≫ 

Šta je meč sa Mađarima "poručio" Tumbakoviću i zašto je onaj sa Turskom sada toliko važan?

Utakmica u Istanbulu bi definitivno mogla da da određene odgovore selektoru kada je u pitanju sklapanje kvalitetne grupe

  • 11
Ljubiša Tumbaković Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Sama činjenica da su i reprezentacija Srbije i selekcija Mađarske (0:1) izveli kombinovan sastav u nedelju veče, u okviru 3. kola B grupe Lige nacija, jasno govori da utakmica koja je odigrana na Marakani i nije imala neki preterani značaj!

Nijedan poraz nije dobar, kao što i sam selektor Orlova Ljubiša Tumbaković kaže, ali ovaj od Mađara mogao bi da ima svoje pozitivne stvari u smislu toga da na neki način "otvori oči" pomenutom Tumbakoviću pred ono najvažnije - duel sa Škotskom 12. novembra, za odlazak na Evropsko prvenstvo.

I ne samo za taj finalni meč baraža Lige nacija protiv Škota, nego i za neke poglede u budućnost - kada na talon dođu kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i, ako Bog da, odlazak na EP narednog leta.

Jeste da je Tumbaković dan pred meč sa Mađarima podvukao da Srbija nema glavne igrače i igrače iz drugog plana, odnosno da su svi oni podjednako deo reprezentacije, ali je isto tako i činjenica da nacionalni tim nije mesto gde se "deli minutaža" i da okosnica mora da postoji.

Ona, naravno, postoji u svim reprezentacijama i takav je slučaj i sa ovom našom, a to se najbolje videlo protiv Mađara. Bez Aleksandra Mitrovića, Aleksandra Kolarova, Sergeja Milinkovića Savića, Darka Lazovića, Dušana Tadića, Nemanje Maksimovića, pa i Filipa Kostića kada se oporavi, Orlovi na terenu jednostavno deluju slabije nego inače.

Možda taj tim bez njih i nije slabiji ako gledamo imena, ali na terenu definitivno dosta manje pokazuju. To se videlo i na primeru Dušana Tadića koji je igrao protiv Mađarske od početka meča. Međutim, svima je jasno da as Ajaksa mnogo bolje "pleše po terenu" kada ispred sebe ima Aleksandra Mitrovića. Nekako se dopunjuju i rade pravi posao za nacionali tim.

Fudbalska reprezentacija Srbije, fudbalska reprezentacija Mađarske Foto: AP/Tanjug

Ono što bi trebalo da brine Tumbakovića, ako gledamo utakmicu sa Mađarskom, jeste ta nemogućnost da se odradi konkretna akcija i stvori prava šansa za gol. Kao i bespotrebno srljanje i pokušaj da se stihijski dođe do rezultata. Mađari takvu igru nisu kaznili posle kontranapada u 61. minutu. Neko drugi, neko kvalitetniji, sigurno hoće.

Istina je i da su se igrači, kako sami kažu i oni i Tumbaković, emotivno ispraznili posle Norveške, ali svaki meč za nacionalni tim je novo dokazivanje i nova šansa koju određeni fudbaleri očigledno nisu iskoristili. Ne znači da neće, ali vremena je sve manje.

Možda je utakmica sa Turskom u sredu poslednja prilika za neke od njih da pokažu da li zaslužuju da se nađu na narednom okupljanju Orlova ili čak i da budu u užem izboru za startnih 11.

Ljubiša Tumbaković, Fudbalska reprezentacija Srbije, Norveška Foto: FSS

Taj duel u Istanbulu takođe nije onaj gde rezultatski imperativ baš toliko postoji, pogotovo posle trijumfa u Oslu koiji je bio najvažniji, ali bi, s druge strane, selektoru Tumbakoviću mogao da da određene odgovore kada je u pitanju okosnica Orlova. To je možda sada i najvažnije.

Uostalom, nije džabe sportski direktor FSS Vladimir Matijašević pre skoro godinu dana, u intervjuu za Telegraf, jasno rekao:

- Treba da pobeđujemo, ali treba napraviti i sistem i grupu igrača, a to nije lako!

Sistem je napravljen, barem što se tiče formacije (3-5-2). Naravno da nije bilo lako. Možda je sada došlo i vreme za tu grupu igrača - neku manju od 32 imena koji su dobili pozive za oktobarsko okupljanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi

    12. oktobar 2020 | 17:06

    godinama igramo bez sistema, eto takav nam je ⚽️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ Tumba kako te nije sramota da primas platu. Po cemu si je zasluzio ❓❓❓

  • gogiy

    12. oktobar 2020 | 20:46

    Boze slatki sta sve ljudi mogu da pisu.Srbija treba da igra svaku utakmicu kao da je finale a ne ovu hocemo onu ne trebamo i onda izgube od skotske i ostanu kuci i tako sve u krug.

  • 6+4+3=2

    12. oktobar 2020 | 16:32

    zasto prethodni mecevi nisu bili vazni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA