≫ 

Svi detalji situacije sa Mesijem: Koja je pozadina, šta piše u ugovoru, koji su sledeći potezi

Najbolji fudbaler na svetu, kojeg mnogi smatraju najboljim u istoriji ove igre, nalazi se na izlaznim vratima kluba u kojem je proveo poslednje dve decenije. Kako se došlo do toga i šta će se dalje dešavati?

  • 8
Lionel Messi, Lionel Mesi Foto: Tanjug/AP

Prvi put od marta jedan termin preoteo je od bolesti COVID-19 status najtraženijeg na Guglu: Lionel Messi.

Zemljotresna vest da je najbolji fudbaler sveta poslao faks upravi FK Barselona, aktivirajući klauzulu ugovora koja mu omogućava da odmah ode bez ikakvog obeštećenja, obišla je svet u roku od nekoliko (desetina) minuta.

Mnogi su to očekivali, već se nakon onog četvrtfinalnog debakla u Lisabonu pojavila najava takve mogućnosti, ali sve do utorka uveče to nije zvučalo realno. I dalje nije realno zamisliti šestostrukog osvajača Zlatne lopte i četvorostrukog prvaka Evrope u dresu bilo kog drugog kluba, sem ovog u kojem je proveo poslednje dve decenije.

To nije realno ni navijačima Barselone, čija je momentalna reakcija bila izlazak na ulice, protesti ispred stadiona „Kamp Nou“, i zahtevanje da uprava na čelu sa Bertomeuom podnese ostavku. Oni su uvereni da bi to sve promenilo, Mesija i dalje ne shvataju ozbiljno, mada se on čini rešenim da ode po svaku cenu.

Lionel Mesi Mesi je rekorder sa šest Zlatnih lopti; Foto: Tanjug/AP

Pitanje je može li to da izvede „besplatno“: FK Barselona tvrdi da je pomenuta klauzula istekla 10. juna i da je Mesi obavezan da ostane sve do narednog leta ili da ode uz obeštećenje od 700 miliona evra (naravno da bi bilo znatno niže, ali svakako ne manje od 200 miliona).

Deluje nam da će se izvesno jednoga dana pokajati ako ode iz svog kluba, iz svoje kuće, ali ako je to ono što on trenutno želi, niko ne bi trebalo da ga zadržava. Ne možete zadržavati Mesija protivno njegovoj volji, posebno ga ne možete sprečiti da u 33. godini odigra celu sezonu, to bi bio zločin. Takvog su mišljenja njegovi bivši i sadašnji saigrači; već je dobio podršku od Pujola, Luisa Suareza, Vidala.

Dakle, šta se zapravo dešava? Kao što rekosmo, FK Barselona tvrdi da je pomenuta klauzula istekla 10. juna i da pravno gledano mogu na arbitražnom sudu dobiti svaki pokušaj osporavanja takvog tumačenja ugovora. U to ih uveravaju advokati.

Mesijevi advokati su uvereni da je moguće oboriti takvo tumačenje, zbog čega je sada ključno pitanje šta tamo zapravo stoji, da li je datum eksplicitno naveden ili je formulacija nedovoljno jasna, recimo „do kraja sezone“.

Spain Soccer La Liga Foto: Tanjug/AP

Čak i ako je datum eksplicitno naveden, zbog produžene sezone usled pandemije koronavirusa, Mesi ima pravo da veruje da je ugovor na njegovoj strani i da je slobodan da ide.

A on želi da ide, u to gotovo da više nema sumnje, ovo nije njegova borba za prevlast u klubu, on više neće da bude deo FK Barselona, čak i ako to pretpostavlja sumanuto obeštećenje sa jednom preostalom godinom ugovora.

Sama činjenica da se upravi obraća faksom, da uprava faksom odgovara, pokazuje da smo na kraju jedne od najromantičnijih priča u istoriji fudbala. Kako se došlo do toga? Kuvalo se godinama, ali smo mi većinom bili slepi da to vidimo.

Još početkom jula meseca, dakle dosta pre lisabonske kataklizmične večeri, španski radio „Kadena Ser“ objavio je da je kapiten Barse prekinuo sve pregovore o produžetku ugovora, da mu je muka od života u Barseloni, da mu je dosta glasina i ogovaranja da je on glavni uzrok problema, da rukovodi klubom, dovodi i otpušta trenere, odlučuje o pojačanjima.

Takođe, da nije zadovoljan smerom kojim se klub kreće i da je nesrećan zbog čitavog niza krupnih grešaka koje su se pravile. Navodno je još tada obavestio upravu da odlazi narednog leta.

Poseban skandal izbio je kada je u februaru procurilo da je klub plaćao marketinšku agenciju oko milion evra da "pljuje" Mesija što nije produžio ugovor, Pikea što rasipa energiju na dodatne aktivnosti poput Dejvis Kupa i bivšeg predsednika Đoana Laportu.

Sve je dodatno ubrzala i kriza zbog korona virusa i pobuna u svlačionici među igračima na čelu sa Mesijem, koga su novine prikazale kao Barsinog Če Gevaru. Igrači su bili ogorčeni što je klub preko medija pritiskao igrače javno da pristanu na smanjenje plata, iako su oni u internim razgovorima i sami najavili da će to uraditi.

Lionel Messi, Lionel Mesi Foto: Tanjug/AP

Lisabon je sve samo ubrzao, ali ne samo Lisabon. Čini se da je uprava imala nameru da okrene navijače protiv njega tako što će pustiti da „procuri“ deo njegovog privatnog razgovora sa Kumanom u kome je rekao da je bliži odlasku nego ostanku.

Zapravo, Kuman možda i želi da gradi novi tim oko njega, ali uprava FK Barselona ne želi da sačuva Mesija; oni žele da se rasterete njegove ogromne plate, ali pošto im to nije dovoljno, žele da uzmu i novac od obeštećenja, jer je klub u finansijskom smislu već neko vreme na ivici ponora.

Činjenica da je Kuman telefonskim razgovorom koji je trajao 120 sekundi obavestio Luisa Suareza da ne mora da se vraća, samo je pogoršalo stvari što se Mesija tiče; on praktično više ništa ne želi da ima sa ljudima koji se bez trunke poštovanja odnose prema svojim igračima.

A što se tiče pomenutih glasina da je Mesi alfa i omega Barselone, čak i površna analiza otkriva da to nije istina.

FK Barselona - FK Atletiko Foto: AP/Tanjug

Mesi naravno direktno razgovara sa upravom kao i svaka zvezda u svakom velikom klubu, ali pogledajmo neka poslednja zbivanja.

Mesi je predložio povratak Nejmara, što se nije desilo; predložio je opstanak Ernesta Valverdea na klupi, što se nije desilo; bio je protiv dovođenja Antoana Grizmana, što se desilo (naravno, nakon što je došao, Mesi se svim silama trudio da mu pomogne da se uklopi, on i Luis Suarez su sa svojim suprugama redovno organizovali večere za pridošlicu i njegovu ženu).

Kolika je zapravo Mesijeva moć u klubu? Daleko manja nego što se misli.

Sledeći Mesijev korak je verovatno odsustvovanje sa daljih treninga i nepojavljivanje na predsezonskom medicinskom testu, što će izazvati reakciju od strane uprave koja će od njega tražiti da ispoštuje ugovor koji ima sa klubom, što će izazvati reakciju njegovih advokata.

Lionel Messi, Lionel Mesi Foto: Tanjug/AP

Ko god da pobedi u sporu, dakle, čini se da Mesi odlazi, sa ili bez obeštećenja, jer niti on želi da ostane, niti uprava iskreno želi da ga zadrži.

Gde može da ide? I Kladionice su se uključile u to pitanje! Mančester Siti se čini kao najizvesnije odredište; ponovo bi bio u prilici da radi sa Pepom, tamo je njegov najbolji argentinski prijatelj Aguero (koji je juče iz svog korisničkog imena na Instagramu uklonio broj 10), a i već je 2016. bio na ivici da pređe u taj klub, kada se osećao progonjenim od strane španskih poreskih vlasti.

Mančester Junajted nije daleko, a u igri je i PSŽ; Čelsi je nekada pokušavao da ga dovede, što je sada malo verovatno, premda ne i nemoguće. Pominje se Juventus i uparenje iz snova sa Kristijanom Ronaldom, a pominje se i Internacionale. Sigurno neće otići u Real Madrid koji je takođe ranije pokazivao interesovanje.

Ova pretkataklizmična godina je sada na svom krajnje neočekivanom vrhuncu. Uprkos pandemiji, neredima širom sveta, Bejrutu, i svemu drugom što se odigralo i odigrava, 2020. ostaće upamćena po Mesiju. To valjda dovoljno govori o tome ko je i šta je Lionel Mesi.

Video: Dušica Jakovljević snimila Mesija i Suareza na Ibici

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dare

    27. avgust 2020 | 13:44

    Konacno pravi novinarski tekst,bravo sve lepo objasnjeno..

  • eNL

    27. avgust 2020 | 13:33

    mene fudbal skoro i ne zanima, previše nameštaljki počevši od Novog Pazara pa na dalje...al u vezi ovog Mesija jasno je da može sada da tera cirkus sa upravom Barselone jer je dobio toliko para da i više neigra isto će mu biti. Sada je više interesantno kada se prave priče za Instagram, gde se sve prati pa od tih pratilaca može lijepe pare da zaradi a da loptu ne šutne...vremena čudna...a da je Mesi primao platu kao mi u Srbiji onda bi i za džabe igrao samo da ima pravo da nosi one patike za džabe

  • Sudija

    27. avgust 2020 | 14:07

    Info iz prve ruke...evo ga Messi u Batajnici,potpisuje za BSK(Batajnica)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA