Stanojević analizirao prelazni rok: Dovedena sva pojačanja koja sam hteo, jedva čekam večiti derbi

Uvek kažem da mi treba dva prelazna roka da sklopim tim kakav želim i možda na zimu bude neka dopuna, ali ovo do sada je jako dobro

  • 13
Aleksandar Stanojević Printskrin: Youtube/FK Partizan Beograd

Skoro tri meseca zatišja, a onda "udar" od pet dana koji je u Partizan doneo pet pojačanja u smiraju prelaznog roka (ukupno osam od početka pijace) i u velikoj meri podigao i kvalitet tima i pojačao konkurenciju na gotovo svim pozicijama.

Svi fudbaleri koje su čelnici angažovali su bili isključivo želja trenera Aleksandra Stanojevića, koji je naj taj način želeo da obogati igrački kadar, unese raznovrsnost u igru, ali i pojača konkurenciju u samom kadru, čime će sigurno dobiti na kvalitetu.

Kao šlag na tortu je stigao francuski napadač Žan Krištof Bajbek, a u "paketu" istog, posednjeg vikenda i Miloš Jojić, Ivan Obradović i Svetozar Marković. Nekoliko dana ranije crno-beli su obezbedili potpis Filipa Holendera, reprezentativca Mađarske, a još ranije je u klub stigao i Aleksandar Miljković.

Aleksandar Miljković Aleksandar Miljković; Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

- Moja želja je bila da dovedemo igrače koji znaju šta je Partizan, znaju kako da se nose s tim pritiskom. Tako smo doveli tri igrača iz naše škole, pre njih i Aleksandra Miljkovića, koji shvataju težinu dresa, grba.

Miloš Jojić Printskrin: Youtube/FK Partizan Beograd

- Ako pričamo pojedinačno, Jojić je već dosta toga uradio, oseća klub, a ima internacionalno iskustvo iz Dortmunda, Kelna, iz Bašehšehira, dakle, u ozbiljnim ligama. Ima kvalitet, karakter i daje mogućnost da sa njim možemo da igramo na više načina, jer pokriva nekoliko pozicija.

- Obradović je reprezentativni kalibar, igrač koji se dokazao i u klubu, ali i igrao na Svetskom prvenstvu i doneće bolji ulazak u igru iz poslednje linije, opciju da igramo sa igri igrača pozadi, kao i kvalitetniju fazu napada.

Ivan Obradović Ivan Obradović; Foto: FK Partizan

- Marković je, pak, mlad igrač čije utakmice u Grčkoj smo ispratili i takođe da zna da nosi teret kluba. Uz to nam donosi opociju bonus igrača u odbrani, što je takođe jako bitno.

svetozar marković Svetozar Marković sa Milošem Vazurom; Foto: Partizan.rs

- Što se Bajbeka tiča, imali smo izbor od pet igrača, ali mi se on najviše dopao od svih, jer ima odličnu tehniku, nastavak igre, dobru brzinu i završnicu. Dolazi sa vrhunskog nivoa, ali je mali problem što još nije u ritmu. Trebaće vremena i strpljenja da bude onakav kakav želimo – analizira Aleksandar Stanojević.

žan filip bajbek Žan Kristof Bajbek; Foto: Telegraf.rs

Menjaćemo i način i sistem igre

Došao je neuobičajeno veliki broj igrača, a sezone uveliko traje. Koliko su spremni da odmah pomognu timu?

- Virus korona je prouzrokovao probleme u mnogim sferama, pa i u fudbalu,u kome dosta toga nije bilo normalno. Neki od momaka, koji su došli kasnije su spremni, neko još nije. Videćemo u toku naredne sedmice u kakvom je ko stanju trenutno.

Najavili ste promenu sistemu igre. Da li je ona smislena ili iznuđena?

FK Partizan - FK Rad Aleksandar Stanojević; Foto: Marko Jovanović

- Želim svesno da promenim neke stvari, ali to neće ići preko noći. U narednih mesec dana, možda malo više pokušaćemo da pomenimo sistem i način igre, pa ćemo da vdimo kako ekipa reaguje. Zavisi i od vremena koje ćemo imati na raspolaganju i od adaptacije igrača.

Smatrate li da Partizan, i pored angažovanja Aleksandra Miljkovića, ima problem na poziciji desnog beka?

- Ne slažem se s tim, pokriveni smo trenutno na svim pozicijama u timu. Imamo na obe bekovske pozicije i dobar izbor i različite profile igrača. Neki su ofanzivni, neki defanzivni, a vreme će pokazati ko donosi koliki kvalitet i za koje utakmice.

Dovedeni su svi igrači koje sam želeo

FK Partizan, Savo Milošević, Aleksandar Stanojević, trening Stanojević u svlačionici Partizana; Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Partizan je u prelaznom roku angažovao čak osam fudbalera. Da li su dovedeni svi igrači koje ste želeli ili je, pak, nešto ostalo i za zimu?

- Realizovano je sve što sam želeo. Svi igrači koji su bili u planu, koje smo želeli su i angažovani, što mi je veoma drago. Uvek sam isticao da su mi potrebna dva prelazna roka da sklopim kockice tima, pa će možda i na zimu biti neka dopuna, ali sam izuzetno zadovoljan urađenim tokom ovog leta.

Doveli ste priličan broj novih fudbalera, znači li to nove promene, ali u suprotnom smeru za neke druge igrače, koji su već u timu?

- Angažovanje novajlija je za cilj, pre svega, imalo osveženje ekipe, jačanje konkurencije, ali to ne znači da će neko zbog toga otići iz kluba. E, sad, videćemo kako će se ko pokazati u jačoj konkurenciji i to će zapravo odrediti smer, ne samo fudbalera, nego i svih nas.

Mogu li novi igrači za kratko vreme da se pripreme za tako važan meč kao što je večiti derbi?

FK Partizan, Savo Milošević, Aleksandar Stanojević, trening Igrači Partizana naporno rade na treninzima na fizičkoj spremi od dolaska Stanojevića; Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

- Zavisi, to je individualno. Miloš Jojić i Ivan Obradović, recimo, nisu u takmičarskom ritmu, ali su došli dobro pripremljeni. Što se ostalih tiče, ostavio bih te procene za kasnije, jer smo imali praktično dva, tri dana rada i nije ispravno još donositi nekakav sud.

Pored Žan Krištof Bajbeka, koji je klasičan napadač, na koga se još oslanjate na toj poziciji?

Filip Holender Filip Holender i Miloš Vazura; Foto: partizan.rs

- Filip Holender je igrač koji može da odgovori na toj poziciji, ali može da bude i drugi napadač i bočni igrač. Tu je i mladi Nikola Štulić, koji će dobiti mnogo više prostora.

Koliko vas trenutna situacija podseća na onu od pre deset godina kada ste takođe odmah po dolasku u Partizan imali imperativ pobede u večitom derbiju?

- Uvek su velika očekivanja u derbiju, to je ono što se nikada ne menja... Ipak, ne pravim te vremenske paralele nikada, prošlost i sadašnjojst nemaju puno dodirnih tačaka. Ostalo je, ponavljam, isto samo to što u najvažnijem meču postoji i najveća obaveza i uvek težite da pobedite.

Derbi je uvek biti ili ne biti

FK Partizan, Aleksandar Stanojević Stanojević ističe da jedva čeka večiti derbi, Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

Opterećuje li vas činjenica da je Partizanu naredni derbi “biti ili ne biti” zbog bodovnog zaostatka?

- Ne, ne opterećuje me, jer je derbi je uvek “biti ili ne biti”. Da li imate osam bodova minusa, da li ste u plusu, svejedno je potpuno. Imam iskustva iz tih utakmica i kada smo jurili rivala i kada smo bili ispred njih i to u velikom plusu, kada smo igrali eliminacione mečeve u Kupu, duele koji su direktno odlučivali o prvaku države. Sve sam to iskusio i nisam nimalo opterećen, štaviše – jedva čekam derbi, jer to je meč za koji svi žive.

- Žao mi je samo što neće biti navijača, tim pre što se igra na našem stadionu i mnogo će nam nedostajati. Partizan ima dosta navijača i sve ovo donekle remeti tim, klub, jer drugačije je i kada igrate sa, uslovno rečeno, slabijim rivalima, i imate taj vetar u leđa. Ali, šta je – tu je, moramo da se prilagodimo i učinimo da se taj nedostatak ne oseti na terenu – jasan je Aleksandar Stanojević.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    9. oktobar 2020 | 12:36

    svejedno ce doci neki metalac i otkinuce bodove

  • zekki

    9. oktobar 2020 | 12:39

    Znaci da nije bilo do Milosevica,cim je Stanoje zatrazio toliko pojacanja.

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    9. oktobar 2020 | 14:28

    -8 је. Ако буде нека директива, виши интерес, судија нам поништи чист гол на 0:0, или ко зна шта онда можда ишчупате бод...ближа перспекива је -11

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA