≫ 

Koliko je Zvezda zaradila para i donela bodova srpskom fudbalu plasmanom u grupnu fazu Lige Evrope

Nema šta, u Nikoziji je odrađen dobar posao...

  • 17
FK Crvena zvezda Foto: crvenazvezdafk

Možda nije sjajna kao recimo pobeda za plasman u grupnu fazu Lige šampiona, ali četvrta vezana sezona Crvene zvezde u evropskim takmičenjima, pa i u Ligi Evrope, svakako je činjenica za zadovoljstvo i ponos na Marakani.

Zvezdi je pobeda nad jermenskim Araratom donela mir u kući i oko 3 miliona evra zagarantovanog novca od UEFA, uz mogućnost da on naraste dodatno u grupnoj fazi. Svaka sledeća pobeda donosi 570.000 evra, remi 190.000, dok se 1. mesto u grupi vrednuje sa milion evra, a drugo sa pola miliona.

Zbog korona virusa i finansijske krize koja je nastala, ovo je izuzetno bitna stavka za Zvezdu, jer je pandemija sprečila mnoge transfere na koje su na Marakani navikli prethodnih godina. I dolazne i odlazne. Neizesno je i šta će biti sa platama igrača, pošto je već najavljeno da će doći do drastičnog smanjenja nakon ispadanja od Omonije, ali opet igraće se Evropa, samim tim opet i zarađivati novac...

Zvezda je ulaskom u grupnu fazu Lige Evrope dodatno popravila svoj klupski koeficijent na UEFA rang listi za narednu sezonu, kada se briše sezona 2015/16, kada je ispala u "sezoni kupanja" od Kairata pod vođstvom Miodraga Grofa Božovića već u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Trenutno, Zvezda na toj listi za sezonu 2021/22. ima zagarantovanih 25.000 bodova. Pobedom nad Araratom došla je do 25.500, a onda bi u grupnoj fazi imala priliku da dodatno popravi koeficijent, jer dobija u startu tri dodatna boda (koja mora da odbrani kroz učešće u grupi), a pobeda donosi 2, remi jedan bod u grupi.

Takođe, Zvezda ima priliku i da ulaskom u grupnu fazu popravi nacionalni koeficijent, ali pošto su svi ostali naši timovi završili evropsku priču za ovu sezonu, gotovo je nemoguće da Zvezda osvoji dovoljan broj bodova da Srbija sezonu završi na 15. mestu, koje donosi dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

FK Crvena zvezda Foto: Facebook/FK Crvena zvezda

Ako je to gotovo nemoguće, nije nemoguće, uz dobar učinak Zvezde u grupi, da se dođe bar do 17. mesta, koje omogućava učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona od 2. kola. Svaki bod je bitan i bilo bi dobro stvoriti dobru polaznu osnovu makar za narednu sezonu.

Srbija trenutno ima 23.875 bodova i nalazi se na 16. mestu po nacionalnom koeficijentu. Uz Pobedu Zvezde nad Araratom klupski koeficijent bi došao do brojke od 24.250. A u grupnoj fazi je onda prilika da svakom pobedom Zvezde Srbija dobije 500 bodova, a remijem 250 bodova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa UCZ

    1. oktobar 2020 | 21:21

    Brzo zaboravljamo... Pre cetri godine kad smo eliminisali Krasnodar, plakali smo od srece, sad hocemo da se plasiramo sa tri cetri gola razlike.. rastemo ali treba vreme, sve je ovo dobro.

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    1. oktobar 2020 | 21:17

    Још и кад би гробари прошли даље и донели неки бодић...а кад играју беше

  • Djile

    1. oktobar 2020 | 21:28

    Dzaba brojite klubovi duzni ostaju, pare iz kasa nestaju... Tako je u ovom sistemu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA