Hrvati o Tesli: Srbija je predstavila dres inspirisan hrvatskim inženjerom i naučnikom

"Ličnost rođena u Hrvatskoj"

  • 24
Foto: Printscreen Twitter FSS

Fudbalski savez Srbije je u ponedeljak predstavio dres inspirisan Nikolom Teslom, srpskim naučnikom i jednim od najvećih koje je svet ikada video.

Dres u beloj boji ima motive na rukavima koji kombinuju dizajn četiri ocila i oštrih linije električne struje, koja je bila jedna od njegovih "zaštitnih znakova".

Upravo je otkrićem naizmenične struje Tesla između ostalih izuma i patenata pokrenuo čitav svet napred, pa je dres Srbije kreiran za gostovanja mali omaž velikom umu.

Pojedini hrvatski mediji su tome pridali pažnju podsećanjem da je Tesla "rođen 10. jula 1856. u Smiljanu kraj Gospića. Bio je hrvatski i američki elektroinženjer i izumitelj i poreklom Srbin iz Hrvatske".

Uz to, podsetili su i da je Tesla imao više od 700 patenata, ali i da u njegovom rodnom Smiljanu postoji memorijalni centar koji nosi njegovo ime, dok je u Zagrebu Tehnički muzej nazvan - Nikola Tesla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zis

    1. septembar 2020 | 13:18

    Gospodo,kada je Tesla rodjen Vi niste imali drzavu.Posto je rodjen u Austro-ugarskoj i Ausrija bi mogla (po vasoj logici)da tvrdi da je Tesla njihov naucnik.

  • Srbin

    1. septembar 2020 | 13:07

    Na teritoriju Srbije He rodjeno 12 rimskih Imperatora, Jesu li oni Srbi? A ako cemo po pravilu covek je rodjen u Austo-Ugarskoj a ne u Hrvatskoj, i da nije otisao u Ameriku verovatno bi zavrsio u nekom njihovom logoru za vreme rata

  • Grga

    1. septembar 2020 | 13:01

    Klasični kompleksaši

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA