Sve što treba da znate o meču Sfintul - Partizan: Ko sudi, ko ne igra, ko je u karantinu šest dana?

Tim iz Humske će odmeriti snage sa ekipom koja je velika nepoznanica u evropskim fudbalskim okvirima

  • 15
Aleksandar Stanojević Foto: MN Press

Žreb UEFA je doneo olakšanje i radost, ali prvo evropsko iskustvo u sezoni sa letonskim RFS, koji je u Humskoj dobro namučio, pa i “prebio” igrače Partizana, pre nego što je eliminisan, uneo je i veliku dozo opreza, čak i kada su kuglice u Nionu u drugom kolu doneli još slabijeg rivala iz Moldavije. Jednostavno, takav stil fudbala - trči i udaraj - ne odgovara ekipama koje žele da igraju i da se nadigravaju, a upravo tako igra i Sfintul Georgi, sa kojim će izabranici Aleksandra Stanojevića danas odmeriti snage na stadionu “Zimbru” (19.00 časova, Arena Sport 1, RTS 1), u misiji da se domognu trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Crno-beli jesu favoriti, imaju daleko bolji rejting i bolji tim od moldavskog predstavnika, ali i Sfintul Georgi ima svoju računicu, jer je već stigao do podviga u istim okolnostima, eliminišući Šahtjor Soligorsk u 1. kolu. Zato vam Telegraf donosi nekoliko činjenjica u vezi sa današnjim mečom dva tima...

KADA SE IGRA I KO PRENOSI UTAKMICU?

Utakmica između Sfintul Georgija i Partizana se igra u terminu od 19.00 časova. Pomenuti meč prenose dve ovdašnje televizije, Arena Sport 1 koja ima ekskluzivna prava na takmičenja pod okriljem UEFA, ali i Javni servis RTS 1.

U KAKVOM RASPOLOŽENJU EKIPE DOČEKUJU MEČ?

Ako povučemo paralelu na prvo kolo Lige Evrope i utakmicu sa letonskim RFS, čini se da je Partizan u boljoj situaciji, iako je nedavno promenio trenera zbog kikseva u domaćem šampionatu. Aleksandar Stanojević je već dobro selektiranu ekipu samo “upakovao” na drugačiji način, doneo je mnogo veću dozu rada i ozbiljnosti, pre svega na treninzima, što se odmah i videlo na prvenstvenom meču sa Radom.

Hendikep po crno-bele je svakako činjenica da se stvari odvijaju previše brzo, da Stanojević nije imao dovoljno vremena da se adaptira na ekipu, niti ona na njega. Ipak, neki postulati na kojima insistira, pre svega taktička disciplina, jasni su i vidljivi, pa ne bi trebalo da bude probelma sa Moldavcima.

Sa druge strane, Sfintul se domogao drugog kola kvalifikacija tako što je posle jedanaesteraca eliminisao beloruski Šahtjor Soligorsk (0:0) i to je bio jedno od iznenađenja. U domaćem takmičenju zauzimaju treću poziciju na tabeli sa tri pobede i porazom iz četiri utakmice. Dovoljno činjenica da Partizan bude oprezan.

FK Partizan - FK Rad Foto: Marko Jovanović

ZDRAVSTVENI BILTEN

Pre i u toku reprezentativne pauze, Partizan je ostao bez dva odbrambena igrača, i to na duže vreme, koje bi Aleksandar Stanojević sigurno koristio na današnjem meču sa Sfintulom. Maki Banjak i Rajko Brežančić su doživeli teže povrede aduktora (primicača) i neće moći da pomognu ekipi bar još mesec dana.

Na sve to, dan posle utakmice sa Radom, Lazar Marković se blaže prehladio, no, u utorak se priključio ekipi i uvršten je na spisak putnika u Moldaviju.

Što se Sfintula tiče, malo je podataka o stanju njihovih fudbalera u javnosti. Ekipa je još od petka u strogom karantinu, u bazi u Vadulu, koju igrači nisu napuštali. Oglasio se samo trener Sergej Čebotari rekavši da tim ima sve neophodne uslove za rad i pripremu meča sa Partizanom i da su svi posvećeni i maksimalno fokusirani na cilj – prolazak u narednu fazu.

NAJVEĆA OPASNOST

Individualni i timski kvalitet je u današnjem meču, nesporno, na strani Partizana. Trener Stanojević još nije dobio željena pojačanja, ali Partizan je već imao “spakovan” i uigran tim, koji nije menjan tokom leta, pa je ostalo samo da ga novi šef  "utegne".

Moldavci će svakako imati veliki problem da zaustave napadačku četvorku Stevanović, Asano, Suma Sadik, ali i igrače koji se pojavlju iz drugog plana, poput Natha i Zdjelara. Dolazak Stanojevića je značajno unapredio ofanzivni prekid crno-belih, pa je i to jedno od oružja na koje ekipa svakako računa.

Rival, pak, računa na timski kvalitet. Imaju nekoliko internacionalaca u svojim redovima, no, najjače oružje Sfintula su disciplina u igri i ofanzivna tranzicija, odnosno kontranapad. Uz to, kako i sve ekipe iz tog dela Evrope, radi se o fizički spremnoj ekipi, koja poseže i za grubostima kako bi došla do cilja.

Aleksandar Stanojević Foto: MN Press

KO JE FAVORIT NA KLADIONICAMA?

Ako je verovati bukmejkerima, za Partizan će boravak u Moldaviji biti samo lepa uspomena sa izleta. Crno-beli su, gledajući kvote, apsolutni favoriti protiv Sfintul Georgija, na kojima ne možete mnogo zaraditi. Kvota na pobedu tima iz Humske iznosi samo 1.20, remi se vrednuje sa 6.80, a pobeda domaćina sa neverovatnih 17.00.

KO SUDI?

Sudijska trojka na meču Sfintul Georgija i Partizana dolazi iz – Estonije. Glavni arbitar je Juri Frišer (36), koji se na FIFA losti nalazi od 2016. godine i uglavnom je delegiran za mečeve mlađih selekcija, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou.

Frišeru će pomagati sunarodnici Veiko Motšik i Aron Harsling. Deleget meča je Oktavijan Goga iz Rumunije, a specijalni posmatrač Pavel Sali iz Kazahstana.

REČ TRENERA

Sergej Čebotari, Sfintul Georgi:

- Dolazi nam veoma moćan protivnik, vrhunski tim s evropskim iskustvom. Što ne znači da ćemo se predati unapred. I na početku kvalifikacija smo bili apsolutni autsajderi, pa se evo borimo za prolaz u treće kolo. Protiv Partizana ćemo dati sve od sebe i spremni smo da ostvarimo istorijski rezultat. Sve je moguće, a mojim igračima to i kažem: ako ostavite srce na terenu, onda je moguća i pobeda. Spremićemo se najbolje što možemo kako bismo prikazali sve što znamo. Očekivali smo lakšeg protivnika, Škendiju i BATE Borisov. Šta je tu je, veoma dobro poznajemo ekipu Partizana. Znamo i da nije u najboljoj formi, tu vidimo šansu. U svakom slučaju, dočekaćemo goste iz Beograda prijateljski, a bolji neka pobedi.

Aleksandar Stanojević, Partizan

- Svi smo spremni i jedva čekamo da počne utakmica, koja će biti specifična jer se igra samo jednan meč. Vreme ovde je slično kao i u Srbiji i ne vidim razlog da ne odigramo dobro, koncentrisani smo maksimalno. Što se rivala tiče, dobro su postavljeni, imaju izazetan kontranapad i tranziciju i mislim da je to segment u kom mogu da nam naprave problem. Nećemo da se nameštamo prema protivniku, želimo da igramo ofanzivnije i ostvarimo cilj, a to je prolazak u narednu fazu takmičenja.

FK Partizan, sastav, Aleksandar Stanojevic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

OČEKIVANI SASTAVI:

Sfintul Georgi (3-4-3): Kalanča, Foska, Novicov, Svinarenko, Madričenko, Plamadeala, Slivka, Smirnov, Istrati, Suvorov, Volkov.

Partizan (4-4-2): Stojković, Miljković, Ostojić, Vitas, Urošević, Zdjelar, Natho, Asano, Stevanović, Suma, Sadik

Partizan večeras (19.00) nastavlja put ka Ligi Evrope, i to u Moldaviji, gde ga čeka okršaj s ekipom Sfintul George. Crno-beli su veliki favoriti, i ne bi smeli da dozvole bilo kakvo iznenađenje - dvojka je 1,20, a Sigurna pobeda (trijumf bez primljenog gola) 1,88. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Sfintul - Partizan

Vratio se banjalučki Borac u Evropu pobedom nad Sutjeskom i zaslužio novi meč, večeras (20.00) u Republiku Srpsku stiže portugalski Rio Ave. Gosti su favoriti s kvotom 1,55, a kec na Borac je čak 6,25. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Borac - Rio Ave

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • suma sumarum

    17. septembar 2020 | 12:33

    Ajde da osvetimo stub srbstva

  • power

    17. septembar 2020 | 14:55

    Rodjaci , nemojmo preterivati. Ispada da su za naše klubove svi “jaki”. Naravno pobeda nesme da se dovodi u pitanje ali pravi ispit tek sledi . Šarlroa je bas dobar tim i tu treba pokazati ko je ko !

  • Mire

    17. septembar 2020 | 14:32

    Ako nepobedite sa 5:0 nevracaj te se kuci . Pokazite ciganjoli kako se igra fudbal .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA