≫ 

Ko su rivali Partizana pred žreb 2. kola? Crno-beli ne žele na dete PSŽ-a i navijačku braću Grobara

Drugo kolo može da bude i "šetnja", ali može da bude i golgota

  • 9
FK Partizan, zreb za Evropu Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Fudbalere Partizana očekuje žreb za drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope (ponedeljak 13 h oficijalni sajt UEFA) i crno-beli ga neće pratiti u najboljem raspoloženju zbog dešavanja iz domaćeg prvenstva.

Iako je lani, s jeseni Partizan slovio za najbolji napadački tim Superlige, od kog se očekivala pobeda na gol više,  stvari su se promenile, a ovosezonska saplitanja u Novom Pazaru i Novom Sadu zabrinjavaju navijače pred nastavak kvalifikacija.

Letonski RFS je bio kompaktan odbrambeni protivnik za prvo kolo, trener Partizana Savo Milošević je rekao da je verovatno najzadovoljniji izdanjem protiv Letonaca, iako je njegov tim jedini pogodak postigao iz penala, uz još nekoliko šansi.

Na drugoj strani terena je bilo jasno da RFS nema šta da traži protiv srpskog kluba, pa se nameće pitanje, šta ako se desi da se na Partizan nameri dobro motivisana i raspoložena ekipa poput CSKA Sofije koja ume da igra sa loptom u ofanzivi?

Kada se pogleda "lična karta" tri potencijalna kluba sa kojima će crno-beli igrati, Botošani, CSKA Sofija i Sfintul, Partizan je jasan favorit u duelu sa prvim i trećim, dok se potencijalni problemi kriju u Bugarima, naročito u ovoj fazi kvalifikacija.

Činjenica da se igra na jednu utakmicu i da nema mesta za popravke, mora da podigne pozornost Partizana na maksimalni mogući nivo pred žreb u

Botošani je klub iz Rumunije i jedan od onih koji su nastali skorijih godina, ali su brzo napredovali. Iz istoimenog okruga, Botošani je 2001. nastao, a 2013. je postao prvi tim iz svog regiona koji je dospeo do elitnog takmičenja u svojoj zemlji.

Samo dve godine su mu bile potrebne da bi došao i do prvog evropskog nastupa kada ga je eliminisala Legija iz Varšave u drugoj kvalifikacionoj rundi za Ligu Evrope.

Botošani igra u belim dresovima kod kuće, plavim u gostima i crvenim kao trećom garniturom. Minulu sezonu su završili na trećem mestu pred plej-of iza Kluža i Universitatea Krajove, a vlasnik kluba je Valeriju Iftimije.

On je tri godine od osnivanja preuzeo odlučivanje u Upravnom odboru i preuzeo francuski model organizovanja kluba koji je tada prešao iz treće u drugu ligu.

Prvotimci su stoga igrali u drugoj ligi, omladinski pogon je imao svoj tim koji se takmičio u trećoj i klub je stavljao akcenat na radu sa decom.

Botošani je devet sezona proveo u drugoj ligi i pre promocije u elitu (sezona 2012/2013), najbolji rezultat je bio četvrto mesto.

Savo Milošević Foto: Marko Jovanović

Rumunski klub igra na stadionu Botošani Munisipal kapaciteta 7.782 mesta, a ima i svoje navijačke grupe - Dark hooligans, Renegatli i BT Pride.

Ceo prvi tim vredi oko devet i po miliona evra, najskuplji pojedinac je defanzivac Andrei Čindris (milion evra), prati ga hrvatski centarfor Marko Dugandžić (650.000 evra) a u Botošaniju je isprva, po ulasku u elitu bilo samo rumunskih igrača.

To se vremenom promenilo, pa je Botošani sada ekipa u kojoj je kapiten Džonatan Rodrigez, Argentinac, a ima i Austrijanaca, Albanaca, Italijana, a tu je i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde David Babunski. Klub ima mladog trenera u Marijusu Krojtoruu koji ima 39 godina i koji je skorije igrao formacijski 4-2-3-1.

Inače, zanimljivo je da je Botošani do Evrope prvi put stigao tako što četiri kluba u Rumuniji nisu uspela da izbore evropske licence za sezonu 2015/2016. TO su bili Kluž, Krajova, Dinamo Bukurešt i Petrolul.

Naredni mogući Partizanov rival je ekipa bugarska ekipa CSKA iz Sofije. Tržišno gledano, duplo skuplja i drastično trofejnija ekipa sa 31 titulom šampiona države, 20 osvojenih Kupova i četiri Superkupa.

Klub iz prestonice Bugarske je osnovan petog maja 1948. godine kao centralni armijski, a jedini je tim iz svoje zemlje koji je stizao do polufinala Kupa evropskih šampiona, ali i UEFA Kupa pobednika kupova.

Partizanovcima je ovaj klub dobro poznat i jer su navijači CSKA u jako dobrim odnosima sa Grobarima, pa nije retka slika da se na jugu vijori i zastava bugarskog tima. Međutim, ovaj rival je i najozbiljniji na putu ka Evropi od ponuđenih.

Trenutno je 289. na UEFA rang listi iza Kluža i ispred sarajevskog Željezničara. Igra na stadionu kapaciteta 22.015 mesta. Starost igrača CSKA je prosečno 25 godina, Bugari imaju prilično mlad tim koji košta 18,65 miliona evra na tržištu.

CSKA je prava legija stranaca. Ima ih čak 15 u svom sastavu što je polovina čitavog igračkog kadra, ali ima i devet reprezentativaca u svojim redovima.

Ubedljivo najskuplji je tridesetogodišnji Junuse Sanhare koji igra na poziciji centralnog veznog igrača i vredi četiri miliona evra.

On je veći deo karijere proveo u Francuskoj i igrao je za Lil, Bordo, Gengam, Dižon, Valensijen, pa čak i za Pari Sen Žermen, iz čijih je mlađih kategorija i potekao.

Drugi najskuplji igrač je brazilski bek Žeferson koji vredi 1,2 miliona evra na tržištu. Trener CSKA je 51-godišnji Bugarin Stamen Belčev, a klub je prošlu sezonu završio na trećem mestu sa 49 bodova iza Ludogoreca i Lokomotive Plovdiv.

Taktika i formacija nije bila stalna i stabilna, pa je tako CSKA išao od 4-2-3-1, preko 3-4-2-1, do 3-4-1-2, sve u zavisnosti od potencijala protivnika i takmičenja u kom je CSKA igrao.

Treći mogući rival crno-belih je i najslabiji bar na papiru. Moldavski Sfintul je relativno odskora u prvoj ligi i vredi svega četiri miliona evra. Zbog toga je i najveća enigma šta bi mogao da pruži u eventualnom okršaju sa crno-belima.

Klub je osnovan 2003. godine u Suruceniju i igra na stadionu od 1.500 mesta, a vlasnik mu je Valeriju Renica, pod kojim je klub prošlu sezonu završio na drugom mestu.

Slično kao i kod Botošanija, Sfintul se oslanjao na pronalaženje talentovanih igrača koji su u kategoriji do 18 godina postali prvaci svoje države u sezoni 2008/2009.

Vojvodina - Partizan Foto: MN Press

S obzirom na to da je infrastruktura kluba bila dobra, sa jednim veštačkim i jednim prirodnim terenom, klub je posle spomenute titule, uprkos malom kapacitetu odlučio da konkuriše za licencu za igranje u elitnom rangu moldavskog fudbala i od tada su mu najveći uspesi druga mesta 2017. i 2019. godine.

Sfintul trenutno zauzima treću poziciju u prvenstvu iza Šerifa i Petrokuba (njih je eliminisao naš TSC) i sastav mu očekivano čine domaći igrači.

Njihova vrednost se uglavnom pojedinačno kreće od 150 - 200 hiljada evra, a najskuplji je 27-godišnji centarfor Maksim Jurcu koji košta 400.000 evra.

Trener je Sergej Cebotari, mlad 39-godišnji stručnjak postavljen pre dve godine, a najveća opasost preti od špica Romana Volkova koji za sada ima četiri gola i četiri asistencije na osam utakmica u ligi i Kupu.

Da ih ne treba potcenjivati, reći će vam i Šahtjor iz Soligorska kog su Moldavci eliminisali u prvom kolu kvalifikacija, tako da bi crno-beli, uzdrmani nedavnim porazom od Vojvodine, trebalo dobro da se pripreme kako ne bi dozvolili nikakva iznenađenja.

Video: Novi incident na Karađorđu, Milošević gađao sudiju flašicom pa dobio crveni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA