≫ 

Muke Partizana na evropskoj premijeri: Crno-beli sa penala obezbedili plasman u 2. kolo!

Crno-beli minimalnom pobedom obezbedili prolaz dalje

Video: Partizan iz jedanaesterca poveo protiv RFS-a, strelac Natho

Pobeda “na mišiće”, bez puno prilika, lepih poteza i tečne igre, ali dovoljna da Partizan preskoči prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu Evrope i mirno sačeka naredni žreb. RFS se pokazao kao žilav protivnik, ali je jedan gol i to Bibrasa Natha iz jedanaesterca bio dovoljan da se Letonci arhiviraju, a crno-beli prođu u narednu rundu takmičenja.

PARTIZAN - RFS 1:0

(Natho 52. pen)

Partizan (4-2-3-1): Stojković - Miletić, Vitas, Banjak, Urošević - Zdjelar, Šćekić - Stevanović (Suma 72), Natho, Asano - Sadik.

RFS (4-3-3): Kučer - Savalnieks, Jagodinskis, Lipušček, Solovjovs - Ikaunijeks, Strumija, Šarić - Šimković, Lemajić, Kuadio.

Na papiru je možda delovalo lako, delovalo da je Partizan apsolutni favorit, ali u praksi sa fizički jakim letonskim timom izabranicima Sava Miloševića nije bilo nimalo lako u prvih 45 minuta. Još ako se na tu činjenicu “natovari” i breme pritiska, činjenice da se igra samo jedna utakmica, prvi period igre je protekao u velikoj borbi između dva kaznena prostora, sa mnogo konkataka koje sudije uglavnom nije sankcionisao i tek ponekom prilikom ispred gola gostiju, koje crno-beli nisu iskoristili.

Dok je RFS imao veću dozu respekta prema Partizanu, u početnoj fazi meča, domaćin je delovao uverljivije, bio više na polovini rivala i “na lopti”. No, kako je vreme odmicalo, RFS je uspeo da pomeri težište igre u srednju zonu i iz te pozicije daleko lakše brani sopstveni gol.

Možda bi teret Partizana bio skinut i posao olakšan da je Bibras Natho uspeo da matira golmana Danila Kučera, posle sjajne akcije sa Takumom Asanom. Ipak, Izraelac je iz izgledne pozicije šutirao pravo u čuvara mreže i prilika da se rival “otvori” je otišla u neprovrat.

FK Partizan - FK RFS Takuma Asano; Foto: Marko Jovanović

To kao da je bio znak za RFS da još jače stegne odbranu i ne bira sredstva kako bi onemogućio napadačima Partizana da dođu u izglednu poziciju. Kako je završni pas kroz gusti blok u poslednjoj trećini terena bio misaona imenica, pokušali su crno-beli i dugim loptama ka krilima ili Sadiku, ali se i to neslavno završavalo, jer je odbrana gostiju lako “sklupljala” posle individualnih akcija i otklanjala opasnost bez “ispaljenog metka”.

Do kraja prvog dela Partizan je imao samo još jedan dobar pokušaj i to u 36, minutu, kada je na odbijenu loptu naletao Takuma Asano i sa 20-tak metara gađao, nažalost po crno-bele, posred gola gde je čekao spreman Kučera. Japanac se još jednom okušao koji minutg kasnije, ali taj šut nije bio opasan, niti je pogodio okvir gola te se na odmor otišlo mirnih mreža.

Nije Milošević menjao sastav u poluvremenu, verujući da će strpljivom igrom dobiti preko potreban gol, koji bi utakmicu uveo u mirniju luku. Na njegovu i sreću igrača njegovog tima, nije morao dugo da čeka na takav scenario.

Partizan je krenuo u nastavak otresitije, ali je do prednosti došao sa bele tačke. Igrao se 51. minut, kada je loptu na desnom boku primio Filip Stevanović, nekoliko putao “cimnuo” telom čuvara, a potom centrirao i to pravu u ruku Strumije. Sudija je pokazao na belu tačku, a Bibras Natho nije pogrešio – 1:0.

FK Partizan - FK RFS Bibras Natho; Foto: Marko Jovanović

Bolje je Partizan zaigrao posle vođstva, koje je pomalo demoralisalo RFS, ali daleko od toga da su se borbeni Letonci predavali. Nastavili su da igraju svoju igru, koriste snagu u svakom trenutku, iako su napadački bili potpuno inferiorni. Imali su, istina, jedan solidan pokušaj preko Darka Lemajića, no, daleko je to bilo okvira gola Vladimira Stojkovića.

Milošević je potom na teren poslao i Sejdubu Sumu (umesto Filipa Stevanovića) i umalo je tom promenom dobio i drugi gol. Gvinejac je posle dva minuta na terenu u svom stilu izbacio nekoliko igrača RFS, a potom sjajno šutirao sa 20-tak metara. Ipak, lopta je prohujala zamalo pored gola.

U završnici meča RFS je za nijansu pojačao ritam, pokušao dugim loptama pred kazneni prostor da dođe do izjednačenja, ali, sem fizičkih predispozicija i snage, RFS jednostavno nema preveliki kvalitet u ofanzivnom delu tima i svi ti pokušaji su okončani bezuspešno.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sreca u ne sreci

    27. avgust 2020 | 22:49

    suma sumarum : ocajni nasi a i ovi dugi pojma nemaju.

  • Teo

    27. avgust 2020 | 22:36

    Nije mi sto ovaj komentator navija za Partizan,nekako nasi smo pa je ok. Ali toliko mi je neprijatno da ih ovako hvali,imam osecaj da gledam Real ili Bajern,a oni stvarno ne mogu 3 dodavanja da povezu protiv ovih amtera. Neuskusno stvarno.

  • Demoni su medju nama

    27. avgust 2020 | 22:29

    Kad procitam ove komentare, mene sram sto sam srbin. Pukli ste svi vi, dzabalebarosi jedno, sto nemate druga posla nego da visite ovde i ostavljate nebuloze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA