≫ 

Analiza superligaškog prelaznog roka: Sirotinjo, i bogu si teška! Plaćeno obeštećenje samo za jednog

Ne računajući Zvezdu i Partizan ostali klubovi su i ovog puta svedeni na puko preživljavanje

  • 8
Superliga, klubovi, prelazni rok, novac ,trošenje Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Još jedan prelazni rok je za nama, a situacija u srpskim klubovima i dalje je nepromenjliva. Ogromna većina je svedena na puko preživljavanje, ako izuzmemo one koji najviše i dobijaju od države - Crvenu zvezdu i Partizan.

Kao u zimskom o kome smo već pisali ranije, ni u letnjem prelaznom roku naši klubovi se nisu proslavili dovođenjem fudbalera. Pozajmice i slobodni agenti, najjeftinija varijanta je i ovog puta dominirala prilikom krojenja igračkog kadra, a podatak da su, ako izuzmemo večite rivale, ostali potrošili samo 100.000 evra, svedoči o ozbiljnim problemima srpskog fudbala.

TSC iz Bačke Topole jedini je klub u eliti (izuzev večitih) koji je kupio fudbalera tokom leta i to ofanzivnog Mihajla Banjca iz Inđije za pomenutih 100.000 evra.

mihajlo banjac Foto: instagram/TSC

Ako na tu svotu dodamo Zvezdinu kupovinu Srđana Spiridonovića iz poljskog Pogona (250.000), te Partizanovo dovođenje Makija Banjka iz Olimpije (500.000) i Filipa Holendera iz Lugana (50.000 evra za pozajmicu), dolazimo do cifre od svega 900.000 evra potrošenih na kupovinu ovog leta.

Dakle, naši klubovi ne mogu da prebace ni milion evra, kako bi kupili kvalitetna pojačanja, a onda se čudimo kada ispadaju u "sezoni kupanja" koja se ruku na srce zbog korone odužila na poznu jesen.

Zanimljivo, čisto da budete u toku gde je naš fudbal finansijski, Englezi su uprkos krizi zbog pandemije korona virusa prebacili svotu od 1,2 milijarde evra na kupovinu pojačanja ovog leta. Ali, to je druga dimenzija...

Što se tiče odlazaka iz Superlige, tu je situacija bila nešto bolja, pa su klubovi nešto i inkasirali. Maksimum po 100.000 ili 200.000 za transfere fudbalera u Poljsku ili neku omanju fudbalsku zemlju, a ukupno svi zajedno klubovi u Superligi su "zaradili" negde oko 15 miliona evra.

Najveći deo povlači transfer Umara Sadika iz Partizana u Almeriju za 9 miliona evra, dok jeZvezdina najveća prodaja bila prelazak Matea Garsije sa Marakane u Aris za 1,3 miliona.

Video: Selektora Srbije iznerviralo pitanje novinara: Bolje da ne idemo u Norvešku, ako ovako razmišljamo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    6. oktobar 2020 | 20:35

    Koliko vredi domaći fudbal pokazala je evropa gde je pukom srećom preživeo samo jedan klub,čemer i jad.

  • 🤧

    6. oktobar 2020 | 22:14

    Koliko para toliko muzike

  • Ja

    6. oktobar 2020 | 21:36

    “... dok jeZvezdina najveća prodaja bila prelazak Matea Garsije sa Marakane u Aris za 1,3 miliona.” Sto bi se reklo: Polivaj Terzo madjijo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA