Sve o meču Partizan - RFS: Šta pobeda donosi crno-belima, ko su starteri, ko sigurno ne igra...

Crno-beli imaju prednost domaćeg terena, kvalitetniji sastav, ali i pritisak što se igra samo jedna utakmica i to pred praznim tribinama

  • 67
FK Partizan, zreb za Evropu Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Wikipedia/MN Press

Pre godinu dana navijači Partizana su se u ovom periodu već radovali plasmanu u grupnu fazu Lige Evrope, ali kako je virus korona u 2020. godini zarobio ceo svet, crno-beli ovosezonske kvalifikacije za pomenuto takmičenje počinju tek danas i to susretom sa RFS iz Letonije.

Tim Sava Miloševića je apsolutni favorit, tim pre što se utakmica igra na stadionu u Humskoj, ali velika doza opreza ipak postoji, jer su okolnosti takve da domaćinstvo bez navijača i samo jednom utakmicom bez popravnog, često ne donosi nikakvu prednost, o čemu svedoče i brojne eliminacije favorita u prvim evropskim iskušenjima.

Telegraf vam donosi najzanimljivije podatke i činjenice, koje treba da znate pred večeršnju utakmicu crno-belih sa RFS.

Kada se igra i ko prenosi utakmicu?

Utakmica 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope između Partizana i letonskog RFS se igra od 21.00 čas, na stadionu u Humskoj, uz direktan TV prenos na prvom programu RTS-a.

Utakmica se, shodno situaciji sa virusom korona, igra pred praznim tribinama i to će verovatno, pored činjenice da se u tekućim kvalifikacijama igra samo jedna utakmica, biti veliki hendikep za crno-bele, jer su upravo navijači minule godine bili “faktor plus” prilikom plasmana u grupnu fazu.

U kakvom raspoloženju ekipe čekaju meč?

Početak sezone nije bio sjajan za Partizan, forma je bila upitna u prva dva kola Superlige, kada se i dogodio veliki kiks protiv Novog Pazara, ali je taj meč dobro poslužio da se uključe alarmi i restartuje tim, koji je potom povezao nekoliko pobeda, uz veoma dobru igru. Poslednji je ceh platila Inđija u Humskoj, koja je savladana sa 5:0 i reklo bi se da je duel sa RFS stigao u pravi čas po izabranike Sava Miloševića.

Od sredine juna, zaključno sa minulim vikendom, RFS je odigrao 16 mečeva u letonskoj ligi, zabeležio 13 pobeda, dva poraza i jedan nerešen ishod. Uz to, pomenuti klub je u poslednjih nekoliko sedmica značajno podigao formu i rivale dobijao ubedljivo, što navodi da je i letonski tim uhvatio zalet u pravom trenutku, pred početak evropskih kvalifikacija.

Šta sve Partizan dobija pobedom?

FK Partizan; Liga Evrope Foto: MN Press

Pobeda u 1. kolu kvalfikacija za Ligu Evrope vredi 240.000 evra. Crno-beli su učešćem u 1. kolu već obezbedili jedan bod na UEFA rang listi za ovu godinu, a pobedom bi dobili pola boda više. Takođe, doprineli bi i nacionalnom koeficijentu za 375 bodova.

Zdravstveni bilten

Jedini i najveći hendikep po Partizan u današnjem meču sa RFS je izostanak Lazara Markovića, koji već duže kuburi sa povredom zarađenom na meču sa Napretkom, ali je to situacija na koju se ekipa već adaptirala. U slačaju da je spreman, Marković bi, shodno iskustvu, sigurno bio starter, no, kako to nije slučaj, na teren će od prvog momenta mladi Filip Stevanović.

Takođe, Sejduba Suma nije spreman za svih 90 minuta, jer se povredio u duelu sa Radnikom, ali je u poslednja tri dana trenirao i svakako će dobiti određenu minutažu.

Lazar markovic, partizan Lazar Marković neće igrati večeras; Foto: MN Press

Najveća opasnost

Ako je suditi po rečima iz tabora RFS, Letonce apsolutno brine Partizanov napadački potencijal, raznovrsnost ofanzivnog dela tima, u kome, pak, svaki fudbaler ima individualnu sposobnost da iskoči i bude igrač odluke. Umar Sadik, Takuma Asano, Filip Stevanović, Bibras Natho, Suma, Ivanović, Zdlejar iz drugog plana... Svi su jednako sposobni na protivničkoj polovini.

Letonci se kunu u timsku igru, najboljeg igrača Srbina Darka Lemajića i – prekid, koji im je najjača karakteristika u napadu. Svesni su toga i u Partizanu i tvrde da imaju spreman odgovor.

Ko je favorit na kladionicama?

Situacija je spacifična, jer se u kvalifikacije ove sezone igra samo jedna utakmica, ali i pored toga bukmejkeri Partizanu daju apsolutnu prednost u duelu sa RFS. Očekuje se ubedljiva pobeda crno-belih, s obzirom na snagu rivala - kvota na keca je 1,20, a na kombinazziju 1&4+ 2,05. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan - RFS.

Ko je sudija utakmice?

UEFA je meč poverila arbitrima iz Jermenije, koje predvodi Zaven Hovanisjan, a pomagaće mu sunarodnici Mesrop Gazarjan i Atom Sevgulijan, dok je četvrti arbitar takođe Jermen Henrik Najbandijan. Delegat meča je - Jasmin Baković iz Bosne iz Hercegovine, a specijalni posmatrač Alieh Čikun iz Bugarske.

Što se tiče, Hovanisjana, radi se o arbitru koji od sezone 2014/15 angažovan od strane UEFA Ii FIFA, ali je bez značajnijih utakmica u biografiji.

Uglavnom je bio delegiran u prvim kolima Lige Evrope i ništa dalje od toga, kao i i utakmicama reprezentativnih selekcija mlađih kategorija.

Reč trenera

Savo Milošević, trener Partizana:

Savo Milošević Printskrin: Youtube/FK Partizan Beograd

- Posle žreba sam rekao da je dobro što igramo na našem terenu. Ekipa se oseća komotnije u ulozi domaćina, moramo tu prednost da iskoristitmo maksimalno. Najveći strah imam od činjenice da se igra samo jedna utakmica. To nosi posebnu vrstu pritiska. Nema popravnog, što pogoduje slabijem timu. Može eventualno da nam bude prednost u završnim eliminacionim kolima, ako naletimo na jačeg rivala. Najbitnije je kako će moji igrači izdržati psihološki prtisak. Verujem da smo kvalitetniji, igramo na našem stadionu, biće teška utakmica, potrebno je da budemo strpljivi.

Viktor Moroš, trener RFS:

- Znamo koliko ozbiljan rival nas čeka, Partizan je veoma jak. Analizirali smo ga, biće jako teško protiv, ali uvek postoji šansa kada daš sve od sebe na terenu. Partizan je u napadu je najjači, veoma su opasni. Imaju brze i nepredvidive igrače u ofanzivnom delu tima, tu im je najjača snaga.

Očekivani sastavi

Partizan: Stojković, Miletić, Vitas, Banjak, Urošević, Zdjelar, Šćekić, Stevanović, Asano, Natho, Sadik

RFS: Ikstens, Savalnieks, Jagodinskis, Lipušček, Solovjovs, Bobičev, Strumija, Ikaunijeks, Deoklesijano, Zjuzins, Lemajić

Video: Savo Milošević pred meč sa RFS-om otkrio da Partizan menja golmana za Evropu

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fudbalski ne strucnjak

    27. avgust 2020 | 16:27

    ne razumem kome uopste ide u prilog bilo kakav neuspeh bilo koje ekipe iz srbije u evro kupovima.kako stvari stoje od sledece godine srbija ce imati predstavnika samo u borbi za ligu sampiona.za ligu evrope nemamo dovoljno bodova.formira se treca liga (liga konferencija) za skart ekipe.znaci gore od kupa sajamskih gradova

  • ko zna zna

    27. avgust 2020 | 16:17

    partizan i backa topola moraju danas da pobede,jer samo tako srbija moze da napreduje.kad je evropa u pitanju svi moramo da navijamo za sve klubove iz srbije

  • Darkobg

    27. avgust 2020 | 14:26

    Mile pozdravljaju te tvoji decki. Splicani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA