≫ 

Klub sa najsumnjivijim transferima Srba ili Poljaci: Ko čeka Partizan ako crno-beli prođu Šarlroa?

Luka Jović, Andrija Živkpović, Nikola Maksimović su "prošli" kroz Apolon, a da nikada nisu igrali za klub koji je potencijalni rival crno-belih

  • 12
Partizan Foto: Partizan.rs, Wikipedia

Kao što je rekao trener Partizana Aleksandar Stanojević, neozbiljno je pričati o Apolonu ili Lehu kada tek treba preskočiti lidera belgijskog prvenstva, ekipu Šarlroa, ali Kiprani zaslužuju redove zbog svojih dobro poznatih transfer konekcija sa najvećim srpskim klubovima. 

Žreb UEFA namestio je da crno-beli u plej-of rundi igraju sa kiparskim ili poljskim predstavnikom, tek ako, naravno, prethodno prođu Belgijance u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, s tim da je Apolon posebno interesantan našim ljubiteljima fudbala, vrlo često pominjan u prošlosti, iako nikada srpski klubovi nisu ukrstili koplja sa ovim klubom.

Razlog je naravno sumnjiva skorašnja istorija Apolona koji je godinama važio kao sinonim za kontroverzne poslovne kombinacije na relaciji Partizan/Crvena zvezda - Fond Pinija Zahavija, koji stoji iza većinkog dela Apolona i koristi ga za svoje interese i bogaćenje.

Slučajevi Luke Jovića i Andrije Živkovića su najpoznatiji kao transferi koji su isposlovani preko Apolona kao posrednika u prelascima igrača ka njihovim pravim destinacijama.

Luka i Andrija se nisu zadržali u klubu, a sličan "papirološki put" imali su Stefan Babović, Nikola Maksimović i Nikola Aksentijević prilikom transfera u druge klubove iz Zvezde i Partitzana kao deo uigrane šeme koja je i danas ostala enigma. Princip je bio isti. Fiktivno su prodati Apolonu, a zapravo su sva trojica završila u klubovima Zapadne Evrope, Viteseu, Saragosi i Torinu.

Miloš Vazura, Andrija Živković Foto: Marko Todorović, Marko Jovanović

Za slučajeve Luke Jovića i Andrije Živkovića je zajedničko da su bila neverovatno poražavajuća po oba srpska kluba, jer su i Zvezda i Partizan za obojicu igrača, supertalente, dobili "siću" od Apolona. Preciznije - od sveprisutnog Zahavijevog fonda, koji je iskoristio svoj klub kao paravan za transfer, a ujedno dobio igrače po daleko povoljnijim uslovima, jer njihovi klubovi grcaju u dugovima, pa su bili praktično primorani da daju igrače za bagatelu. Naravno, prodali su ih za daleko veći iznos.

Apolon sada kao adute nema srpske igrače tog kalibra, ali ih ima u svojim redovima - i to trojicu.

Članovi kiparskog kluba su povremeni srpski reprezentativac, golman Aleksandar Jovanović, zatim bivši igrač Rada Đorđe Denić i najiskusniji među njima, bivši igrač Partizana Saša Marković.

Partizan će, ako prođe, i ako Apolon prođe dalje, u kiparskom timu imati jakog rivala koji je dobro počeo kiparski šampionat, sa dve pobede i remijem, uz ubedljiv trijumf od 6:0 protiv Ermisa.

Za razliku od Apolona, drugi potencijalni rival Partizana u 4. kolu kvalifikacija, ekipa Leha, nije najbolje startovala u poljskom šampionatu.

Iz tri meča tim trenera Darijuša Zurave ima dva remija i poraz uz gol razliku 6:7 što je već samo po sebi pokazatelj da Poljaci igraju otvoren i efikasna fudbal, baš onakav kakav i "leži" crno-belima.

Srpski fudbaleri očito da su sveprisutni u evropskim klubovima, pa tako i boje Leha brani nekadašnji igrač Javora, Čukaričkog i Donjeg Srema Đorđe Crnomarković.

Leh u svojim redovima ima i najboljeg strelca Ekstrakalse trenutno. U pitanju je Šveđanin Mikael Išak koji predvodi listu strelaca šampionata sa četiri gola u tri utakmice.

Kako bilo, crno-bele čeka paklen posao i ako pregrme Šarlroa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan BG

    18. septembar 2020 | 19:45

    Iskreno razmišljajući, mislim da mi teško možemo da prođemo Šarlou... Na žalost tako je

  • XYC

    18. septembar 2020 | 19:34

    Ako prođu? Šta vi pišete sačuvaj bože. Koga bre da prođu Šarloa? Neće se videti na terenu, ni Partizan ni Zvezda ne zaslužuju dalje prolaz, TSC je tim koji igra ubedljivo najlepši fudbal u Srbiji, momci se bore, ginu, nema straha, to je tim, a ovi manekeni dno dna...

  • Mic

    18. septembar 2020 | 21:46

    Nazalost mi protiv Belgijanaca nemamo sta da trazimo.. Upravo sam odgledao njihovo prvo poluvreme, ljudi su klasa za nas... Sa Urosevicem, Miljkovicem, Ostojicem i Vitasom u odbrani sve ispod 3 razlike je uspeh!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA