≫ 

Sve što treba da znate o meču Partizan - Rad: Ko sudi, ko menja sistem, ko ne igra i zašto?

Oba tima su promenila trenere tokom pauze, pa vlada mala nepoznanica o trenutnom stanju i mogućim iznenađenima koje su jedni drugima pripremili

  • 14
FK Partizan - FK Inđija Foto: MNPress

Promene trenera nisu prijatne čak ni kada se dešavaju posle velikih uspeha ili zasićenja, što u srpskom fudbalu gotovo nikada nije slučaj, još ako su iznuđene slabim rezultazima i problemima koje takve situacije donose, stres za ekipu, pa i ceo klub je veći. Partizan i Rad su tokom reprezentativne pauze posegle za radikalnim korakom, istina iz raličitih pobuda: crno-beli su angažovali Aleksandra Stanojevića kako bi ostali u borbi za trofeje, “građevinari”, pak, u želji da iz devetog puta sa Zoranom Njegušem “uhvate kiseonik” i izbegnu borbu za goli život u Superligi, koja im se ponavlja iz godine u godinu.

Koliko je ko od trenera uradio tokom desetak dana, da li je uspeo nešto da promeni i šta eventualno sprema za večerašnji duel u Humskoj, Telegraf će pokušati da vam približi kroz činjenice vezane za Partizan i Rad.

KADA SE IGRA I KO PRENOSI UTAKMICU?

Utakmica između Partizana i Rada se igra od 20.00 časova na stadionu Humskoj, kao i u prethodnim kolima – bez prisustva navijača, usled mera Vlade Srbije, uzrokovanih virusom korona. Duel sa stadiona crno-belih će prenositi Arena Sport 1, ali i televizija B92.

U KAKVOM RASPOLOŽENJU EKIPE DOČEKUJU MEČ?

Zbog činjenice da su obe ekipe počele takmičenje ispod očekivanja, gledano naravno iz aspekta Partizana, koji pretenduje trofejima, i Rada, gde se godinama bore, ali nikako da se izbore za ulogu stabilnog Superligaša, bile su im potrebne trenerske “šok terapije”.

Tim iz Humske je imao problem igranja po principu “toplo-hladno”, te je takav korak i bio logičan sled okolnosti, jer Partizan nikada nije trpeo prosek. A, Rad je, pak, uspeo da zaustavi seriju od 13 poraza u nizu pobedom nad Napretkom, ali je smena, deveta u sezoni, došla kao posledica tapkanja u mestu.

FK Partizan, Savo Milošević, Aleksandar Stanojević, trening Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Otuda su crno-beli su posle osam godina vratili miljenika navijača Aleksandra Stanojevića, dok su “građevinari” posegli za Zoranom Njegušem, od koga očekuju da ekipu uvede u mirne vode. Čini se da Partizan ima prednost i u kvalitetu i u domaćem terenu, no, ne treba zaboraviti činjenicu da je Stanojević odradio tek nekoliko treninga sa timom, baš kao i njegov kolega Njeguš, te da sigurno postoje male nepoznanice, ali i obostrana velika želja da se u novi ciklus uđe pobedom.

ZDRAVSTVENI BILTEN?

U današnjoj utakmici Partizan ne može da računa na Sejdubu Sumu, koji je suspendovan dve utakmice zbog direktnog crvenog kartona na meču sa Vojvodinom. Pored Gvinejca u sastavu sigurno neće biti ni Rajka Brežančića zbog povrede primicača, dok je Maki Banjak pod znakom pitanja i odluka da li će se defanzivac naći na terenu biće doneta u toku dana, u zavisnosti kako se bude osećao.

Što se Rada tiče, prema poslednjim informacijima, Zoran Njeguš nema kadrovskih problema i može da računa na sve fudbalere.

MEĐUSOBNI SUSRETI?

FK Partizan - FK RFS Foto: Marko Jovanović

Da ne idemo daleko u prošlost, dovoljne su i dve decenije međusobnih susreta da neke stvari budu jasne. Od 2000. godine Partizan i Rad su odmerili snage 37 puta, u kojima su crno-beli slavili na 32 utakmice, četiri puta su okršaji završeni nerešeno, a samo jednom je Rad odneo pobedu i to 26. aprila 3003. godine, kao gost.

Što se mečeva u Humskoj tiče, odigrano je ih je ukupno 19 u pomenute dve decenije i statistika je ponovo ubedljivo na strani domaćina. Partizan je slavio 17 puta i dva puta je bilo nerešeno, uz gol-razliku 45:8.

NAJVEĆA OPASNOST?

Promena sistema u igri, odnosno ubacivanje i drugog napadača – Lazara Markovića, uz Umara Sadika, dodatno će opteretiti defanzivce Rada i to je ona “prva pomoć” iz glave novog trenera Aleksandra Stanojevića. Sve ostalo, koncept, izbor igrača i ideja o napadačkoj, agresivnoj igri je ostala ista, te će “građevinari” morati da se pripaze Filipa Stevanovića, Takume Asana, pa i Bibrasa Natha, ako se prevare i omoguće mu prekid u zoni udarca.

Ekipa Rada je prilično mlada, kako u defanzivnom, tako i u ofanzivnom delu, gde pored iskusnijeg Saše Jovanovića, igraju još Novaković, Živković i najistureniji napadač Kovačević, koji ima samo 20 godina. Pre nekoliko dana “građevinari” su angažovali iskusnog vezistu Milana Đurića, nekadašnjeg kapitena Jagodine, koji se na Banjicu vratio posle epizode u Australiji. Upravo bi on mogao da bude “tajno oružje” Zorana Njeguša, jer se radi o igraču razornog udarca....

Milan Đurić, novi igral FK Rad Foto: MN Press

KO JE FAVORIT NA KLADIONICAMA?

Za kladionice i kladioničare nema dileme: Partizan je apsolutni favorit u meču sa Radom i ko uloži novac na crno-bele neće se baš “opariti”, jer kvota na pobedu domaćina iznosi 1.10. Remi u Humskoj doseže i do 9.00, a on i hrabriji, ako ih sreća pogleda, mogli bi ozbiljno da se naplate ako rizikuju i ulože novac na Rad, pošto se pobeda gosta množi kvotom 20.00.

>>> Povratnički debi Aleksandra Stanojevića na klupi Partizana i kvota 1,15 na pobedu crno-belih. Pogledajte i ostale MOZZART kvote za meč Partizan – Rad.

KO SUDI?

Utakmicu između Partizana i Rada u Humskoj sudiće Petar Piper, sa pomoćnicima Nenadom Kurčubićem i Pavlom Piperom.

Pomenuti glavni abitar Piper i crno-beli su poslednji put ušli u klinč pre pet godina, kada je klub iz Humske podneo prijavu protiv njega i pomoćnika Zorana Širokog zbog previda na meču sa Spartakom iz Subotice, kada su start Fabrisija nad Plavšićem van kaznenog prostora okarakterisali kao jedanaesterac. Obojica sudija su tada suspendovana od strane Sudijske komisije...

REČ AKTERA

Aleksandar Stanojevic Foto: MN Press

Aleksandar Stanojević, trener Partizana:

- Totalno sam fokusiran na utakmicu sa Radom. Žao mi je što neće biti naših navijača, ponovo su ujedinjeni. Osećamo te vibracije i u njihovom odsustvu, biće poruka, znamo da nismo sami u ovoj borbi, potrebna nam je pozitivna energija. Drago mi je zbog Zorana Njeguša, koji je preuzeo Rad, ali ne volim iznenađenja, teže mi je da vodim tim protiv debitanata. Lakše mi je kad znam kako trener radi, na koji način je njegov tim igrao u prethodnim utakmicama, No, bez obzira na sve, nas zanima samo pobeda.

Aleksandar Busnić, vezista Rada:

- Idemo na duel sa Partizanom posle upisanih prvih bodova u ligi u prethodnom kolu sa Napretkom. Crno-beli nisu baš u sjajnom momentu, ali uvek imaju kvalitetne igrače. Dolazimo na stadion Partizana rasterćeni i bez bele zastave. Uz devizu „ko bude bio bolji, nek` pobedi”. Rival sigurno nije u sjajnom momentu, to mislim zbog ostavke trenera Miloševića. Dolazak naslednika Stanojevića sigurno će ostaviti pozitivan utisak na tim. A, opet može da bude naša šansa da pokušamo da ih iznenadimo i dođemo do bodova.

OČEKIVANI SASTAVI

Kako smo već najavili u Telegraf analizi pre dva dana, Stanojević je za meč sa Radom imao dve opcije – da zadrži ideju Sava Miloševića sa bonus igračem na golu I jednim u polju i na konto toga implementira neku od svojih ideja ili da, pak, u vatru gurne dva mlada igrača, a da među stativama stoji ili Vladimir Stojković ili Nemanja Stevanović.

FK Partizan, sastav, Aleksandar Stanojevic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Odlučio se za prvu opciju, s tim što je sistem promenio u klasičan 4-2-2, gde će Lazar Marković I Umar Sadik biti najistureniji napadači. U izboru ostalih igrača nije mnogo srljao, te će, pored Aleksandra Popovića na golu, odbranu činiti Miljković, Vitas, Banjak (ili Ostojić, u zavisnosti od povrede štopera) I Urošević.

U veznom redu priliku će dobiti Saša Zdjelar I Bibras Natho u centralnom delu, odnosno Filip Stevanović I Takuma Asano po krilima, uz već pomenute napadače Markovića i Sadika.

Što se Rada tiče, mnogo je nepoznanica, ali teško da će i Njeguš odmah “mešati karte”, te se očekuje sastav: Marković, Milutinović, Đorić, Stojisavljević, Lazarević, Busnić, Trninić, Živković, Jovanović, Đurić. Kovačević.

Video: Emotivni Stanojević dodirnuo travu u Humskoj, pa onda stao ispred muarala Mancea

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursumlija

    12. septembar 2020 | 12:49

    -9 napolju nosim tvoju kosulju....😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂ZVEZDA JE ZIVOT BRE!!!Partizan i ne igra vise Sport vec saopstenja😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂KIDAMO BREEEE KIDAMOOOO KUKAJTE BREEEE KUKAJTEEEE😋😋😋😋🐷😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • Kirsumlija

    12. septembar 2020 | 11:53

    Ajmo RAD!!!

  • Oskar Skrinjar Skrinjaroti

    12. septembar 2020 | 11:58

    Ovo je uvek velika utakmica, veliki derbi naseg fudbala, pravi spetakl!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA