≫ 

Put Srbije do 2 mesta u LŠ: Šta treba da urade Zvezda, Partizan i TSC, čija se ispadanja čekaju?

Vodič za predstojeće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope, u kojem nastupaju i tri kluba iz naše zemlje

  • 27
Nacionalni koeficijent, fudbal, Zvezda, Partizan, TSC Ilustracija: Nikola Jovanović

Srpski klubovi nastavljaju svoju borbu za grupnu fazu u Evropi, a prvu priliku da to ostvari ima Crvena zvezda, koja u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igra na gostovanju kiparskoj Omoniji. Pobedom bi srpski šampion osigurao dobijanje 8 miliona evra, ali i najmanje grupnu fazu Lige Evrope, a ujedno i mogućnost za osvajanje novih bodova, što za klupski, što za nacionalni koeficijent.

Partizan će svoj meč odigrati u četvrtak od 19 časova, a TSC protiv Steaue u Senti od 21.00.

Za Srbiju bi idealno bilo da sva tri srpska predstavnika prođu dalje i nacionalni koeficijent samo nastavi da raste. Pobeda svakog od naših predstavnika donela bi po 375 bodova za nacionalni koeficijent. Svaki bod je bitan, jer je Srbija trenutno na 16. mestu, prva ispod crte i mesta koje donosi dve ekipe u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ukoliko i Zvezda i Partizan i TSC prođu svoje prepreke, Srbija će dobiti dodatnih 1.125 bodova, a pošto trenutno naša zemlja ima 22.750, skor bi mogao posle ovog kola kvalifikacija da bude 23.875.

Nacionalni koeficijent Trenutna tabela nacionalnog koeficijenta; Printskrin: Kassiesa.net/

To ne bi bilo dovoljno da se preskoči Danska, koja je na 15. mestu sa 24.500, ali bi se napravila dobra osnova da se tako nešto pokuša u narednom kolu, kada će naša zemlja imati još jednog aduta u vidu Vojvodine, koja svoje kvalifikacije počinje od 3. kola, pa u narednom kolu Srbija ima potencijal za 1.500 bodova u jednom kolu.

Pored mečeva naših timova, pratićemo i šta će uraditi glavni konkurenti u borbi za famozno 15. mesto na listi nacionalnog koeficijenta.

Ispadanja kojih stranih klubova priželjkujemo u  kvalifikacijama za Ligu šampiona?

Andrija Živković, PAOK Andrija Živković večeras protiv svog bivšeg kluba; Foto: Prinstscreen/Twitter/PAOK

Srbija trenutno glavnu borbu vodi sa Škotskom, Kiprom, Danskom, Švajcarskom, Grčkom Hrvatskom, Češkom i Izraelom, pa nam odgovara da što više klubova iz ovih zemalja što pre ispadne iz Evrope.

Tako je od večerašnjih mečeva kvalifikacija za LŠ nama interesantan samo duel PAOK - Benika, u kojem je za srpski fudbal bolje da ispadne PAOK, jer je Grčka za petama Srbiji na 18. mestu i našoj zemlji odgovara Grci što pre ostanu bez predstavnika u Evropi, dok je Portugalija na visokom 6. mestu i nema uticaj na Srbiju. Tako da ostaje nada da Andrija Živković neće biti raspoložen u duelu protiv svog bivšeg kluba.

Zvezda u direktnom duelu može da izbaci kiparskog predstavnika, što je dodatna pogodnost u slučaju pobede. Od ostalih mečeva kvalifikacija za Ligu šampiona u sredu, zanimljivi su Ferencvaroš - Dinamo, gde nam odgovara pobeda Mađara (jer su Hrvati takođe u igri za 15. mesto),  u meču Makabi Tel Aviv - Dinamo Brest odgovara nam prolazak Belorusa, dok je u duelu Mitjiland - Jang Bojs bolje da prođe Jang Bojs, pošto je Danska na 15. mestu, ali je i Švajcarska na 17. mestu, ali ipak iza Srbije trenutno.

Ispadanja kojih stranih klubova priželjkujemo u  kvalifikacijama za Ligu Evrope?

Vujadin Savić APOEL Vujadina Savia je jedan od klubova čije se ispadanje priželjkuje; Printskrin: Youtube/Cablenet Cyprus

Kada su u pitanju mečevi kvalifikacija za Ligu Evrope u četvrtak, tu je duži spisak ekipa koje treba ispratiti, pa ćemo ih navesti u nastavku.

Kaisar Kizilorda - APOEL (ispadanje APOEL-a)

Renova - Hajduk Split (ispadanje Hajduka)

Linkon - Rendžers (ispadanje Rendžersa)

Geteborg - Kopenhagen (ispadanje Kopenhagena)

Riteriai - Liberec (ispadanje Libereca)

OFI - Apolon (ispadanje Apolona, jer je Kipar ispred Grčke)

Laci - Hapoel Ber Ševa (ispadanje Ber Ševe)

Makabi Haifa - Kairat (ispadanje Makabija)

Aris - Kolos Kovalivka (ispadanje Arisa)

Mura - Arhus (ispadanje Arhusa)

Kolerain - Madervel (ispadanje Madervela)

Viking - Aberdin (ispadanje Aberdina)

Dunajska Streda - Jablonec (ispadanje Jabloneca)

Osijek - Bazel (ispadanje Bazela, jer su Švajcarci ispred Hrvata)

Servet - Rems (ispadanje Serveta)

Ipak, svi ovi rezultati mogu da budu samo olakšica, ali ne i garant da će Srbija na kraju sezonu dočekati na 15. ili boljem mestu na tabeli nacionalnog koeficijenta. Dokle god su naši timovi u igri, takva mogućnost postoji.

Minimum za tako nešto je da bar dva naša kluba dođu do grupne faze u Evropi, i da kasnije i tamo skupe dodatne bodove. Uz dva učesnika u grupnoj fazi Srbija dobija izgledne šanse da se domogne 2 mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2022/23.

Video: Stanković pred meč na Kipru: Imamo još dva dana da odlučimo koji će sastav izaći

Večeras se igra 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, a vrlo zanimljivo biće od 20.00 u Solunu, gde PAOK čeka Benfiku. Portugalci su iskusniji, jači, ali igra se jedan meč… Kvota na keca je 4,20, na dvojku 1,90, dok je iks 3,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za PAOK - Benfika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    15. septembar 2020 | 12:11

    Sad se vidi koliko nas je kostao Radnicki iz Nisa prosle godine................. sramota od koga su oni ispali i otkinuli Srbiji bodove.....

  • Igor Obrenovac

    15. septembar 2020 | 12:33

    Napred PAOK u ligu sampiona. Kakav nacionalni koeficijent, kakva nacija, to ovde vise ne postoji. Ako mi unistavamo baze za nasa dva najtofejnija sporta, vaterpolo i kosarku, samo zato jer se zovu Partizan, tu vise nema niceg nacionalnog. Podelili ste nas na one i ove dvostrukim arsinima. Za mene postoji samo Partizan pa makar igrao 4 ligu, svi ostali dabogda poispadali

  • Realno

    15. septembar 2020 | 14:06

    Zvezda mora da prodje Omoniju,jer to im je dupla pobeda,izbajuce direktnog konkurenta za 15 mesto (Kipar),plus Omonija ostaje bez vecih bodova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA