo vrata značajnom smanjenju računa za plate za sezonu 2020/21.

Vrlo zanimljiv meč igra se večeras (20.00) u kvalifikacijama za Ligu šampiona u Solunu. PAOK čeka Bešiktaš, oba tima imaju visoke ambicije, a kvota na keca je 2,20, iks je 3,25, dok je dvojka 3,45. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za PAOK - Bešiktaš.

Video: Ovo je vozni park fudbalera Barselone, vredan nekoliko miliona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besko

    25. avgust 2020 | 11:49

    E pa lepo,do sad su izgubili 500 na pogresnu kupovinu,sad resila da istedi 100. Pa ima to smisla,sad kad imaju rešetku od ekipe,sad su masli da stede 😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA